Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

Учебна програма на Софтуерен университет

Здравейте,

Аз съм завършил бакалавърска степен (не е програмистка) и в момента работя на 8 часа. Искам да питам има ли как присъственото обучение в университета да бъде синхронизирано с работата ми? 

Ако не, то моля също за информация дали при дистанционното обучение ще мога да се справя само със заниманията (видеа+домашни, курсови или каквото е) в "свободното" време? Ако може някой преподавател да ми отговори, би ме устройвало най-много, с оглед това, че знаят какво дават и какво се изисква :) 

Моля без нападки, иронии или нещо от сорта, въпросът ми е сериозен. :)

0
Въпроси за SoftUni
Tr00peR avatar Tr00peR 569 Точки
Best Answer

На повечето въпроси, които задаваш, отговора е строго индивидуален. Ако нивото ти на интелигентност е над средното, не си мързелив и материята ти е интересна - 2ч на ден са абсолютно достатъчни (аз лично освен лекциите отделям по около 6ч още 2 дни, или общо ~12ч + 6ч лекции = ~18ч седмично общо). Даже ако целиш просто да минеш, може и с по-малко. Поне за ниво 1, натам не се знае как ще е. Ако което е и да е от горните 3 условия обаче ти липсва, вече необходимото време се увеличава. Ако имаш предишен опит пък може да се намали.

На въпроса за този семестър - в момента занятия удобни за работещи има понеделник и сряда от 18.00 до към 20-21ч, след това обикновено има упражнения. При упражненията също е строго индивидуално - за мен например е много по-комфортно да си решавам задачите излегнат вкъщи, отколкото да седя в залата, но за други колеги пък е по-полезно да ги коментират с останалите и да търсят помощ от асистентите. Така, че ако останеш още същия ден може да направиш едно 50% от домашното и да си съкратиш необходимото време следващите дни.

Вече последната седмица преди изпита, като трябва да довършваш отборен проект и да се готвиш за изпит, може малко да се позбръчкаш, но за не повече от 4-5 дни.

И пак се повтарям - от човек до човек има голяма разлика. Мен ако питаш - пробвай се, пък ако не стане, мисли други варианти!

0
kiko144 avatar kiko144 SoftUni Team 795 Точки

В сегашният момент има вечерна група (след 18ч) за ниво 1, предполагам и при вас ще има такава група. Относно натовареността.. Зависи какво време си готов да отделяш! При 2-3 часа на ден и ако си по схватлив е напълно възможно да си вървиш в крак с материала.

4
ttitto avatar ttitto 1155 Точки

Аз си позволявам да ти отговоря, защото също работя 9ч. на ден и съм дистанционно записан. Ако смяташ, че можеш да отделяш по 4-6 часа на ден, което да употребяваш за гледане на лекции, писане на домашни, проверяване на домашни, ровичкане и гугъл ще можеш да се впишеш средно добре в ситуацията. Това е ако нямаш никакъв предишен опит с програмирането.

Обикновено ако изгледаш лекцията и преминеш след това веднъж набързо през презентацията можеш да си напишеш домашното на 80%. За останалите 20% ще ти е необходим материал от следващи лекции или гугъл. При тази схема едно домашно отнема около 3 дни в най-лошия случай. Седмично излизат по 2 домашни. И това цяла година...

Поносимо е!

2
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

Мерси за съвета. Имам някакъв опит предишен, но той е колкото да покрие първите 3-4-5 лекции :) Обнадежди ме твоят вариант. 

А мога ли да питам всичко успоредно ли се учи или последователно, тоест 1 програмен език и после друг или едновременно 2-3 неща, както беше в ТУ :)

0
Yulia avatar Yulia 1343 Точки

gstoyanov90, учи се последователно, като материала постепенно се надгражда. А относно натовареността - ако искаш да се справяш отлично, а не просто да си вземаш изпитите, мисля че е почти невъзможно от нулата с 8 часа работа на ден. Най-малкото е нездравословно... а kiko144 е шампион и не миля, че отделя само по 2-3 часа на ден, хаха. И не всеки може като него, разбира се ;) Трябва не само да наваксваш с материала, а и да вървиш напред, да знаеш вече това, което е поне в следващите няколко лекции. Има и отборни проекти, които не е хубаво да пропускаш заради липса на време. Не, че нещо се опитвам да те уплаша, но ако имаш възможност да намалиш работното време и идваш присъствено на лекции, да се запознаеш с колегите и да се впишеш в атмосферата - по-ценно от това няма : ) И това би бил идеалният вариант.

2
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

Няма невъзможни неща, но аз до момента карам само подготвителния курс и едва се справям откъм свободно време. А самото обучение е додста интензивно. Ако работиш работа, позволяваща скатаване, четене на лекции на работното място и т.н., това определено ще те улесни. А и колкото и да си мотивиран, всеки човек има семейство, приятели, хобита. За съжаление едва ли ще имаш време за неща като спорт, излизания, книги. Но пак казвам, няма нищо невъзможно.
Аз лично смятам, ако ме приемат, да напусна работа и да изкарам една година на спестявания, като се концентрирам над ученето напълно, но наистина е трудно човек да си позволи да не работи. Все пак, ако имаш тази опция, по-скоро бих те посъветвал да обмислиш нея.

0
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

@Yulia , и според мен е по-добрия вариант, затова и питах как стоят нещата със занятията: по колко часа на ден са долу горе, има ли такива след 18, има ли такива през уиикендите? За отлично представяне съм далеч от мисълта, но според мен мога да постигна едно добро представяне, което после да ми помогне да се реализирам в сферата :) 

Въпросът ми е чисто информативен с оглед на това, ако се справя добре на 0-то ниво и се навия да запиша да знам какво :) 

Ако някой може да постне тук програмата как е била този "семестър", ще съм му благодарен. 

0
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6846 Точки

То нямаш избор какво да запишеш след подготвителното ниво

0
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

Напротив: имам избор между онлайн и присъствено :) 

0
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6846 Точки

А, ти за това ли говориш. Личното ми мнение е, че за момента няма никакво предимство да си онлайн, даже напротив. Но уж тенденцията е да имаш повече привилегии като си присъствено, така че ако се бориш за стажове, етс, етс - присъствено :)

0
Karlie avatar Karlie 438 Точки

Както са ти казали колегите по-горе - можеш да се справиш и докато работиш, много хора го правят в момента и им се получава. Моят съвет е - виж как ще си изкараш C# подготвителното ниво онлайн, виж колко ще изкараш на изпита и това ще ти даде ориентир за процеса на ученето в СофтУни и дали отговаряш на трите условия, които споменава колегата Trooper. (Макар че неговите 2.6 часа на ден ми идват малко оптимистични, при мен са около 4 часа на ден, ама ВСЕКИ ДЕН, като в тях се включва и времето за гледане на лекции.Абсолютно начинаеща съм/бях и уча онлайн.) Натоварването в ниво 1 е по-голямо, но не чак двойно по-голямо от C#.

И малко оф-топик към колежката Yulia - не е здравословно да не спиш и да се блещиш в монитора по цяла нощ, така е, но ако ти е интересно и зарибително, в крайна сметка ти се отразява добре на тонуса :) Парадоксално, но на мен ми казват, че изглеждам свежа напоследък, въпреки че се чувствам като зомби wink

 

1