Loading...
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5295 Точки

Одобрявате ли проекта "Безплатни курсове по програмиране в 28 града"?

Здравейте колеги,

Може ли да споделите вашето мнение относно безплатните курсове в 28 града, които СофтУни провежда в момента. В социалните мрежи се появяват разпалени дискусии дали проектът помага или вреди на България, примерно тук: https://www.facebook.com/groups/devbg/.

Проектът беше организиран с много труд не само на мен и моя екип в СофтУни, но и на десетки участници от цяла България, отне няколко месеца работа на целия екип, стартира с много трудности (смяна на зали, смяна на преподаватели, промяна на разписания, какво ли не). Не навсякъде обученията вървят идеално. Издънихме се в 2-3 града, признавам, не се получи перфектно. Имаше проблеми с недостиг на места в залите, имаше проблем с включване на недостатъчно подготвени преподаватели, имаше проблем и с отоплението в някои градове, с Интернета на други места, дори в един град буря повреди учебната зала и трябваше спешно да преместим занятията, judge системата също падна на няколко пъти по време на занятия, появи се и епохалната видео-изцепка за "двоен return". Признавам, не сме перфектни. Извинявам се на всички, които сме подвели.

Има я и хубавата част: в повечето градове курсовете са на добро ниво и откъм преподаватели и откъм зали. Никой не коментира Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Русе, Варна и много други градове. Това означава, че в много локации сме постигнали целта: да запалим по програмирането стотици младежи и да им дадем начални умения по писане на програмен код и перспектива за развитие в ИТ сферата.

Имахме огромни трудности да намерим качествени преподаватели в 28 града. За някои градове бяхме уговорили преподавателите и те се отказаха да преподават точно преди старта (Асеновград, Пазарджик, Видин). Частично успяхме да ги заменим, за да не подвеждаме вече записаните за курса участници, но поехме по-големи рискове, защото нямаше време да проверяваме технически и преподавателски умения.

Събираме редовно обратна връзка: както чрез анкети, така и по телефона и чрез анализиране на резултатите на преминалите курса. Например в гр. Сливен обратната връзка винаги е била на отлично ниво. Примерно, в групата за Сливен във FB се получиха 11 от общо 11 позитивни мнения за преподавателя. Той води този курс в Сливен за втори път. Предния сезон негови възпитаници изкараха топ резултати на приемния изпит. Никога не сме имали съмнения: високи резултати, доволни студенти, позитивна обратна връзка. В 1-2 други градове имаше оплаквания от предния сезон и сменихме преподавателя. Стараем се, н явно не е достатъчно.

Защо пиша всичко това?

Поради всичките мнения, които се изписаха, поради всички хейт, който отнесохме, вече сериозно се колебая дали да организираме следващ сезон за този проект. Какво мислите?

  • Повече полза или повече вреда носят безплатните курсове по програмиране в 28 български града?
  • Да ги продължим ли или да си останем в София, където сме постигнали много високо ниво на преподаване и организация?
  • Как можем да сме сигурни, че лекторите са на ниво? Какво да правим, когато 2 дни преди старта на курса в даден град лекторът се откаже по лични причини? Да сменяме лектора (за да не излъжем записаните) или да отменим занятията?
    • В момента всички лектори преминават техническа оценка на уменията: трябва или да са взели с топ резултати изпита в СофтУни или да са доказани програмисти с няколко години опит.
    • Лекторските умения на преподавателите се проверяват с демо урок по Skype.
    • Какво повече трябва да направим?
  • Бяхме планирали за следващия сезон още две направления от безплатни обучения по градовете:
    • Уеб сайтове - първи стъпки (WordPress + HTML)
    • Графичен дизайн (Photoshop)
    • Да спираме ли тези курсове? Не съм напълно сигурен, че всички преподаватели ще са на топ ниво. ще се постараем, но рискът си остава.
  • Дайте своето мнение. Искате ли безплатни курсове по градовете, макар и с риска да не са перфектни?

Наков

15
Общи приказки 30/01/2017 11:21:50
StefkaVasileva avatar StefkaVasileva 250 Точки

Аз определено не съм съгласна, имаше още по-ужасни коментари в DevBG във фейсбук. Онзи ден се начетох на какво ли не, беше ми трудно да повярвам, че от устата на интелигентни хора излизат такива думи. Щеше да е по-добре, ако хората бяха подходили по по-различен начин, вместо да прочета градивна критика аз прочетох доста подигравки и обиди.

4
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

В началото имаше само една тема в ДевБГ и тя си започна нормално с ирония заради бисерите на момчето от Сливен. Можеше да се тушира още в началото с едно признание от ръководството на СофтУни, че е допусната грешка. Някой (не казвам Светлин Наков, защото нямам такава информация) изтри темата по начин по който и в този форум се трие критика (малко първосигнално). Фейсбук не е форума на СофтУни и това донесе обратен ефект, като се появиха десетки теми и стотици мемета за Наков и Софтуни. Това е което виждаш сега - просто грешната реакция на СофтУни породи вълна от подигравки.

1
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

Нямаше да е чак такова положението, ако Наков в ролята си на админ не беше изтрил първите няколко поста в групата, което доведе до Streisand ефект. 

1
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

По времето когато аз бях ученик обучението по Информатика и програмиране се извършваше в училищата. Имаше достатъчно часове и по математика и по информатика, имаше и СИП за ученолюбивите, а в Математическите гимназии главно това се изучаваше. Много деца, включителни и аз, ходехме по олимпиади и други състезания. Най-надарените взимаха и медали.

Сега какво се е променило, та се налага частна школа по програмиране да организира безплатни обучения по градовете? Не се заяждам, наистина ме интересува защо в тази тема се появяват мнения че едва ли не ако СофтУни не организира курсове по градовете, то децата там ще продължат да живеят в невидение? Аз съм от Ямбол и по мое време Математическата гимназия в града беше едно от водещите училища в страната и много мои съученици в момента са от Team Leader нагоре. Сега много по-различно ли е? И ако да, то лекции с return;return; повече ли помагат?

А относно гафа в Сливен - грешка е да събереш волнонаемни "програмисти", да не провериш щателно уменията им, и да очакваш да няма гафове. Тук по-важният въпрос е дали подобни гафове не съществуват и в по-горните модули? Тази идея да взаимствате т.нар. "килийно образование" от епохата на Българското Възраждане и да я приложите тук като по-напредналите ви студенти преподават на по-малките класове е в грубо разминаване с афишираното топ ниво на СофтУни.

-1
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5295 Точки

Здравей Свилен, благодаря ти за въпроса.

Наистина в някои градове има школи по програмиране в математическите гимназии. Аз лично развивах проект за подкрепа на такива школи докато бях в Телерик (т.нар. Телерик Kids академия). Тя още съществува и съм горд, че дадох началото на тази идея и че тя оцеля години наред.

В много градове, обаче няма почти никакви инициативи за образование на тема "практическо програмиране" (освен локалните гимназии, които карат по държавната програма). Фактът, че 4000 души се записаха да учат програмиране (въпреки, че имат такъв предмет в училище), показва, че наистина има нужда от курс, който допълва държавната система. Не казвам, че другите не правят нищо. Напротив, в много градове има читави учители, които с голямо вдъхновение водят кръжоци и школи. Познавам се с тях и се виждаме често, защото ме канят в журито по националните състезания и олимпиади по информатика. Обаче, всичките тези усилия са недостатъчни, затова се включва и инициативата на СофтУни.

А лекторът в Сливен наистина ме изненада. Дали ще го приемете като оправдание, вие решете. Ето неговата история:

  • Той дойде да води веднъж семинар в СофтУни през 2015 г., ето този: https://softuni.bg/trainings/1151/oop-or-functional-programming. Обратната връзка беше добра, макар и не exceptional, не беше лоша в никакъв случай.
  • По CV изглежда доста, доста опитен: 15 години опит с няколко езика за програмиране. Преценихме, че може да му имаме доверие, беше проверен на семинар.
  • Стана дума за курсове по градовете и възможността той да преподава в Сливен. Така му дадохме да води курса по програмиране за начинаещи в Сливен предния семестър. След този курс имахме доста позитивна обратна връзка. Много държим на обратната връзка. Тя е основен критерий за оценка на преподавателите, макар и не единствен. Неговите студенти изкараха силни резултати на примения изпит, даже имаше 2 в топ 10 на класирането. Няма опкалвания, има топ резултати и силно позитивна обратна връзка.
  • Сега, като пуснахме инициативата за курсове по програмиране в 28 града, съвсем естествено отново се свързахме с него. Имахме всичките основания да го поканим отново за лектор: 15 години опит, силно позитивна обратна връзка от предния курс в Сливен, липса на оплаквания, липса на забележки, силни резултати от неговите студенти, нямаше просто как да се осъмним. Имахме доказателства, че е професионалист, че си върши добре работата и че е един от най-дейните поддръжници на каузата. При тези обстоятелства ти би ли се осъмнил в неговите умения?
  • Лекторът се оказа, че дава душата си за студентите, работи с много старание и любов, лично е ходил по училищата да събира групата за курса, лично остава всеки път да помага на учениците, отговаря им на въпросите във FB, ментора ги извън учебните занятия, старае се страшно много. Учениците са супер доволни от него (даже и след случая "return; return;"), чухме се по телефона с повечето от тях.
  • И след всичко това, изведнъж се появява въпросното "return; return; breach" видео. Никой не е очаквал, наистина. Даже се чудехме, дали не е бъзик. Не можехме да повярваме, че човек с толкова опит (по CV) може да допуска такива фрапиращи грешки.
  • И понеже ние преглеждаме видеата преди да ги качим в нашия канал, това видео не беше качено при нас. Беше качено в личния YouTube профил на лектора. И от там някой го е видял и го е шернал по социалните мрежи.
  • Веднага се обадихме на студентите да ги разпитаме за курса в Сливен. От 12 запитани, 12 дадоха положителна обратна връзка. Младежите се чудеха какво става и защо е всичко това.
  • Последва истерията по социалните мрежи. Направихме една тъпотия: помолихме лектора да изтрие видеото и изтрихме злобните коментари за него. Обаче някой го беше прекопирал и го качи отново в YouTube и цялата патардия тръгна с по-голяма сила.

В крайна сметка сгафихме, признавам. Извинявам се на всички, че допуснахме това да се случи. Ще си подбираме по-внимателно лекторите. Взимаме си поука. Каузата е добра и ще я развиваме, но с много повече внимание върху качеството.

Обмислям следващия път да преподавам лично от София и да имаме стрийминг по градовете, а местните лектори да помагат само за решаване на задачите. Това ще гарантира еднакво качество навсякъде, поне за лекцията. За упражненията ще подбираме внимателно хората. Не можем да си позволим втори път да компрометираме проекта и СофтУни.

Наков

8
TihomirDimov avatar TihomirDimov 161 Точки

100 % зад лектора. Случват се гафове и хората да се притеснят. Голяма работа. За да седнеш да преподаваш пред хора се изискват топки. Както когато заслужи, СофтУни получава критика от мен, така сега смятам за напълно нормално да покрепим колегата от Сливен.

1
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

Благодаря за отговора!

Щом има толкова много записани курсисти явно наистина има нужда от подобни курсове. А СофтУни би ли могло да си партнира с училищата предлагайки материали, ноу-хау, джъдж система, командировани лектори за дневни семинари и т.н. вместо изцяло самостоятелно да изгражда система за обучения по градовете? При тази огромна популярност на СофтУни мисля във всяко училище ще бъдете приети с отворени обятия, или бъркам? Мисълта ми е читавите преподаватели да бъдат мощно подпомагани, дори и финансово ако може - те са ви варианта за курсове по малките градове, а не разни глори-хънтъри които просто искат да се пишат "лектор в Софтуни" и да си качат видео в канала.

В случая нищо трагично не е станало - от толкова много новоназначени един човек веднъж е хванат да твори бисери. Можеше и по-зле да е. Може би има и разлика между това дали човек има стаж в ИТ в София или в някой малък град и сте се подвели...

2
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Тази грешка може да се случи на всеки който презентира и не е отделил достатъчно време за подготовка.

Не знам защо се спря една интересна поредица от семинира в които се говореше как се презентира , как се правят презентация , как се изграждат самите слайдове и т.н.

И точно на един от тези семинари лектора обясняваше как човек трябва да се готви за презентация и основните грешки при самата подготовка.Не знам въпросният младеж дали е гледал точно този семинар , но лектора обясняваше колко е важно всяка презентация да кажеш от начало докрай в подробности пред огледало ако не можеш да си намериш зрители.И в контекст на това той каза , че повече презентьори когато се готвят обикновено не правят пълни презентации по време на подготовката ,а само маркират важните неща.Този младеж явно е направил това.Искрено се надявам да започнат нов цикъл от такива семинари за да си припомним всички кои са добрите практики за изграждане на добра презентация и презентационни умения.Същият лектор тогава каза , че някои хора ги имат тези умения , а тези които ги няма могат да изградат с много труд.Надявам се това да го прочетат от екипа на Наков и да направят такъв цикъл който ще е полезен на всички. 

3
MilenAl avatar MilenAl 0 Точки

Aз съм от групата в Търговище и съм доволен от преподавателите.Одобрявам проекта, защото в крайна сметка няма как(чисто физически) всички да отидат в София. Видях част от коментарите във ФБ, за мен те не са градивни и са породени от личното неудовлетворение, страха и стереотипите на хората. Да, използват обосновани аргументи, но идеята не е как да стане, а как така нестава. На мен лично ми е омръзнала тази българска народопсихология и избягвам да чета подобни неща. Помня когато обяви създаването на "Софтуни", тогава си казах "гледай го този човек какви неща прави..." , бях и все още съм силно впечатлен от проекта и амбициите ти. Разбира се, че не всичко ще е наред и постоянно ще има какво да се променя и подобрява, но това е хубаво, защото означава че проекта е жив и се развива. Моя съвет е да слушаш себе си и да вярваш в това което правиш, защото това е нещо много голямо за стандартите на нашата страна.

1
01/02/2017 01:28:36
morski77 avatar morski77 137 Точки

Много съжалявам за горкия човек,прочетох почти всичко и в такова количество чиста злоба на едно място отдавна не бях виждал.Кой знае какво му е било и на него,пише if - мисли си за метод,някой го обърква с въпрос и накрая сътворява нещо уникално и това може да се случи на абсюлютно всеки.Не мисля,че такъв тип грешка нещо ще промени в обучението  и възприятита на тези хора за този материал.Да повод е за подигравки и то напълно заслужени,но дотам - освен това е безплатно и никой не те кара да ходиш(без значение каква е целта).Мисля и в по-малките градчета имат нужда от това,предвид безработицата и някой наистина може да намери някакъв стимул да се развива в тази професия.

Изводите които може да си направите:

Не цензурирайте по този начин където и да е,повечето проблеми в случая дойдоха оттам.И в този форум е имало въпроси,които са премахвани,защото са били по-критични,хората както видяхте изобщо не обичат този подход.Живота е радост и тъга,както е казал поета ,оставете ги да се радват хейтърите.Стига сте поднасяли най - сладкото  в началото оставяте впечатление ,че хората трудно завършили 8ми клас ще станат  за 6 месеца до 1 година програмисти само и само да се потрудят при вас.

Достатъчно успехи имате,както и желаещи да се обучават,така че не виждам причина да не се свалят розовите очила - разбирам че  конкуренцята работи по-груб начин и някакви академии,ако запишеш при тях за 600 лева до 2 месеца те правят човек и програмист.

И втория извод:Да ,не сте готови и никой не е за тaкакива  мащаби.Основно на  ентусиазъм не става,не и без грешки на този обем - винаги се получава едно разводняване.Не мисля,че сте готови даже и в София на този поток,който евентуално ще бъде приет следващия път.

.Като човек,за който програмирането е малко като хоби се радвам на начина на преподаване на повечето лектори и интересните задачки.Добре е че ви има,продължавайте с по-малки и качествени стъпки напред и много успехи!!!!

 

2
01/02/2017 14:43:34
krasimir.i.petrov avatar krasimir.i.petrov 11 Точки

Ще си позволя да се изкажа и аз.

Аз съм на мнение, че всяко ново начинание е трудно — стават грешки, стават гафове, но това не тряба да Ви отказва. 10-15 човека от всички записали се в курсовете в страната да се запалят по програмирането, 10-15 от тях да станат истински софтуерни инженери си е постижение за България. В този ред на мисли, лично за мен, курсове трябва да се организират в цялата страна — въобще не трябва да се притеснявате, че са станали грешки, че някъде не се е получило. Всичко това е с толкова голям мащаб, че ако беше без грешки и гафове, щеше да е цяло чудо. Много добре знаем, че всичко това ви е коствало толкова много усилия — лектори, зали, уговорки и т.н. и т.н.. И идея си нямам как може да се определи еднозначно дали един лектор става или не. За лектор освен знания, са необходими и възможности  —  да задържи вниманието на студентите, умения за преподаване и т.н.. Смятам, че има доста кадърни и опитни хора, който знаят много, но по една или друга причина в лекторството биха се провалили — това, че знаят, не винаги означава, че могат да го обяснят разбираемо на публиката. Тоест — трябват си и лекторски умения, в тази насока трябва да помислите при избора на лектори. А-и нека не забравяме, че на един човек, който до този момент не се е сблъсквал с програмиране, е много по-трудно да се обясни нещо по такъв начин, че той да те разбере.

 

И по останалите въпроси, с другите курсове — аз по-горе го написах, та тук ще бъда кратък — не спирайте, нека се организират и други курсове, не се притеснявайте от провали. Само този който не е опитвал, той не е правил грешки. 

 

Лично аз подкрепям курсовете и СофтУни, може част от тях да не са перфектни, може да стават грешки и гафове, но все от някъде трябва да се започне. 

 

 

0
01/02/2017 07:30:17
mustafov avatar mustafov 75 Точки

        Здрасти Наков,
        Като един от лекторите в този мащабен проект (с още един колега водим курсовете в Търговище както знаеш) одобрявам с две ръце. Радвам се, че съм част от всичко това. Мисля си, че ако имаше подобни курсове по мое време (преди 3-4 години, когато още бях ученик) нямаше да започна от нулата когато дойдох в София и щеше да ми бъде много по-лесно.
        Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново е казал Айнщаин. Нормално е да се греши, но важното е че си взехте бележка от всичко това.
        Близо от година и няколко месеца съм в СофтУни и съм изключително щастлив. Когато дойдох в СофтУни не знаех нищичко, а година по-късно започнах работа като Junior Software Developer. И всичко което съм научил е благодарение на СофтУни. Това е най-уникалното място на което съм попадал, запознах се с невероятни хора, екипа е просто уникален. И ако някой попита как мога да кажа, че нещо е "най", бих казал че имам база за сравнение - 3-ти курс съм във ФМИ и до сега нищо хубаво не съм видял, и нищо не съм научил от там въпреки голямото ми желание в началото.
        Никога няма да забравя първата си лекция по Обектно Ориентирано Програмиране - как една от гурутата на програмирането (М.Т.) написала десетки книги си пусна Windows XP и Visual Studio 6.0 и започна да цитира учебника си(който, беше с доста остарели работи и повечето примерни кодове не работеха). Или пък на изпита по Диференциално и  Интегрално Смятане единият лектор ми каза, че нищо не разбирам, а аз бях изрешил толкова задачи, бях "изял" учебниците по Висша Математика на баща ми и ми писа 4-ка, а други които не знаеха какво е интеграл имаха 5-тици и 6-тици  понеже минаха при другия лектор, който ги посрещаше с въпросите "5 устройва ли те?", "Оо ти си от Търново и аз съм от там, къде живееш там?" и т.н. По Алгебра лекторката говореше със скорост 5.0 понеже нямало време. Асистент да ми се прави на интересен - аз да поискам да ми повторипонеже не съм чул, а той да ми каже "Еми да си чул ве" и т.н. и т.н. Просто останах изключително разочарован от държавното, а дойдох с голямо желание, бях адски нахъсан. Математиката ми беше любим предмет в училищните години. За 12 години в училище съм обяснил задачи по математика на десетки съученици и приятели, изрешавал съм хиляди задачи, а ФМИ за 2-3 месеца ме накараха да се откажа от математиката. Не плюя държавното, но нищо хубаво не мога да кажа ...
        В СофтУни правите нещо иновативно, нещо уникално и който не го разбира и плюе е глупак. Не спирайте заради някакви  комплексирани хейтарчета, такива винаги ще има. И Илън Мъск са го плюли и са му се смяли, но не е спрял защото вярва в това което прави и го прави за много хова както и ти Наков. 
        Успех и ще помагам с каквото мога, защото ми харесва това което правите, а именно да запалите колкото се може повече хора по програмирането и според мен се получава ! :) 

6
01/02/2017 10:46:58
ivanmilev87 avatar ivanmilev87 30 Точки

Много добър коментар. Аз и много други имаме как да сравним държавното със Softuni, и имаме идентичен опит с mustafov. До сега не съм чул от някой, който е учил и на двете места, да хвърля хвалебствия към университетите. Говорят се само общи неща, че там ставаш нещо повече от кодер, или че едва ли не ставаш гуру, а всъщност учиш 5.5 год (с магистратура) и накрая нищо не знаеш, освен ако не си се разбил сам вкъщи от четене. Клиповете не се записват и няма как да преслушаш лекцията на някой доцент, който ще ти я е предал добре само ако е в добро настроение и не е във фаза на "кой съм аз, вие сте нищо". Искам да питам тези които казват че в университетите се учело полезни работи, ако изкараш 5 год в softuni и минеш всички езици които се преподават, нива, курсове няма ли да си в пъти по-подготвен от университет?! Отделно на мен което най-много ми харесва, е че непрекъснато се подобрявате и търпите на критика. Това е много важно за успеха.

0
01/02/2017 13:19:54
CvetanBoychevBoychev avatar CvetanBoychevBoychev 0 Точки

Здравейте, отговарям директно на въпросите Ви:

 

  • Повече полза или повече вреда носят безплатните курсове по програмиране в 28 български града?

         Ц.Б: Със сигурност ползата е повече от "вредата", ако въобще може да се говори за вреда.

  • Да ги продължим ли или да си останем в София, където сме постигнали много високо ниво на преподаване и организация?

          Ц.Б: От търговска гледна точка и принципът образованието да следва бизнеса /а не обратното/ - съвсем адекватно решение е да се развиват други локации, където бизнесът присъства /или планира да присъства/. Всичко това е ценен /бих казал безценен/ опит, който бихте могли да използвате да използвате...да речем при една бъдеща експанзия в чужбина /защо не/.

  • Как можем да сме сигурни, че лекторите са на ниво? Какво да правим, когато 2 дни преди старта на курса в даден град лекторът се откаже по лични причини? Да сменяме лектора (за да не излъжем записаните) или да отменим занятията?

          Ц.Б: Тук въпросът е по-скоро организационен. Ако имате подготвен заместник-лектор, продължавате по план, а ако нямате - отменяте занятията. Бих ви посъветвал да разработите няколко кризисни варианта предварително, които да сработват, когато настъпи дадено събите (if - else, while - do, разбирате какво имам впредвид) :) . Аз бих направиил следното: първо ще информирам записващите се, че съществува такава вероятност /да се отмени курса/; второ - съобразно ресурсите, с които се разполага ще разработя няколко плана за действие. Добра насока е и да се работи върху самодисциплината на преподавателите. Разбира се, могат да се направят още много неща, но трябва да се знаят ограниченията, за да се конкретизират.

  • В момента всички лектори преминават техническа оценка на уменията: трябва или да са взели с топ резултати изпита в СофтУни или да са доказани програмисти с няколко години опит.

          Ц.Б: Предвид високият оперативен риск за организацията /СофтУни/, който един не добре квалифициран преподавател може да донесе - лекторите трябва да бъдат максимално подготвени, ако е нужно ползвайте е външен assessment, въобще всичко, което е допустимо. Вие знаете много по-добре от мен - за организация като СофтУни репутацията е всичко, може би един от най ценните активи, които притежава. Тук също ви трябва crisis management - сега имаме return; return; и breach, но следващият път може преподавател да щипка детенце по дупето, естествено някой заснел и пуснал в youtube. Скандал! Апокалипсис! И...какво правим, когато дойде това? Трябва план за това, за да не се допускат грешки, когато такъв момент настъпи. При работа с хора от време на време, каквото и да направим, скандали ще се появяват - трябва да се отиграват умело.
 

         Лекторските умения на преподавателите се проверяват с демо урок по Skype.

  • Какво повече трябва да направим?

          Ц.Б: Отговорът по горната точка препокрива тези две.

  • Бяхме планирали за следващия сезон още две направления от безплатни обучения по градовете:
    • Уеб сайтове - първи стъпки (WordPress + HTML)
    • Графичен дизайн (Photoshop)
    • Да спираме ли тези курсове? Не съм напълно сигурен, че всички преподаватели ще са на топ ниво. ще се постараем, но рискът си остава.
  • Дайте своето мнение. Искате ли безплатни курсове по градовете, макар и с риска да не са перфектни?

       Ц.Б: Проблеми ще има и за вбъдеще - ако сте се отказвали при появата им, нямаше да стигнете, където сте сега. Ако планирането, и сметките, които сте направили, показват, че има бизнес логика в това да продължавате - естествено продължавате напред. Учете се и продължавате!

 

Успех,

Цветан Б.

1
01/02/2017 15:06:29
PavelKolashev avatar PavelKolashev 5 Точки

Здравейте, според мен няма никакви съмнения относно положителния ефект от тези курсове. Дори и да е имало някакви "издънки" нещата ще се изгладят с времето. Аз пиша от Г. Оряховица и мога да кажа, че всичко е супер. Лекторката е отзивчива и отговаря на всички конкретни въпроси които съм и задавал. Да не забравяме,че усилията трябва да се полагат и от двете страни за да има успех. Аз лично първата лекция не разбрах почти нищо тъй като никога преди това не съм се занимавал с програмиране в каквато и да е форма, но вкъщи поех нещата в свои ръце и с помощта на качените материали в сайта и форума сега съм изпреварил графика с една седмица и на курса отивам само за да реша някои задачи отново и да си задам въпросите които съм си намислил през седмицата. Относно допълнителните въпроси:

1- Ползи повече или по-малко има със сигурност, но вреди не мога да се сетя какви може да има. Дори някаде курсът да е пълен провал това няма как да навреди на който и да било.

2- Задължително трябва да продължите. Според мен основната идея на Programing Basic е да запали студентите, а това съм сигурен,че се случва навсякаде.

3- Дори да има пропуски с лекторите в някои градове това не е най-важното. Същинската работа се върши вкъщи в десетки часове упражняване всяка седмица, а не за 4 часа веднъж седмично, а както казах по-горе в сайта има предостатъчно материали с които човек може да навакса ако е пропуснал нещо.

4- За допълнителните направления мога да кажа само, че ако имате възможности и желание да разширите досегашната си дейност това би било само от полза.

5- Да, искам безплатните курсове по градовете да продължат. Те са безплатни и не са задължителни.

  Хейтъри винаги ще има. На който не му харесват тези курсове да не ги посещава.

3
greps avatar greps 3 Точки

Моето кратко мнение:

  • Инициативата е хубава и си струва.
  • Качеството трябва да е целта, не масовост. Така или иначе огромният брой от хиляди души завършили и сега се вижда, че е неосъществим.
  • Рекламната кампания на гърба на университети и т.н. най-накрая гръмна обратно. Не е приятно да ти омаловажават труда, нали? Защото тази кампания на СофтУни прави (-ше?) точно това, дори и с кадърните преподаватели. Ако е ОК да се обяснява какви сухи старчета са, заради неставащите, то е ОК да се каже, че СофтУни е некадърно заради изцепки като #returnGate.
    Или може просто да се рекламира бизнеса без негативен PR и твърдения на ръба на истината? Бизнес решение е, но не важи "за нас е позволено, но не го правете към нас, защото тогава е тъпо".
  • Към горното и по-персонално, но Светлин Наков е изключително енергичен и, убеден съм, трудолюбив човек с достоен за уважение ентусиазъм и хъс.
    Но арогантността в публичните му (ти? Винаги са ми били странни обръщенията във форум) изяви неминуемо събира негативна енергия, която чака да избухне. От 6-7 месеца нещата изглеждат по-добре, но в началото беше адски натрапчиво и дразнещо.

И накрая....аз лично все още се чудя защо има спор кое е най-доброто за всички като система. Кога за последно ползвахте софтуер, който е "най-добър за всичко"? Или за най-важните си задачи имате специализиран такъв? Защо тогава обучението може да се генерализира?

Има нужда и от академии, и от университети, и от самообучение. Хората могат да комбинират и да избират това, което най-добре работи за тях. Няма най-добър и универсален начин за всички хора, на всички места и от всяка социална група. Което не пречи всяко поотделно да е успешен бизнес и да е ценно за ИТ индустрията.

 

2
02/02/2017 14:30:38
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.