Loading...
deliivanov avatar deliivanov 1 Точки

Задача 17 от първото домашно

Здравейте! Как се прави breakpoint. Влизам в debug -> new breakpoint и ми иска някаква формула да въведа и не знам какво да правя.Иначе задачата я направих по аналог на 16-та задача, кажете ако има по-прост начин.

int numberToPrint;
            for (int i = 1; i <= 1000; i++)
            {
                if (i % 1 == 0)
                {
                    numberToPrint = i;
                }
                else
                {
                    numberToPrint = i * (-1);
                }
                Console.WriteLine(numberToPrint);
                Console.SetBufferSize(Console.BufferWidth, 1002);

}

Тагове:
0
Programming Basics
Anonymous:
Duplicate: https://softuni.bg/forum/questions/details/15
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки
Breakpoint можеш да сложеш като цъкнеш отстрани на реда (в ляво) извън полето. Трябва да ти сложи 1 червена точка където си цъкнал. Дано си ме разбрал :)
0
kiko144 avatar kiko144 795 Точки
Или даваш new breackpoint или даваш F9 като преди това щракаш на реда за да знае къде точно искаш да сложиш! Какво точно ти дава като опиташ ? 
0
Проблемът сега е, че не знам на кой ред да го сложа и за какво изобщо служи този brakepoint. Пробвах да го сложа на няколко реда и като натисна F5 Visual Studio спира да работи и трябва да го рестартирам.
0
zontak avatar zontak 457 Точки
Слагаш го на последния ред до който искаш да дебъгваш.. И с ф10 сменяш редовете и на конзолата гледаш кво се случва :)
6
ivaylo.yanchev.5 avatar ivaylo.yanchev.5 80 Точки

Колега deliivanov, breakpoint-ът служи, за да спре изпълнението на програмата ти на точно определен ред (преди да го изпълни), като ти имаш възможност да провериш изпълнението на кода до момента - например да провериш текущите стойности на променливите ти. Един вид служи за пауза на изпълнението на програмата ти. Това къде точно да сложиш breakpoint зaвиси от това какво искаш да провериш. Ако програмата не минава през реда, на който си сложил breakpoint, то той няма сработи (примерно сложил си на else, обаче програмата ти минава през първия клон на if-а).

Edit: Може да сложиш breakpoint на първата скоба след for-a, за да следиш текущата стойност на i. Ако си в debug mode, по този начин може да ползваш F10, за да минеш на следващия ред (все едно на всеки ред има breakpoint) или да ползваш F5, за да продължиш програмата до следващият срещнат breakpoint (в случая, пак същият ред, но на следващата итерация на цикъла).

5

Слагам breakpoint, натискам F5 и до там. Излиза едно празно прозорче и Visual Studio спира да работи и трябва да го рестартирам. Не знам какъв му е проблема.

Ще питам на лекцията. Благодаря ви за отговорите! :)

0
Fleshian avatar Fleshian 379 Точки

Здравей колега. Не съм сигурен дали получи нужния отговор от предишните коментари за това ще ти обесня как може да видиш визуално за какво точно служи BreakPointa.
BreakPointa ти помага да проследиш до къде точно програмата ти е изпълнила кода, да забелижиш грешките и да видиш къд програмата не правин нещата точно както искаш да ги прави или на кратко - debuging. За да видиш визуално какво става пробвай следното :

Преди първия си if  във for цикъла сложи един нов if стейтмънт

if (i == 300) // няма значение числото
{
      Console.WriteLine("THIS IS...... BREAKPOOOOOOINT") // примерно :)
}

И служи на линията която ти е Console.WriteLine-а брейкпоинта. Сега пусни програмата с  F5 и ще забележиш че на конзолата са принирани първите 300 стойности и спира, и те чака да и кажеш  какво да прави.
Сега започни да натискаш F10 и наблюдавай как жълтия маркер върви надолу по кода , как ти проверя if-оветедали са верни , изпълнява ти кода вътре в тях, пропуска ги ако не са верни , увеличава ти стойността на i, и като цяло натискайки F10 виждащ как програмата ти върви стъпка по стъпка.
Смятам че задачата е дадена по скоро за да се запознаем бегло с това какво е дебъгване на програма, което като продължим по нататък ще бъде много важно да разбираме къде в програмата ни има проблем.Надявам са този пост ти е бил полезен .
Поздрави,  Деян :) 

1
Явно имам някакъв проблем със самото Visual Studio, защото отказва да дебъгва която и да е програма, просто замръзва и край. Утре ще го преинсталирам да видя дали проблема ще се оправи. Иначе благодаря за разясненията, бяхте полезни и схванах идеята на breakpoint-а. :)
0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.