Помощ с Квадрат от звездички за Java ,обяснение
Ще може ли помощ със задачата за домашно,ако може и да я обясните как става ?Доста ми е трудно разбирането й. Благодаря на всички ,които ще отделят от времето си :)
Ще може ли помощ със задачата за домашно,ако може и да я обясните как става ?Доста ми е трудно разбирането й. Благодаря на всички ,които ще отделят от времето си :)
Заповядай сорс кода може по него да гледаш и да търсиш логиката
package FirstStepsInCoding; import java.util.Scanner; public class Pr06SquareOfStar { public static void main(String[] args) { String star = "*"; Scanner s2 = new Scanner(System.in); int n = s2.nextInt(); for (int a = 1; a <= n; a++) { if (a == 1 || a == n) { for (int i = 1; i <= n; i++) { System.out.print(star); } } else for (int b = 1; b <= n; b++) { if (b == 1 || b == n) { System.out.print(star); } else System.out.print(" "); } System.out.print("\n"); } } }
И на мен не ми стана ясно, гледах, слушах, пак гледах, четох и нещо не мога да го направя като хората.
Какво по-точно не ви е ясно по задачата?
Предполагам, че сте я решили на лекцията и имате въпроси към решението?
Или нямате решение и се опитвате да намерите свое?
Или търсите готово решение?
Задачата сама по себе си не е сложна, като целта е да се усвоят и приложат някои основни похвати.
Мога да постна мое решение, ако това е което търсите.
Здравей,
съвсем на кратко и абстрактно:
За да напечаташ квадрат трябва да знаеш размера на страната. Квадратът се състой от х реда и х колони.
Това значи, че трябва да печаташ х броя символи на всеки ред , х реда.
Аз бих го изпълнил с два цикъла фор, вложени.
Първият ще ми печата редовете от 0 до х, а вторият за всеки ред й броя колони.
Ако не ви е станало ясно, пуснете конкретното условие и ще ви разпиша алгоритъма по-подробно.
Поздрави,
Сашо
Здравейте,
Написах решение, което в IntelliJ работи чудесно. Само че, когато го въведа в Judgе, ми казва, че е грешно, 0 от 100, чевени хиксове и тн :)
Как по друг начин можем да проверим въпросното решение дали става или не и дали се кредитира или не? :)
* Квадрат от звездички
Напишете Java конзолна програма, която прочита от конзолата цяло положително число N и отпечатва на
конзолата квадрат от N звездички, като в примерите по-долу:
1. Направете конзолна Java програма. За да прочетете числото N (2 ≤ N ≤100), използвайте следния код:
static void main(String[] args) {
Scanner console = new Scanner(System.in);
int n = Integer.parseInt(console.nextLine());
// TODO: print the rectangle
2. Допишете програмата по-горе, за да отпечатва квадрат, съставен от звездички. Може да се наложи да
използвате for-цикли.
Като квадратите са съответно с 3,4,5 звезди и празно пространство в самия квадрат
Има я решена в едно от видеата на групите по Java Basic. Горе-долу 02:19:00
https://www.youtube.com/watch?v=wpfCWisKWVw&feature=youtu.be
Здравей, задачката е дадена чисто като демонстрация и не се изисква от вас да я разбирате и решавате (на този етап). Естествено ако имаш желание може да гледаш изминалите курсове (темите за цикли и чертане на фигурки с цикли), защото за да се обясни задачата първо трябва да се обясни какво е цикъл и как работи, да се премине на вложени цикли и чак тогава можем да обясним задачата. Поздрави.
Задачката не е ли част от домашното First Steps in Coding? Наистина не става ясно поне за мен, тъй като са качени условията на повече задачи, отколкото са тези, които се очаква да въведем в системата Judge? Посочената задача "Квадрат от звезди" ще получава точки, съдейки по системата Judge и според мен е необходимо да я решим в случай, че искаме да изпълним условието за решени задачи над 80% до 3-тата лекция (иначе преминаваме в онлай форма на обучение). Моля някой, ако има информация да сподели и разясни :)
Благодаря предварително!
Задачките маркирани със звездичка не са задължителни (все пак повечето са градени в/у материал, който не е взет), а по-скоро предизвикателни (да търсите начина за решение сами).
По тази логика мисля, че тези задачи не са включени в тези 80%, и не би трябвало да се броят, ако имате нерешени от тези които са задължителни (предполагам, защото е по-вероятно да са copy/paste от някъде, отколкото да са решени от начинаещ).
Поздрави!
Борис
Благодаря!
аз използвах само циклите for - четири са - без никакви други опции if, else, while и т.н., т.е. както по условието на задачата. Пускам скенера да ми чете цялата променлива N от конзолата на входа, след това пускам цикъла for за да печати звездичките на 1-та хоризонтална стена на квадрата, преминавам на следващия ред и завъртам for за N-2 реда за вертикалните стенички: печат 1-ва свезда, for за интервали от 1 до N-2, печат последна звезда и преминаване на нов ред, кат завърши цикъла, отпечатвам с for втората хоризонтална стена на квадрата (копи на първата) готово.
Гледах и двете лекции, търсих в нета, но не успях да се справя сам...Благодаря все пак :)