Loading...
spiderbait90 avatar spiderbait90 63 Точки

20. *Парички (задача)

имам затръднение с тази задача.....кода ми явно губи цифри при пресмятането.Някой може ли да ми каже къде ми е проблема ? 
:::

Задача 1. Парички

Преди време Пешо си е купил биткойни. Сега ще ходи на екскурзия из Европа и ще му трябват евра. Освен биткойни има и китайски юанa. Пешо иска да обмени парите си в евро за екскурзията. Напишете програма, която да пресмята колко евра може да купи спрямо следните валутни курсове:

• 1 биткойн = 1168 лева.
  • 1 китайски юан = 0.15 долара.
  • 1 долар = 1.76 лева.
  • 1 евро = 1.95 лева.

Обменnото бюро има комисионна от 0 до 5 процента от крайната сума в евро.

Вход

От конзолата се четат 3 числа:

• На първия ред – броят биткойниЦяло число в интервала [0…20]
  • На втория ред – броят китайски юанаРеално число в интервала [0.00… 50 000.00]
  • На третия ред – комисионнатаРеално число в интервала [0.00 ... 5.00]

Изход

На конзолата да се отпечата 1 число - резултатът от обмяната на валутитеНе е нужно резултатът да се закръгля.

Ето ми го кода :

var amount1 = double.Parse(Console.ReadLine());
            var amount2 = double.Parse(Console.ReadLine());
            var comission = double.Parse(Console.ReadLine());
            var bitcoin = 1168;
            var china = 0.15; //usd
            var usd = 1.76; //lv
            var eur = 1.95; //lv
            var result = amount1 * bitcoin;
            var convert = amount2 * china;
            var result21 = convert / usd;
            var result3 = result + result21;
            var convert2 = result3 / eur;
            var finalresult = convert2 * 5 / 100;
            var finalresult2 = convert2 - finalresult;
            Console.WriteLine(finalresult2);

Тагове:
krasi1105 avatar krasi1105 380 Точки
Best Answer

Грешките бяха малки- при конверсията от долар към лев(след юан към долар) вместо да умножаваш делеше и на мястото на комисионната в едно от последните изчисления беше сложил 5, като в първия нулев тест, а променливата за комисионна беше дефинирана, но никъде не се ползваше. Поправено решение

Имената на променливите ти бяха много трудни за разбиране и вместо да извършваш всяко действие в различна променлива групирай изчисленията в по- малко променливи. Дебъгвай и пиши по- описателни имена на променливите.

0
31/01/2017 20:26:02

Златен си !!!! :)

1

Благодаря ти за помоща.....но мен основно ме глождеше какво аз съм объркал :D

1
athristov avatar athristov 32 Точки

Ето го и моето решение:  http://pastebin.com/QLYd573H

Koлегата koksibg може ли да разясни как намери 0.264 където го умножаваш по юаните. Мерси.

0
koksibg avatar koksibg 892 Точки

Извинявай за късния отговор, но съм на работа и през деня нямам много време да пиша, но ето как съм го получил:

1 долар = 1.76 лева, 

1 китайски юан = 0.15 долара, 

което ще рече, че за да обърна китайския юан в лева, умножавам:

1 китайски юан = 0.15 * 1.76 = 0.264 лева.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.