Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
MilenaSl avatar MilenaSl 161 Точки

Machine Learning - Примери за Clustering Analysis

Здравейте!

Имам следното предложение, което същевременно е и молба - да споделите линкове или кодове с примери на k-Means, k-Means++ или Hierarchical Clustering.

Само нека не бъдат с класифициране на цветята Iris, защото интернет и без това бълва все този пример.

Благодаря предварително на отзовалите се, а и на останалите.

0
Machine Learning 21/04/2017 17:41:12
iordan_93 avatar iordan_93 Trainer 407 Точки
Best Answer

Линкове - малко трудно, понеже методите рядко включват 20-30 реда код, а са цялостни анализи. Иначе приложения може да намериш много. Работата е в това, че трябва данните да минат доста обработка предварително, преди да се пусне клъстерен анализ, и немалко обработка след анализа - за интерпретация, понеже в много случаи размерностите са ужасно много и не е много ясно какви купове от данни сме намерили.

За какви приложения се сещам аз... Първо директно - едно от най-очевидните приложения е групиране на документи по теми (на база на думите в тях, без да знаем предварително кои са темите). Друго - при обработка на географски данни, може да искаме да разберем къде има повече хора, за да отворим нов обект: нов магазин, ново РПУ, нова болница... Освен това може да сведеш много проблеми за класификация и оптимизация до клъстерен анализ, например класификация на снимки (обработени) на базата на съдържанието в тях.

Клъстерният анализ може да се използва и като подготовка за други алгоритми. Така например, той може да даде едно разделяне на данните на няколко отделни групи. Понякога се използва и за интерпретация на резултатите от други алгоритми (т. е. за dimensionality reduction).

За всяко от тези приложения (а и още стотици) може да се направят ужасно много анализи на данни. Клъстерният анализ е само една стъпка в един по-цялостен процес.

2