Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

exploitx avatar exploitx 71 Точки

Работа след SoftUni

Правя тази тема, за да споделя опита си с Българските фирми в София, които са извън кръгът на СофтУни. Става въпрос за хората, които нямат успех над 5.50 и не са потърсили работа от обявите обявени в СофтУни.

Миналото лято реших да си намеря работа в София, и както всеки човек без опит и пари, трябваше бързо да си намеря работа няма значение какво, само да е в ИТ сектора. Пуснах на близо 50 места, от които около 5 се свързаха с мен.

Повечето бяха за стажант или QA. Едно от първите места, от които ме потърсиха беше доло описаното:

@krach

"Минах през доста интервюта, като на едно място ми предлагаха да карам 3-4 месеца пробно за 200-400 лв след, което по думите на интервюиращия между една и две години нещо като обучение примерно на 600-800-900 лв, след което си задължен определен срок от време (според това колко време са те обучавали) да бачкаш за тях иначе им дължиш неустойка. Което като теглиш черата си вързан 3-4 години за някви дето е спорно като качество знания и изобщо все."

За жялост потребителя не е споменал кое е това работно място/фирма. Става въпрос за Telebid Pro. Мога да допълня, че интервюращите докато разбраха, че ми беше едно от първите интервюта и че единствените знания които имам са от гимназията и от SoftUni, веднага почнаха да плуят по моите постижения в СофтУни и да възхваляват университетите. Можеби с идеята да ми покажат колко незнам... И така де това е една от фирмите(не бих ги нарекъл компания), която ПОСТОЯННО търси стажанти. Аз лично бих я препоръчал на хора от университетите, защото те пасват на изискванията, но за студентите от СофтУни не.

Да оставим малките фирми на страна и да погледнем компаниите, те също търсят стажанти за лятото. И така тук вече няма да споделям имена, става дума за компаниите на Цариградско. Както споменах не съм минал през доста интервюта, все пак трябваше бързо да си намеря работа, но успях да зпочна работа като стажант в една от стравнително големите компании в София. Личното ми мнение за начина на подбор на нови(неопитни кадри), не само в по-големите компании, а и в по-малките, е че:

Първо, интервюиращия НЕМОЖЕ да прецени знанията на интервюирания от 1 интервю или дори от 3-те етапа(или повече) през които се минава. Това е проблем не само на Българските компании, но все пак да го отбележя.

Второ, интервюиращите които са на интервюто, са предимно Българи(стига бе). И тези хора за да стигнат до сегашната си позиция са минали през Българските университети(логично). Занете ли какво значи това? Това значи че те са предубедени към хора от ТУ, ФМИ и останалите университети, които подготвят ИТ "кадри".

Трето, повечето големи компании търсят "хамстери", хора които си вършат една и съща работа, напредват със скорост 1-2 години за повишение и не си дават много зор, някои компании осигоряват benefit програми, безплатен фитнес и разни други глезотии. От това което чувам го има и обратното, компании/фирми които гледат да изкарат максимално много работа и да дадът минимално възнаграждение. От това няма как да избягате, ще попаднете на един от двата типа работно място 100%.

Четвърто, ИТ сферата в България, се развива не заради Българската икономика, ами заради чуждестранните ИТ фирми, на които им излиза на оферта да наемат двама прости Български студента от ТУ, вместо един прост Английски служител.(Outsourcing)

Като заключение бих казал, че SoftUni все още не е mainstream, няма и да стане в близките 2-3 години, главно заради хората които с оценки между 3 ~ 4 си търсят работа. И наистина, моля ви повторете ги тези изпити докато не изкарате поне 5.00, и аз съм повтарял доста пъти.

Доста мога да плюя по хората, които са втора година студенти или вече завършили, уредили се на хубав стаж/работа, и същевременно не са стъпвали на нормално работно място(извън ИТ сферата). Но няма смисъл, те ще си останат със малкото знания, въпреки че са уредени.

П.С: Най-вероятно има правописни грешки. Аз лично SoftUni не съм го завършил, въпреки това в момента имам 14 сертификата от SoftUni и средна оценка 5.64, 5.17(отворени курсове).
 Миналото лято когато си търсех работа имах, 12 сертификата, и както съм описал горе не съм се свъзвал със
SoftUni за помощ при намирането на работа, въпреки че ми беше предложено.

3
Работа
quickben avatar quickben 966 Точки
Best Answer

"Мога да допълня, че интервюращите докато разбраха, че ми беше едно от първите интервюта и че единствените знания които имам са от гимназията и от SoftUni, веднага почнаха да плуят по моите постижения в СофтУни и да възхваляват университетите. Можеби с идеята да ми покажат колко незнам..."

Само един некадърник ще тръгне да избива комплекси на човек който няма един ден опит, следователно ако това ти се случи на интервю просто бъди професионалист и им пожелай приятен ден. С други думи - всички добри са скормни, само палячовците се възхавяляват сами колко са добри, поради простата причина, че друг не го прави.

"Първо, интервюиращия НЕМОЖЕ да прецени знанията на интервюирания от 1 интервю или дори от 3-те етапа(или повече) през които се минава. Това е проблем не само на Българските компании, но все пак да го отбележя."

Добрия интервюиращ може да прецени, това, че не си попаднал на такъв е отделен въпрос, не слагай всички под общ знаменател, както не искаш фирмите да го правят спрямо всички в софтуни. Както и в СофтУни така и в техническия повечето няма да станат кадърни програмисти и това си е факт.

"Второ, интервюиращите които са на интервюто, са предимно Българи(стига бе). И тези хора за да стигнат до сегашната си позиция са минали през Българските университети(логично). Занете ли какво значи това? Това значи че те са предубедени към хора от ТУ, ФМИ и останалите университети, които подготвят ИТ "кадри"."

Пак слагаш всички под общ знаменател.

Трето, повечето големи компании търсят "хамстери", хора които си вършат една и съща работа, напредват със скорост 1-2 години за повишение и не си дават много зор, някои компании осигоряват benefit програми, безплатен фитнес и разни други глезотии. От това което чувам го има и обратното, компании/фирми които гледат да изкарат максимално много работа и да дадът минимално възнаграждение. От това няма как да избягате, ще попаднете на един от двата типа работно място 100%.

Явно вече имаш доста опит и можеш да дадеш информирано мнение.

"Четвърто, ИТ сферата в България, се развива не заради Българската икономика, ами заради чуждестранните ИТ фирми, на които им излиза на оферта да наемат двама прости Български студента от ТУ, вместо един прост Английски служител.(Outsourcing)"

Познанията ти по икономически науки са потресаващи, чужда фирма която работи в БГ е част от Българската икономика.

"Като заключение бих казал, че SoftUni все още не е mainstream, няма и да стане в близките 2-3 години, главно заради хората които с оценки между 3 ~ 4 си търсят работа. И наистина, моля ви повторете ги тези изпити докато не изкарате поне 5.00, и аз съм повтарял доста пъти."

Ама хич не е main stream - хиляди хора на година минават от там, ако не беше mainstream както каза Наков в началото на един от първите випуски, щяха да приемат само хора с 400 от 500 точки и да бъдат 50 човека в залата. А тогава приемния изпит беше доооста по-труден от сегашния.

И какво целиш с този хейт пост? Аз не виждам нищо конструктивно. Само се оплакваш и споделяш "огромния" си опит пречупен през твоята необективна призма. Учи си, развивай се и ако заслужаваш рано или късно ще си намериш мястото, другото е мрънкане, а както казва батко ти наков: Стига сте мрънкали а си сядайте на гъза.

Лично от моя курс всички кадърни работят в кадърни фирми - факт.

3
RFilipov avatar RFilipov 136 Точки

Топ хората са mainstream-a, не академиите и университетите.

0
exploitx avatar exploitx 71 Точки

Много съжалявам, че мислиш така. Лично аз имах същото мнение преди да поработя малко в сферата.

Може пък и да съм срешил. Знам ли... :)

П.С: В bgrabotodatel има доста информация.

0
31/03/2017 16:43:31
ThePSXHive avatar ThePSXHive 436 Точки

" Това значи че те са предубедени към хора от ТУ, ФМИ и останалите университети, които подготвят ИТ "кадри"."

 

Това е вярно за всяка сфера. Хората принципно предпочитат да работят с тези, с които притежават сходни преживявания, опит, образование, убеждения. Психология 101. Когато един кандидат се различава твърде много по горните критерии от представителите и екипите във фирмата, той няма да бъде добър cultural fit. Това е по-скоро превантивна мярка; ти няма да работиш там, но и няма да се подлагаш на изискванията и условията при които те биха те накарали да приемеш. Това предубеждение по същество не е по-различно от много други видове предубеждения - като например предпочитането на екстровертни типове пред интроверти (защото все пак ще се налага да комуникираш с колеги, мениджъри и клиенти). 

 

Една друга форма на дискриминация е по-притеснителна, и уви е налице и в ИТ. Имам предвид т. нар. ageism (дискриминация по възраст).  

1
exploitx avatar exploitx 71 Точки

Как си написал "Психология 101", да не мислиш че много хора разбират от психология, дори и тези базови правила.

В България повечето, който записват психология я записват за да имат висше или за да изглеждат умни. А пък да не говорим, че има доста "лидери"(мениджъри, лийдове) без лидерски качества. Така че психологията си е важно нещо при работа с хора(тоест винаги). А за дискриминацията по възраст, единственото нещо което може да се направи е да покажеш, че си по добър от по-възрастните или от по-младите. Не е лесно, но определено си заслужава.

1
31/03/2017 23:00:47
ThePSXHive avatar ThePSXHive 436 Точки

Добри изводи, да. А за ageism-a е вярно, че съществува и в двете посоки, макар че аз имах предвид затрудненията, които тепърва ще трябва да изпитат някои от по-възрастните SoftUni-ци в търсене на работа, особено след като трябва да се конкурират с по-младите си колеги. Все пак, дано събитията в професионал план се реализират както ти би искал да бъдат. Успех!

1
Fornt.Improve1 avatar Fornt.Improve1 2 Точки

Да не забравяме коя страна е заела (или попаднала, да речем случайно) България в еволюцията и кои са  мениджърите водещи интервютата в подобни общества!  :) 

1
copyist avatar copyist 2 Точки

"... въпреки това в момента имам 14 сертификата от SoftUni ..."

След като обясняваш, че имаш сертификати от софтуни, не разбирам защо не потърсиш от тях съдействие. Ако не ти помогнат (например защото не си от топ), махни софтуни от CV - то, направи собствени проекти, поработи като хамстер (не малко годинки) и си намери работата, за която мечтаеш. Докато го постигнеш, ще си заприличал на тези, които те изпитват по интервютата.

Или основи твоя успешна фирма и аз ще кандидатствам за хамстер при теб. 

0
01/04/2017 00:40:07
exploitx avatar exploitx 71 Точки

Явно не си ми разбрал правилно дефиницията за "хамстер".

Какво трябва да знам за хамстера си:

1. Има много скромни изисквания към средата,като типично пустинно животно, забавната му общителност го превръщат в идеално животинче за дома(работа),което освен това се нуждае от много малко място(кубикъл).
2. Независимо от вида хамстер,който гледате денят е времето за покой,когато той обикновено спи(бачка).
3. Хамстера е самотно животно,т.е той не живее в стадо и не се нуждае на всяка цена от компанията на себеподобно.
4. За начало е напълно достатъчно да му осигурите средно голям кафез(кубикъл),оборудван с присъщата къщичка за сън, работен лаптоп,настилка,паничка за храна, поилка и докинг станция.
5. Хамстерите стават и остават питомни и кротки,ако редовно се занимавате с тях.(правилен мениджмънт)
6. Те са животни,които не живеят дълго.
7. На 18 месеца той е достигнал предела на своя живот.(знания)
8. Има и изключения,при оптимално добро гледане доживяват(доучват) до 3 години.
9. Изберете място за клетката на завет,без пряко слънчево греене,да не е близо до отоплителен уред.

10. ....

Комбинация между истинското описание за хамстер и моята представа за този тип хора. И по точно хора избрали да НЕ се развиват.

 

2
01/04/2017 00:54:25
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.