Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
DanteSparda avatar DanteSparda 32 Точки

Различните рендове - за домашните в браузърите

Всеки от нас ползва различен browser. Аз примерно ползвам Firefox, но извадих и Chorme да видя как ще е. Оказа се, че някой от задачите, които писах за firefox (main browser) сега на chrome се отварят счупено. Нищо не е наместено и не виждам оптимален начин за наместване. Идеи как да избегна това ??? Другият ми въпрос е какво правим с домашните? От къде да знам, че някой заклет chrom-аджия няма да ми даде няма домашно поради това, че не се рендва както трябва?

0
Web Fundamentals - HTML5
ttitto avatar ttitto 1155 Точки

Вероятно повечето колеги работят на Хром, защото на него ще се проверява изпита. И защото и в Телерик такова беше изискването: последна версия на хром.

Ако все пак си вложил доста труд да напишеш домашните си добре на Firefox и се страхуваш от некоректни оценки (напълно възможно и очаквано), бих посъветвал да сложиш един text-файл на видно място в архива с име README_FIRST.txt в който е написано, че задачите работят под Firefox.

0
Yulia avatar Yulia 1343 Точки

Друг вариант е да добавиш едно малко скриптче в хедъра, което да проврява кой е браузъра и ако не е този, на който задачата работи най-добре, изхвърля едно съобщение да я отвори с друг браузър. Това е много грозно де - и НИКОГА не трябва да се прави за крайния потребител, но за домашните смятам, че е ОК. 

Намираш в нета -> копи-пейст и не му мисли че е JavaScript. Няма нищо страшно. Ето един пример, който проверява дали браузъра е Chrome:

    <script>
      var is_chrome = navigator.userAgent.toLowerCase().indexOf('chrome') > -1;
      if(!is_chrome){
          alert("Please, for best results use Chrome");
      }  
    </script>

Иначе като default-ен браузър ползвам Aurora, но напоследък много ме разочарова, крашва и много неща не работят, и колкото и да съм фен на Mozilla, смятам на експериментирам с нeщо, написано на базата на Chromium. Comodo Dragon, например : ) Но Chrome ползвам единствено и само за да тествам задачите от домашни и изпити и не сърфирам с него.

0
Tr00peR avatar Tr00peR 569 Точки

Да допълня към горните колеги, че те домашните по принцип са правени за хром. Например помня, че имахме едно домашно със календари разни, което за firefox ако искаш да го направиш трябваха скриптове, което със сигурност не му е била идеята.

А хората, които продължават да ползват браузирите на mozilla не мога да ги разбера - в момента дори IE последна версия работи по-бързо и стабилно от тях. Просто пробвайте опера/хром/хромиум и веднага ще усетите разликата.

0
Yulia avatar Yulia 1343 Точки

Е, колега, това си е религиозен спор : D Но най-важното е: "Both are not Internet Explorer 6" xD Една обективна статия: Chrome Vs. Firefox - Your best arguments

0
MartinBorisov94 avatar MartinBorisov94 52 Точки

Според мен е спорен въпроса, че хром е най-бързия браузар. С един колега правихме тестове на няколко стари машини. Осезаемо музилата вървеше по- добре. Това кой браузър е най- добър си е чисто религиозен спор. Относно домашните аз лично тествам и на двата браузара да работят добре. Все пак утре няма как да кажеме на потребителя ползвай хром, защото нашия сайт е правен за него.

1
Tr00peR avatar Tr00peR 569 Точки

Да сега прегледах няколко статии и наистина е спорен въпроса :)

Иначе изхождах от лична гледна точка - откакто минах на хром наистина усетих осезаема разлика в скоростта и броя на крашванията.

Иначе при равни условия и аз повече харесвам мозила - до преди няколко месеца твърдо държах на waterfox и palemoon и бих продължил да ги ползвам ако не бях видял доста сериозна разлика спрямо новата опера и хром.

1
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Като пиша за уеб винаги тествам и на Chrome и на Mozilla. Когато си правиш правилните ресетове в началото на css-а и си позиционираш нещата правилно, разликите между 2-та браузъра ще бъде минимална, но за съжаление - на лице. Но поне нищо, което работи коректно на 1ния браузър не се чупи на другия. Ще те посъветвам от време на време да хвърляп око и на IE да видиш и там как е. Относно изпита мисля, че трябва да работят коректно на всички модерни браузъри задачите, не само на Chromе или Mozilla или каквото и да е. Не се ограничаваите, от рано се учете как да се справяте до някаква степен с browser compitability-то. Да не говорим, че за отборния проект едно от изискванията е да изглежда сайта еднакво на всички модерни браузъри ;) А ако искате да сте с най-най-най-новото си дръпнете Nightly и/или Chrome Canary. Това са тестовите браузъри на съответните фирми където първо deploy-ват новите версии преди да ги пуснат към нормалните Firefox и Chrome.

1