Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
Jordan_Dobrev12 avatar Jordan_Dobrev12 263 Точки

Подръжка на лаптоп

Здравейте, предложете някакви съвети как да си запазим живота на един лаптоп по-дълго ?

1. На колко време трябва да бъде преинсталиран ?

2. На колко време трябва да бъде почистван (До колкото знам поне на 6 месеца трябва да се почиства от прах)

Интересуваме да знам какви мерки да предприема , че покрай Visul Studio лаптопа ми се е напълнил с прах и е станал фурна , а пък не искам да откаже сега.

 

0
Общи приказки 03/04/2017 18:52:42
Sim0o0na avatar Sim0o0na SoftUni Team Moderator Trainer 567 Точки
Best Answer

Наблюдавай интензитета на загряване и евентуален звук от вентилатора. Това колко често трябва да се чисти, според мен, е крайно относително - зависи от средата, как го ползваш (дали си лежиш с него върху тъкани например - конкретизирам власинките, които спомагат за замърсяването, средата - чистотата у вас и навън, ако го ползваш извън вкъщи и т.н). Редовна смяна на пастата на вентилатора, а и самия него при нужда и почистване на няколко месеца определено би му спасило година-две :)

1
b.yordanov avatar b.yordanov 146 Точки

Ако при visual studio става на фурна давай го да го чистят основно и се ориентирай за новичък. Аз веднъж така имах emergency полет до софтуни да сменяме прегрял лаптоп на изпит, не е готино :)

2
ivaylokostov87 avatar ivaylokostov87 14 Точки

Колегата е прав. Трябва да се направи основна прифилактика  и според мен, което касае и смяна на контактната паста на процесора. Ако лаптопа се затруднява с изпълнението на задачите, сега е много "модерно" да се подменят старите твърди дискове (HDD) с доста по-новите и бързи SSD, което указва сериозно положително влияние върху производителността на цялата система, а ако има и малко повече RAM памет...още по добре :)

1
03/04/2017 20:17:19
Victuss avatar Victuss 18 Точки

Няма нужда да се подменя HDD. Може на мястото на записвачката да се сложи SSD в caddy(кутия с размерите на записвачката). На HDD се съхраняват големи файлове, на SSD-то са операционната система и инсталираните програми. Ако е по-старичък лаптоп, може да поддържа само SATA 2 и да не получиш пълната производителност на SSD-то. Но пак има смисъл от ъпгрейд.

Относно почистването е добре да се прави поне веднъж годишно. Смяната на термопаста на процесор( и видеокарта, ако има) може и веднъж на две години, ако е качествена. Април/май е най-подходящото време. Така пастата е прясна по време на летните жеги.

2