Профил
Loading...
+ Нов въпрос
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

Екипна работа, каква е организацията?

Някой може ли да рязясни как се процидира при екипната работа?

Досега не съм участвал в такова нещо.

Гледам че вече сме разпределени в екипи по 10 човека.

За всеки е даден емайл за връзка.

От тук нататака какво? Трябва да чакаме някой от Софтуни да ни каже какво да правим?

Или трябва да се организираме сами? 

Според мен от Софтуни трябва да има отговорник за всеки екип, 

без ръководител на екипа не виждам как ще се организират 10 човека и как ще си разпределят работата.

-1
Module: Java Advanced
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки
Best Answer

Здравей,

 

За цялата близо тригодишна история на СофтУни всички отборни проекти протичат по метода на самоорганизация. Обикновено първият от екипа, който види emaila с разпределението прави един mass mail до останалите и казва "направих ей този чат/група/issue tracker/etc..., запишете се" и до някакво време сериозните от екипа се очертават и се присъединяват. Обикновено 4-5 от тези 10.

На въпросът кой води нещата от 10 равноправни хора - човекът с най-голямо самочувствие, най-вероятно :) Така да го кажем - естествените лидери. Измежду 10 човека почти винаги има поне по един такъв.

Ако никой не се свърже с останалите и само чака - накрая просто няма да има направен проект за презентиране. Мисля, че всеки, който до 1 седмица види, че няма комуникация в екипа ще започне да го гложди съвестта, че не върви проекта и ще предприеме мерки - ще потърси съотборниците или сам ще напише нещо.

От технологична гледна точка препоръчвам за GUI да се ползва JavaFX. Най-малкото, че workshop по JavaFX ще има от наша страна и то дни преди защитата, така че да се попълнят празнини, а също и ще може да задавате въпроси по време на упражненията. Трейнърът, който води упражненията се занимава доста с JavaFX и ще ви е от помощ. Разбира се, всеки е свободен да експериментира с друга технология, ако желае.

 

Поздрави,

Иван

2
25/01/2017 13:14:41
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

Самоорганизацията която описваш малко ми звучи като анархия...

Аз разбирам проблема на СофтУни че няма достатачно персонал за да се занимава с всеки екип, но ако искате да правите нещо или го правете както трябва или не го правете.

Казвате 10 човека за да си улесните още повече защитата, затова не са индивидуални защити или екипи с 2-3 човека.

Според теб ако чисто хипотитично всички 10 човека искат да участват в проекта тогава как ще се разпредели паралелно работата?

И още, не мислиш ли че този дето ще организира екипа не върши вашата работа, т.е иначе казано той трябва да е малко будала за да свърши повечето работа?

 

 

-1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Този начин на работа е пробван в над 50 отборни проекта до момента и работи.

0
TheXaXo avatar TheXaXo 7 Точки

До колкото разбирам това е и идеята - да се организираме сами. Например ние си направихме фейсбук група и там вече ще решаваме какво да се случва.

0
kgyorev avatar kgyorev -10 Точки

Това е несериозно ако наистина така се очаква да се организират хората.

Ако са 2-3 човека може би е ок, но за 10 човека нещата не са ок.

То принципно може никой да не се свърже с никой от групата и тогава какво правим? Всеки може да си каже, аз длъжен ли съм да организирам нещата?

На 10 човека, всеки един от който е равноправен, кой ще разпредели кой какво да прави? 

 

-3
Mhristoforova avatar Mhristoforova 166 Точки

Не сме малки деца, очаква се, че за толкова време сме се научили как да се организираме самички :) Ако никой от отбора не се появи, се нагласяш според обстоятелствата  - сядаш, правиш си проекта, отиваш и казваш "Пешо, Гошо и Иван не си свършиха работата, аз работих сам" и съответните си получават съответните минус точки.

Относно как ще се разпределите - най-простичко сядате, измисляте какъв ще е проекта, какви мащаби и тн според броя хора и уменията ви и все някой ще каже "Ей, мен ми се занимава с Х", "Аз пък искам да хвана У" и тн. Пишете си issues в  GitHub, ако трябва. 

В крайна сметка, си в СофтУни по собствено желание (предполагам) и се очаква, че ще имаш известна доза самоинициативност и желание за прогрес. Няма как СофтУни да се грижи за всичко и всички. 

7
daniel.a.mihaylov avatar daniel.a.mihaylov 6 Точки

Няма да отварям нова тема , ще питам тук

Бях разпределен в отбор,свързах се с колегите ,всичко беше точно и изведнъж ме преместихте в друг отбор и вече цял ден не мога да се свържа с никой ,какво да правя от тук натам и защо ме преместихте ???

0