Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Одобрявате ли проекта "Безплатни курсове по програмиране в 28 града"?

Здравейте колеги,

Може ли да споделите вашето мнение относно безплатните курсове в 28 града, които СофтУни провежда в момента. В социалните мрежи се появяват разпалени дискусии дали проектът помага или вреди на България, примерно тук: https://www.facebook.com/groups/devbg/.

Проектът беше организиран с много труд не само на мен и моя екип в СофтУни, но и на десетки участници от цяла България, отне няколко месеца работа на целия екип, стартира с много трудности (смяна на зали, смяна на преподаватели, промяна на разписания, какво ли не). Не навсякъде обученията вървят идеално. Издънихме се в 2-3 града, признавам, не се получи перфектно. Имаше проблеми с недостиг на места в залите, имаше проблем с включване на недостатъчно подготвени преподаватели, имаше проблем и с отоплението в някои градове, с Интернета на други места, дори в един град буря повреди учебната зала и трябваше спешно да преместим занятията, judge системата също падна на няколко пъти по време на занятия, появи се и епохалната видео-изцепка за "двоен return". Признавам, не сме перфектни. Извинявам се на всички, които сме подвели.

Има я и хубавата част: в повечето градове курсовете са на добро ниво и откъм преподаватели и откъм зали. Никой не коментира Горна Оряховица, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Русе, Варна и много други градове. Това означава, че в много локации сме постигнали целта: да запалим по програмирането стотици младежи и да им дадем начални умения по писане на програмен код и перспектива за развитие в ИТ сферата.

Имахме огромни трудности да намерим качествени преподаватели в 28 града. За някои градове бяхме уговорили преподавателите и те се отказаха да преподават точно преди старта (Асеновград, Пазарджик, Видин). Частично успяхме да ги заменим, за да не подвеждаме вече записаните за курса участници, но поехме по-големи рискове, защото нямаше време да проверяваме технически и преподавателски умения.

Събираме редовно обратна връзка: както чрез анкети, така и по телефона и чрез анализиране на резултатите на преминалите курса. Например в гр. Сливен обратната връзка винаги е била на отлично ниво. Примерно, в групата за Сливен във FB се получиха 11 от общо 11 позитивни мнения за преподавателя. Той води този курс в Сливен за втори път. Предния сезон негови възпитаници изкараха топ резултати на приемния изпит. Никога не сме имали съмнения: високи резултати, доволни студенти, позитивна обратна връзка. В 1-2 други градове имаше оплаквания от предния сезон и сменихме преподавателя. Стараем се, н явно не е достатъчно.

Защо пиша всичко това?

Поради всичките мнения, които се изписаха, поради всички хейт, който отнесохме, вече сериозно се колебая дали да организираме следващ сезон за този проект. Какво мислите?

  • Повече полза или повече вреда носят безплатните курсове по програмиране в 28 български града?
  • Да ги продължим ли или да си останем в София, където сме постигнали много високо ниво на преподаване и организация?
  • Как можем да сме сигурни, че лекторите са на ниво? Какво да правим, когато 2 дни преди старта на курса в даден град лекторът се откаже по лични причини? Да сменяме лектора (за да не излъжем записаните) или да отменим занятията?
    • В момента всички лектори преминават техническа оценка на уменията: трябва или да са взели с топ резултати изпита в СофтУни или да са доказани програмисти с няколко години опит.
    • Лекторските умения на преподавателите се проверяват с демо урок по Skype.
    • Какво повече трябва да направим?
  • Бяхме планирали за следващия сезон още две направления от безплатни обучения по градовете:
    • Уеб сайтове - първи стъпки (WordPress + HTML)
    • Графичен дизайн (Photoshop)
    • Да спираме ли тези курсове? Не съм напълно сигурен, че всички преподаватели ще са на топ ниво. ще се постараем, но рискът си остава.
  • Дайте своето мнение. Искате ли безплатни курсове по градовете, макар и с риска да не са перфектни?

Наков

15
Общи приказки 30/01/2017 11:21:50
dirbyH avatar dirbyH 0 Точки

Според мен този проект трябва да продължи, трябва да се даде шанс и на хората от по-малките градове да опознаят материала, да се запали искрата за знание като им се покажат основните неща, а те вече да продължават да се развиват.Естествено, че винаги стават грешки и няма как едно нещо да е перфектно, но важно е да се стремим към подобрение.Всички тези, които хейтват в момента са типичните българи, които чакат нещо да се обърка(в случая Сливен), за да може те да започнат да оплюват целия курс и така нататък.Просто това сме ние българите.  Миналата година повечето българи оплюваха Григор Димитров за неуспехите му, а сега се гордеят с него?Това няма как да се промени, такива сме ние българите.Но както Григор Димитров не се отказа, така и ти не трябва да го правиш! :)

5
ChrisPam avatar ChrisPam 976 Точки

Работете по проекта виртуална класна стая, защото според мен е много важно преподавателите да са на много високо ниво. А след като няма възможност във всички градове да има такива, аз не виждам друго решение

8
30/01/2017 11:29:02
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Имаме напредък със стрийминга. Вече го правим по нов начин, с друг хардуер и решихме проблемите с качеството на звука и с липсата на синхрон между двата стрийма. Чакаме си оборудването сега. ще последват и няколко седмици разработка на софтуерната част.

Наков

3
r3v3nan7 avatar r3v3nan7 365 Точки

Аз лично одобрявам. С времето нещата ще се изгладят. Грешки винаги ще има. Oсобено в началото.Важното е , че се работи над тях и ще се изчистват постепенно. Аз докато си пиша домашните рядко ми се случва да подкарам нещо напълно работещо от първи път(освен разбира се ако не е нещо супер елементарно) и без различни опити, поправки,  дебъгове и какво ли не, докато не поправя всичко. В крайна сметка се случва, но с време и работа. Точно както вие правите.  Не знам дали някой е очаквал всичко да е идеално в нещо, което се провежда за първи път и то в такъв огромен мащаб.Всяко начало е трудно. Освен това дори и въпреки грешките хората имат достъп до нови знания, научават нови неща, а когато се колебаят могат да сравнят информацията си в интернет. В крайна сметка и това умение ще трябва да развиват също както всички нас. Аз лично одобрявам проекта и ви поздравявам за него :)

2
30/01/2017 12:08:17
rossonero avatar rossonero 75 Точки

Колеги, аз подкрепям проекта и благодаря за предоставената възможност да се включа.

Бях записан в онлайн форма на по-преден курс и не отделях достатъчно време. Сега при предоставената възможност за присъствена форма, лично аз съм повече ангажиран с решаване на задачи, упражнения и присъствие на лекции, следене на форума, самообучение. Да, това е субективен фактор, но не е за подценяване.

Относно цялостната организация на всички събития. В работата, която работя в момента имам опит в организиране на събития по проекти в много по-малък мащаб и мога да уверя всички странични хора, че организация на едно събитие е трудна дейност, а организация на събития в такъв мащаб, на толкова места, включващ много хора като лектори и в пъти повече участници…изключително трудно, за това трябва да приемаме с разбиране, ако в даден град има проблеми със зала, с презентация, с интернет или друго. Нека да оценим предоставената ни възможност да се запознаем и навлезем в материята. Да, в София може би няма проблеми при лекциите, но вероятно максимум 1% от всички записани сега из страната имат възможност (финансова и времева) да присъстват на лекции в София.

В заключение бих добавил-Не се подвеждайте от негативните мнения, Haters gonna Hate.

Искрено желая успех на инициативите Ви, както и се надявам да продължите с новите безплатни обучения из страната. 

4
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

Според мен по-добре да е в по-малко градове, но преподавателите да са на доказано високо ниво. Специално за Programming Basics не е болка за умиране ако не са присъствено - то и без това си е просто подготовка за приемен изпит.
Това за преподавателите го препоръчвам и за по-трудните курсове от въртешната програма. Примерно за да води ASP.NET, трябва да има поне 1 година професионален опит като .net dev. Така ще може да ни обяснява тънкости, които само чрез опит могат да се предадат. Минаването на предишната инстанция на курса с отличен едва ли е достатъчно изискване, за да преподаваш.
Аз например имам отличен успех на курсовете от основна програма, в голяма степен благодарение на добрите лектори, но за в бъдеще... като гледам някои лектори (без да споменавам имена) не съм толкова сигурен.
Така че с две ръце подкрепям да се разширява инициативата, но малко по бавно и плавно, за да се гарантира, че няма да има загуба на качество и авторитет.
Когато хора се обучават много кадърно и изпитите са трудни - добрите продължават, а несериозните отпадат. Това ще доведе до много доволни фирми и студенти и разширяването ще дойде от само себе си.
Свийте малко обучението, вдигнете прага за прием, (както и за взимане на изпити и продължаване на обучението) и успеха сам ще дойде. Освен това, намалете малко хейта към държавните училища.
Направете го така, че само трите големи зали да са достатъчни; така, че всички, които са приети - да са наистина добри, което от своя страна ще принуди администрацията да не назначава преподаватели на сляпо.
Не трябва трудността да се понижава!
Ако цялостното и особено входното ниво се затегне както беше преди - ще излизат специалисти, а не meme-та.

TL;DR: - Едниствените неща, необходими за успеха и авторитета на СофтУни (каузата на която съм благодарен и в която все още вярвам) са: 1. Опитни преподаватели; 2. Високи изисквания към студентите.

10
30/01/2017 12:32:42
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

От първия випуск на Софтуерния университет съм (както всяко ново начало и тогава нещата не бяха перфектни, но пък имаше голяма доза толеранс и кредит на доверие от страна на нас студентите, че нещата с времето ще тръгнат по правилния начин), щастливо завършил, работещ, даже и дипломата си взех. 

 

Днес е понеделник, начало на работната седмица, пристигам на работа след двудневна интернет изолация и ме посрещат майтапите за "двойния return" и коментари от рода на "с такива като  от СофутУни после ни се налага да работим"...

 

Явно е имало и още доста други коментари, майтапи, шегички, "хейт", което пък на свой ред е провокирало екипът на СофтУни да се замиси по-внимателно над действията и плановете си, което лично аз несъмнено мога само да адмирирам!

 

Моето кратко и лично мнение е, че трябва в СофтУни да се набляга не само на "масовост" и "мащабност", но и на "качеството" на продукта, за който хората съответно си плащат (изключвам подготвителния демо курс). Най-хубаво би било, ако двете неща вървят паралелно, ръка за ръка. И това важи не само за обучителни курсове, но и за почти всеки друг бизнес, които се стреми да предлага продукти или услуги срещу заплащане. Защото иначе се получава малко като:

- Добър ден, искам да си купя (не да ми подарите) ето тази кола?!

- Добре, ама да знаете, че не е съвсем качествена, и на втория завой едното й колело може да изпадне, а след няколко дена може и радиото да спре да работи, чистачките да спрат и т.н. Но нищо де, нормално е, нови сме, сега се учим да правим коли, след време ще станем все по-добри и по-добри...

 

Смятам, че трябва да се фокусирате върху изглаждането и полирането на неточностите в провеждането на курсовете в София (плюс евентуално в още 1-2 големи града), така че да върнете и затвърдите отново доверието на хората към качеството на обучиението в СофтУни. Вдигнете критериите, затегнете ситото накрая, така че и дипломите и сертификатите, които издавате да имат някаква тежест и стойност. Защото на мен лично ми става все така тъжно, когато чувам повече негативни коментари относно СофтУни, отколкото положителни. А, не е като да не може да бъде обратното ;)

22
30/01/2017 13:01:12
louche avatar louche 3 Точки

Хубаво ще е Tech Module-a да бъде и на Java, a не след PB Java да бъде натрисан от нищото C#, който така или иначе няма да бъде в 100% полза, при условие, че някои желаят да се развиват с Java и съответно ТМ става нищо повече от една формалност, неприятно задължение и реализира загуба на време (и в минало, и настояще, и бъдеще - зависи гледната точка).

-3
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

И аз като цяло не одобрявам Tech модула, но в интерес на истината, ако copy-paste-неш задача на Java от Programming Basics в C# проект - в 90% от случаите ще работи без промяна в source-кода.
Езиците са доста подобни, особено при по-примитивни задачи. Ако искаш да си решаваш задачите от PF и на Java, нищо няма да загубиш от това, че се преподава C#.

0
louche avatar louche 3 Точки

Риторични въпроси на "оправданието". При условие, че са сходни(не коментирам неприложимите неща към Java от C#) тогава какъв е проблема да има TM поток(или най-малко материали и на Java, като за начало). И защо се учи PB Java, при условие, че към момента е нерелизируем в TM, и в който TM в крайна сметка пак трябва да се учи C#, едновременно с новият материал, едно че се обезсмиля така java basics, второ, че и старта на двете групи в потока става двоен. Отделно е, че judge-a не гарантира, че проверките му при писане на Java в ТМ ще са коректни.

0
30/01/2017 15:22:47
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

Аз вече казах, че не съм напълно съгласен с конепцията около "Tech Module".
Твоят въпрос е по-скоро организационен и трябва да го отговорят организарите.

0
Wencii avatar Wencii 90 Точки

Следя СофтУни доста отдавна. Отначало курсовете се водеха от компетентни лектори и хора с опит, но бяха с голяма интензивност и трудни изпити, поради което много хора отпадаха. Въпреки това, тези които издържаха на напрежението до края успяваха да се реализират. Като че ли и фирмите бяха по оптимистично настроени към хората, идващи от СофтУни.

Но за жалост, с времето започнахте да се разраствате и колкото повече се разраствахте, толкова повече компромиси бяхте принудени да правите => снижавахте качеството и трудноста на изпитите, но таксите растяха. Накрая стигнахте до момента с прекалената масовост. Приемният изпит се различава коренно от преди, прекалено лесен е (логично). Ще кажете, че сте увеличили времето на курсовете и сте добавили лекции за упражнения. Да, това е така. Чудесно за упражненията, но ако погледнем реално продължителността на курсовете е почти същата, просто са в модули от по 4 месеца, където около месец - месец и половина са почивка. Сложността на изпитите също е снижена и не е никак трудно да преминеш напред.

От тази масовост сигурно печелите добре, но все тая, защото вече изместихте главната идея на СофтУни да дава РАБОТА и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ. Смея да твърдя, че се наблюдава сериозна деградация на преподаването и организацията на курсовете в София, пък за другите градове не мога и да си представя. Това е разбираемо, предвид многото хора идващи тук, но пък загърбвате идеята, на която изградихте СофтУни.

Ако главанта ви цел е била да спечелите много пари, то поздравления. Маркетинговите ви стретегии (за момента) дават добри резултати в тази насока. Но ако не е така, замисляли ли сте се всичката тази масовост какво ви докара и какво би станало занапред?

Ето ни днес, където вече фирмите нямат добро мнение за вас, не вярвам че ценят особено и сертификатите, който раздавате. А, какво ще стане с всички тези хора, на които обещавате качествено образование и работа? След година, две, когато ще трябва да си търсят работа и никой не ги наеме, те ще разберат, че са били излъгани. И това ще е така, защото фирмите не търсят хора без опит, основно търсят senior. Чувал съм и за идеята, че СофтУни цели до 2025 да увеличи броя на заетите програмисти три - четири пъти. Наков не веднъж е изтъквал, че ако фирмите видят много свободни програмисти в България, веднага ще отворят офиси и пак ще има недостиг. Но това няма как да стане, тъй като, те няма да отворят офис и тепърва да почнат да обучават хората, без опит, от СофтУни. Тогава какво ще стане с тези хора? Те ще започнат да търсят виновни и да обвиняват -  вас, държавата и това, защото вие не можете да спазите обещанията, които давате в рекламите (създавате илюзия)

П.С. Аз нямам нищо против СофтУни, дори много му се радвах(преди), но не харесвам пътя, по който сте тръгнали. Като идея е много хубаво замислено, но изпълнението.....

 

25
30/01/2017 16:29:56
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

Напълно съм съгласен с теб, освен частта за наемането на служители.
Според мен, ако някой работодател наема кадри, без да ги е изпитал из основи(или като противовес - ако не наема кандидати, само защото идват от "някъде си"), то отговорността за вината лежи върху работодателя.

0
Wencii avatar Wencii 90 Точки

Разбира се, че работодателя ще те препита преди да те наеме(независимо от къде идваш), но след всички тези гафове от СофтУни, какво мнение ще си направи един човек, който гледа повърхностно на нещата, за хората от СофтУни. Ти какво ще си помислиш, ако си страничен наблюдател? 

Както каза Matrix : " .... и коментари от рода на "с такива като  от СофутУни после ни се налага да работим"... ". Те хората са си правят изводите вече. 

0
greps avatar greps 3 Точки

msmilkoff, ти си прав, но преди "изпитването" има процес, при който се решава дали човекът си струва едни ~10-20 човеко-часа и нагоре за интервюто.
Като имаш 50 кандидати (за ниво junior е редовно), не можеш да отделиш 1000 човекочаса за интервюта. Гледаш да филтрираш възможно най-рано (дори с риск да загубиш някой по-свестен) и ако СофтУни е негатив вместо позитив на този етап, то въпросът не е маловажен. По-добре 10 false negatives отколкото един false positive, когото после не знаеш какво да правиш.
Повечето кандидати не отчитат този разход и приемат интервюто за "безплатно".

Аз лично съм имал свестни хора от СофтУни, но и такива, които не знаят A и Б, а имат изкарано пълното обучение от край до край. Могат да пишат контролери и repository-та, но това са шаблони, не основи.

0
hackeros avatar hackeros 0 Точки

Хубава е идеята,но без качествени учители е по-добре да бъде в онлайн форма.

При изучаването на основите над които ще се надгражда по-нататък не трябва да има компромиси относно качеството на обучението.

6
30/01/2017 15:09:38
quickben avatar quickben 966 Точки

99% от хората къде се смеят на return return гафа, нямат един кадърно написан клас през живота ;)

8
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.