За какво служат '#' и '@' когато се пише CSS код?
Немога да намеря отговор кога се ползват двата знака като се пише CSS. А се ползват често, явно нещо съм пропуснал.Може ли някой да обясни? Благодаря.
Немога да намеря отговор кога се ползват двата знака като се пише CSS. А се ползват често, явно нещо съм пропуснал.Може ли някой да обясни? Благодаря.
Здравей :)
"#" се ползва, когато искаш да селектираш елемент с дадено id. Например:
<div id="select">
</div>
мога да го селектирам в CSS по следния начин:
#select {
/*някакви стилове*/
}
"@" мисля, че е от CSS3 (не съм сигурен...поправете ме, ако греша) и съм го срещал единствено за @font-face.
@font-face се използва, когато имаш някой локален font файл, съдържащ шрифт, който искаш да използваш за сайта ти. Това подсигурява, че този твой шрифт ще работи (не ти трябва да изброяваш още след него, за да си сигурен, че няма да се счупи нещо).
Пише се ето така:
@font-face {
font-family: myFont; (тук кръщаваш шрифта)
src: url(someFont.woff); (тук слагаш пътя към шрифта)
}
След това можеш спокойно да ползваш новосъздадения от теб шрифт:
p {
font-family: myFont; (или както си го кръстил)
}
Ако има нещо неясно от горните редове, питай :)
Поздрави!
Благодаря, разбрах всичко, аз си викам по id с '.' преди името на id-то. Каква е разликата между '.' и '#' ?
С '.' се селектира по клас, а с '#' по Id. Нищо чудно селектирането по id да работи и с '.', но не е препоръчително, тъй като когато други хора ти преглеждат кода, е доста объркващо.
Всъщност "@" дори не се води селектор. Съществува от първата версия на CSS. "@" дефинира правила като обхваща няколко свойства и ги прилага на конкретно нещо (елемент, атрибут и т.н.)
Освен @font-face има също:
Пример:
Пример:
Пример:
Пример:
Пример:
Пример:
Пример:
Пример: