Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5293 Точки

Изпити по HTML & CSS

Колеги, качил съм ви примерна тема за изпит по HTML & CSS на сайта на курса:

Темата включва 4 задачи, които трябва да се направят за 6 часа. Включили сме и авторско решение на задачите (което няма да е налично на изпита).

За да се подготвите за изпита, СофтУни организира 3 подготовки за изпит по HTML и CSS по следния график:

  • 30 юни (понеделник), 14:00 - 18:00 часа
  • 2 юли (сряда), 10:00 - 14:00 часа
  • 4 юли (петък), 14:00 - 18:00 часа

На тези тренировки ще се решават на живо 3 изпитни теми, подобни на примерната от сайта. Както обикновено, ще запишем и видео и ще го качим, за да улесним онлайн участниците.

Както знаете, изпитните дати са също 3, като всеки избира една от тях от сайта на СофтУни:

  • 6 юли 2014 (неделя), 14:00 - 20:00
  • 7 юли 2014 (понеделник), 16:00 - 22:00
  • 8 юли 2014 (вторник), 12:00 - 18:00

Поправка планираме през септември, заедно с поправките от всички останали изпити от ниво #1.

Проверката на изпита ще се извърши ръчно от преподавателския състав, така че резултатите може да се забавят няколко дни. Нямаме ефективна система за автоматизирана проверка, поради природата на задачите.

Следащият курс от ниво #1 (JavaScript Basics) започва веднага след изпита - на 9 и 10 юли. Ще се провежда в същите дни и часове (понеделник и сряда от 18 часа и вторник и четвъртък от 14 часа).

18
Web Fundamentals - HTML5
Nadezhda_Vassova avatar Nadezhda_Vassova 11 Точки

Колеги а някой случайно да знае през кой линк ще се извършва записването, което бе обявено за днес в 18:00, защото поне аз не съм получила официален мейл за това - беше споменато на края на мейла за екипната работа. Предварително благодаря.

3
Matrix avatar Matrix 1087 Точки

Вероятно както беше досега  - горе на страницата на сайта ще се появи линка, приканващ към записване

1
f1mp3r avatar f1mp3r 35 Точки

В примерните задачи пише "The site should open correctly in Chrome 35.". Това значи ли, че само под него ще се проверяват и не е задължително да го нагаждаме за другите browser-и?

Също където пише, че не е задължително да е pixel perfect / responsive ако го направим получаваме ли бонус точки?

2
velkov.ivailo avatar velkov.ivailo 16 Точки

На изпита можем ли да пишем CSS-а в HTML файлът както в примера по-долу ?

 

<style>

     div{

     background-color: green;

     }

</style>

0
aslv1 avatar aslv1 304 Точки

Естествено, че може! laughing

Друг е въпросът, че може и да се оцени по различен начин.

4
Matrix avatar Matrix 1087 Точки

Което ме навежда на въпроса - ще се оценява ли кода от гледна точка на неговото качетсво и добри практики? Или просто от нас ще се иска да изкараме пиксел пърфект резултата от заданието?

0
kiko144 avatar kiko144 SoftUni Team 795 Точки

Ще се оценява по качество разбира се ! Дори това което колега е питал ще бъде минус относно качерството на кода! Пиксел пърфект няма да се изисква!

 

0
vanina_nenova avatar vanina_nenova 8 Точки

Аз искам да попитам дали хората, които ще използват оценките си от академията на Телерик, трябва да се записват за изпита? А кога ще се ходи на място за приравняване на резултатите?

1
ttitto avatar ttitto 1155 Точки

Точно по този изпит не знам дали има обективен начин за приравняване на оценка?! Телерик имаха тест по HTML, а на изпита по CSS се пишеше само CSS върху готов HTML. Тук няма да има тест, а на изпита ще се пише всичко. Телерик искаха pixel perfect с автоматизирано оценяване, тук оценяването ще е по-субективно и на око. Времетраенето на изпита и броят на задачите също са различни. Въобще разликите са от тук до небето.

Би било много несправедливо да се приравни точно този изпит с оглед на това, че все пак в Софтуни хората се борят за стипендии. Няма да е редно напредналите студенти от Телерик да съберат стипендиите без да премерят сили наравно с другите.

Това не е официална позиция на университета, а лично мнение. Все още не ми е попадало официално и окончателно разяснение на процедурата по признаване на изпити.

1
vanina_nenova avatar vanina_nenova 8 Точки

Съгласна съм, че разлики има, но пък може да има хора, на които чисто процедурно времето да им е ценно - в академията се очертава изпит точно тогава и самоизключвайки се от всякакви стипендии, лично аз бих се възползвала :)

Освен това именно този изпит ми се струва, че най-малко би ощетил някого, тъй като знанията не се измерват в решаване на математическа задача, тоест покажеш ли, че знаеш и можеш, би следвало да е така.

И не на последно място, студентите от Телерик едва ли с нещо превъзхождат останалите, освен с изпитна практика. Аз лично искам да научавам нови неща и да натрупам практически опит :)

1
Matrix avatar Matrix 1087 Точки

Съгласен с Тито, въпреки че и аз съм сред радетелите за идеята да се признават оценки от едни и същи изпити. Само че този изпит се очертава да няма много общо с Телерик. Проверката на  HTML знанията в Телерик си беше зазубряне на бузимни неща, някой от които имаха просто няква бегла, косвена връзка с  HTML-а. Изпита си беше тест и на моменти си е чисто тото, няма нищо общо с очертаващата се реална проверка на HTML знанията, която се заформя на този изпит в СофтУни, в който доколкото разбрах ще трябва HTML-а сами да си го пишем.

В Телерик CSS изпитът е както го описа Тито - малко време за 3 задачи, в което трябва да се гони пиксел пърфект, никой не  оценява дали кода е написан кадърно или не... А в този изпит в СофтУни, доколкото се разбира от горните постове, ще има оценка и за КПК... 

0
Matrix avatar Matrix 1087 Точки
На изпита може ли да се използва LESS?
1
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Да, може. Може да ползваш SASS, LESS, ако искаш може и Stylus ако си писал на него и те кефи. На края доколкото знам се предават само html и css.

3
zdgeorgiev avatar zdgeorgiev 57 Точки

Кога може да очакваме да се качи видеото от първата подготовка за изпита по HTML & CSS? Също така дали има възможност въпросните видеа да се качват непосредствено след подготовката (както се случва с лекциите)? 

Благодаря предварително smile

4
Desso avatar Desso 146 Точки
и аз го чакам видеото от 30 юни
0
velkov.ivailo avatar velkov.ivailo 16 Точки

Видеото е от камера, което е много неудобно... Някой има ли информация, дали ще ще качи нормалното видео ?

1
Desso avatar Desso 146 Точки

май ще трябва да си купувам 32-инчов телевизор, за да мога да чета кода от видеото с камера ;)

0
hkdobrev avatar hkdobrev 48 Точки

В примерната тема, в първата задача има примерни текстове в текстов файл. За съжаление под Mac OS не се чете - излизат като различни знаци.

Възможно ли е в бъдеще и на изпита такива текстове да са с правилен encoding, който да работи и под други операционни системи? Друг вариант е просто всички текстове да са на английски.

Благодаря!

0
aslv1 avatar aslv1 304 Точки
Да, колега, в първа задача текстовият файл е на ANSI, а пък във втора - на UTF-8. Ето го и съдържанието:

Започват ремонтите в училищата и детските градини в София
13.06 | 21:32
Столичната община дава над 7 милиона лева за обновяването

Доматите и краставиците са с 22% по-евтини
12.06 | 21:22
Според данните на НСИ цените на стоките и услугите у нас намаляват

Полицаите на шофьорски изпит, ако управляват служебни коли
13.06 | 21:12
Kоито покажат слаб резултат, няма да могат да карат по време на работа
1
slavi.koen avatar slavi.koen 38 Точки

На изпита за последната задача със респонсив дизайна ще можем ли да ползваме Bootstrap ?

1
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5293 Точки

Да, ако условието на задачата позволява да се променя HTML файла.

3
TsvetozarNikolov avatar TsvetozarNikolov 22 Точки

Ето и моят вариант на решаване на задачите от Примерна изпитна тема - вариант 3 (от Яна и Кико) може да видите ТУК .
Дано да са ви от полза :-)

6
sportsman avatar sportsman 137 Точки

Може ли да попитам какво означава следното, което е написал Наков:"Включили сме и авторско решение на задачите (което няма да е налично на изпита)." Как така няма да е налично при положение, че е на нащите лаптопи?

0
ttitto avatar ttitto 1155 Точки

Авторското решение е включено само в примерните изпитни варианти, за да можем да си сравним решенията с него. На задачите за изпита няма да го има включено. 

0
sportsman avatar sportsman 137 Точки

Извинявай, колега, но пак не разбирам. Как така няма да го има вклчено, нали си го имаме на лаптопите и може да си гледаме и авторските решения на примерните задачи от изпита?

0
ttitto avatar ttitto 1155 Точки

Ами няма проблем да си го гледаме, преписваме, копираме авторското решение на примерните изпити. Аз си мислех, че говориш за авторското решение на задачите от самия изпит, което съвсем логично няма да бъде дадено. Наков това има предвид: авторско решение на задачите от същинския изпит няма да има. Всичко друго, до което си се добрал, можеш да го ползваш.

1