Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Дайте Вашето мнение за системата за оценяване на Online и Присъствена форми за обучение.

До колкото разбрах, ако си присъствена форма на обучение 20% от оценката за курса е от предадените ти домашни и 80% от практическия изпит, а когато си онлайн форма на обучение 100% от практическия изпит, като и при двете форми имаш шанс да получиш и бонус ако си активен във форума. По този начин при един и същ резултат (който не е максимален брой точки) на практическия изпит и еднакво добре написани домашни, студента присъствена форма на обучение ще има известно предимство и моето лично мнение това не е много справедливо. Понеже аз съм онлайн форма на обучение и допускам че може да съм субективен, бих искал да чуя и други мнения на колеги онлай и присъствена форма на обучение.

0
Общи приказки
dentia avatar dentia 362 Точки
При онлайн форма на обучение пак можеш да събереш бонус точки отвъд 100те процента на изпита. Мисля, че онлайн е предназначен предимно за работещи и вече навлезли в сферата на програмирането и за да не се занимават хората с излишни неща, се вземат предимно резултатите от изпитите... поне това разбрах от инфо деня.
5
ivaylo.yanchev.5 avatar ivaylo.yanchev.5 80 Точки
Точно така! Идеята за онлайн хората е, че могат и да НЕ пишат домашни и това няма да им навреди. Това е компенсирано от факта, че писането на домашни няма и да им помогне (говорим само за оценката!). Аз също съм онлайн, пиша си редовно домашните и мисля, че системата е справедлива.
1
Tr00peR avatar Tr00peR 569 Точки

По мои сметки при един и същ резултат на изпита, оналайн хората са облагодетелствани. Защото тези 20% ги взимаш ако всичко по домашните и проверките ти е точно. Ако обаче не всичко ти е оценено добре всимаш под 20 %. Така общия резултат (например при перфектен изпит) ти е 80% + процентра от домашни, който ако не е пълен става под 100. Докато онлайн студент с перфекте изпит има 100%.

По прости сметки какъвто и да е резултата на изпита, ако онлайн и присъствен имат равен, е по-добре за онлайн човека.

Въпреки че пресметнах тези неща предварително, се записах присъствено, защото смятам, че ще ми е по-полезно :)

3
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки
Напълно подкрепям, колега! Който се цели в топ местата е по-облагодетелстван ако е онлайн, защото на домашните никога не може да имаш пълен брой точки, няма как всички да са ти дали пълни оценки.
1
Lyubo avatar Lyubo 172 Точки
Според мен си в грешка, обратното е. При пет решени и най-вече верни задачи присъстващият и онлайн студент получават едни и същи оценки 500 точки за 5 задачи. Съмнявам се че някой ще ти отреже от оценката защото не си предал 1-2 домашни или си получил слаба оценка на някое от останалите. Домашното се дава за да може лектора да е сигурен че ти се упражняваш в вас, за онлайн хората нямат домашно защото повечето от тях вече знаят нещата и са се записали само заради дипломата. От друга страна ако присъствено-онлайн студентите изкарат по 250 точки на изпита, присъственият студен ще получи бонус до 20% от домашните, а онлайн студента ще пие една студена вода.
 1
milen8204 avatar milen8204 296 Точки
Lyubo твоята логика е много близка до моята, тъкмо се бях отчаял, че само аз мисля така :). Но както се казва по филмите "...истината е някъде там...". В крайна сметка, трябва да се съгласим с kiko144 "...Такава е системата и трябва да се съобразяваме с нея,...".
0
kiko144 avatar kiko144 795 Точки
Има много гледни точки, и всяка може да се определи като несправедлива или справедлива. Става въпрос, че онлайн студентите или нямат време или имат някакви знания. Ако ти си начинаещ, и искаш да си пишеш домашните и да получаваш бонус за тях, трябваше да се запишеш присъствено.Като цяло аз мисля че е справедливо, защото примерно от твоята гледна точка си ощетен, но представи си сценарии в който не всички които са присъствено ще получат максимален брои точки на домашните.Такава е системата и трябва да се съобразяваме с нея, защото няма как да я променим. Както се съобразяваш с държавните университети които приемат еднакъв брой момичета и момчета в някои специалности... Това честно ли е ?  Все пак ти ако седнеш да учиш, направиш си всичките домашни сам, и се подготвиш добре за изпита, мисля че няма да са от значение тези 2-3 точки разлика.
1
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

Благодаря за отговорите на всички.

kiko144 Това, че правилата са такива няма спор. Аз съм начинаещ и нямам много опит със системата за оценяване, но на пръв поглед ми се видя не много честна и за това бих искал да чуя и други мнения.

До колкото за държавните университети... мисля, че няма човек в SofUni, който да мисли че не са под всякаква критика.

1
wintersun1993 avatar wintersun1993 114 Точки

Ще използвам тази тема да попитам ,как се разбира дали просто си си взел изпита , или си го взел с Excellence ?Има ли някакъв измислен критерии за това ?

0
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Точните критерии обикновено се формират след изпита на база общите резултати. Ако си вземеш изпита 500/500 можеш да бъдеш сигурен, че го взимаш с Excellence. Ако го вземеш с 400, зависи. Може пак да е с Excellence а може просто да е взет. В крайна сметка зависи от резултатите на другите.

0
wintersun1993 avatar wintersun1993 114 Точки

Ами доколкото знам като ти дават сертификат се гледа кое си взел с Excellence и кое не .. на C# basic имам 406 точки ,което 5,49,на Java Basics също не съм с мн.добър резултат ... Искам ако е възможно да знам от сега за да мога да ги оправям , тъй като целта ми е Excellence по всичко.Сега има ли начин да разбера дали C# ми е с отличие ?

0
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Над оценката ти в профила трябва да пише. Ако си Excellence ще пише "Отличие" отгоре. Ако нищо не пише значи ти е просто взет.

0
Bobosam avatar Bobosam 185 Точки

Хора стегнете се малко... Решили сте да учите или да броите точки...Правата и възможностите на онлайн обучението и присъствената форма са точно и ясно определени както и цените ...Въпрос на избор. Не виждам защо се обсъждат. Ако ще се бориш за точки смисъла е единствено ако целта е стипендиант. Не виждам как ще си стипендиант с онлайн форма на обучение.

1
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Ами ако има допълнителна възможност за взет/взет с отличие според точките от класиране (защото и това е възможно освен само изпит), тогава нямат ли значение точките за всички ?

0
kasskata avatar kasskata 492 Точки

ако си с отличие на изпита или с много собър резултат (70%+) дори да си паднал от Марс пак си получаваш добрата оценка (5-6).Тези бонуси са за тези които се чувстват добре да споделят опит и да помагат на изпадналия ученик да се издигне.

Не се панирай толкова за 1-2%. :)

Just keep coding 

Regarts

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

@kasskata, Съвсем друго имам предвид, ясно е това за изпита, но ако нямаш - имаш възможност да си вземеш курса по класация примерно, защото си участвал в отборна, а тя е била много проценти.

0
Devforce avatar Devforce 16 Точки

Колеги, моля ви не слагайте всички онлайн присъстващи в графа работещи в ИТ сферата. Масово виждам и чета, когато има подобни въпроси, всеки втори да казва те онлайн хората са специалисти и само заради дипломата са записани. Казвам не всички, а доста голяма част дават това мнение. Мога лично за мен да ви кажа, че записах мартенският курс онлайн, поради простата причина, че работя, имам семейство и дете и нямам физическата възможност да запиша присъствено. Поради тази причина и ред други, като ангажименти и липса на достатъчно свободно време, не успях да покрия всичкият материал, както и всички домашни и просто пропуснах изпита. Живот и здраве, ще чакаме септемврийският, като през това време си наваксвам изпуснатото и си се самообучавам. Така, че не всички онлайн записани сме ИТ експерти без дипломи. Колкото за системата за оценяване според мен, след като екипа на СофтУни е преценил, че така е удачно, аз им имам доверие. Все пак са хора с дългогодишен опит в обучението на кадри, не мисля, че биха измислили нещо, което не е тествано до сега. Може и да греша. Извинявам се ако е така. Иначе като цяло и аз не бях доволен в началото най-вече заради това, че домашните не са задължителни и не носят точки. Но все пак за упражнение си е идеално. Така, че в крайна сметка какво значение имат бонус точките ако отидеш на изпита и си решиш всички задачи. Както казаха някои колеги в по-горните мнения, надали за няколко точки от домашни или активност във форума, при положение, че си решил задачите на изпита ще те скъсат и няма да ти посволят да продължиш.

 

Поздрави!

8