Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
emilia98 avatar emilia98 92 Точки

Въпроси и отговори за Tech Module

Здравейте!
С наближаването на крайния срок за записване в Tech Module-а, все повече хора започват да си задават въпроси. Аз също. На някои въпроси си отговорих от форума, а на други - след като писах на info@softuni.bg. Реших да споделя информацията, която получих за тези, които също като мен, са леко неориентирани.

за курса "Programming Fundamentals"

В: Задължително ли е да взема курса "Programming Fundamentals"?
О: Да, задължително е.

В: Защо има две групи?
О:  Двете групи, които се сформират при обучението в курса "Programming Fundamentals", са с различна насоченост.
      Интензивната група е насочена към хората, които са по-запознати с изучавания материал или имат повече свободно време, т.е не работят. Занятията са по-често (2 пъти седмично).
      Разширената група е насочена към работещите или към студентите, за които учения материал е непознат. В тази група лекциите са по-рядко (1 път седмично) и се набляга повече на упраженията. Имате повече време да усвоите материята.

В: Добре. Коя група да избера - интензивната или разширената?
О: Всъщност, преди да изберете коя група да посещавате, трябва да вземете предвид няколко неща:
    1) Обучението на интензивната група е с продължителност 5 седмици, а на разширената - 3 месеца.
    2) След изпита в интензивната, ще можете да продължите в курса "Software Technologies" през юли, а през м. септември да започнете обучението си в професионалните модули.
      След изпита в разширената, ще можете да продължите в курса "Software Technologies" , започващ през м. септември, или да се включите в професионалните модули, заедно с курсистите, които са били записани в интензивната група.   
    3) Ако се запишете в разширената група, не можете паралелно да карате курса "Software Technologies", започващ през юли,заедно със студентите от интензивната.

    4) А таксите?
- Записвам интензивната група:
  390 лв. - присъствено   | за целия "Tech Module"
  260 лв. - онлайн            | за целия "Tech Module"


- Записвам разширената група:
  390 лв. - присъствено  (само за "Programming Fundamentals - Extended")
  260 лв. - онлайн  (само за "Programming Fundamentals - Extended")
  +
  (по желание)
  195 лв  (50% отстъпка от цената за целия модул за курса "Software Technologies")
  130 лв  (50% отстъпка от цената за целия модул за курса "Software Technologies"


за курса "Technologies Fundamentals"

В: Задължително ли е да взема курса "Technologies Fundamentals"?
О: От имейла, получен след изпита "Programing Basics":

"Ако избереш тази група (разширената) в Tech Module, след успешното преминаване на курса ще можеш да продължиш обучението си в професионалните модули или да се запишеш за курса Software Technologies със следващия Tech Module - септември 2017"

 => Има възможност да бъде пропуснат този курс, но все пак е препоръчително да бъде взет.


П.С: Надявам се тази тема да е полезна на някого. Ако откриете някоя неточност в инфорамацията, пишете ми.


Edit:

"В случай на успешно взет изпит от първия курс – Programming Fundamentals и Ви предстои защита на проекта. В случай, че не се явите или не се справите успешно, може да се явите на следваща защита, като таксата за повторно явяване е 20 лева. Междувременно може да продължите в професионален модул. Курсът Software Technologies е задължителен за получаване на сертификат за професия в края на обучението Ви.

Ако сте се ориентирали в технология, с която желаете да продължите, може да  го направите и да защитите проекта си индивидуално в края на следващия курс Software Technologies."

(Това е отговор от администрацията на СофтУни, споделен от Vissonia)

Тагове:
6
Въпроси за SoftUni 03/05/2017 10:36:23
MariaTomovich avatar MariaTomovich 20 Точки

Кога е крайният срок за записване? Защото съм в Programming Fundamentals Extended януари 2017 и изпитът е на 30.04., а искам да презапиша модула.

0
rossonero avatar rossonero 75 Точки

MariaTomovich, След изпита Programing basics през март2017 имам напомняне в профила "Записването за присъствена или онлайн форма на обучение за Tech Module вече e активно! Имаш възможност да се запишеш в срок до 15 май включително." Programming Fundamentals - Extended - започва на 23 май 2017, а ден по-рано стартира интензивната група.

emilia98, много благодаря за полезната информация.

0
MiroslavMetodiev avatar MiroslavMetodiev 0 Точки

Здравейте!

Нещо не се разбира съвсем нещата с заплащането първо е 390 лв за целия tech module , а след това пише + 195 за software technologies. Нали целия модул включва двете неща programming fundamentals + software tehnologies. Възможно е и аз нещо да несъм разбрал, но по схемата така е дадено.

0
23/04/2017 09:24:11
maxtoR avatar maxtoR 11 Точки

Тези 195 лв се отнасят за Software Technologies при Extended версията, защото там двата курса се заплащат отделно (т.е. 390 лв. за Programming Fundamentals Extended и 195 лв. за Software Technologies(по желание))

При интензивната група цената е за целия Tech Module.

0
emilia98 avatar emilia98 92 Точки

Да, maxtoR е прав.
Цените, които е написал, са за присъствено обучение при Extended версията. За онлайн Extended са 260 лв. за Programming Fundamentals Extended и 130 лв. за Software Technologies(по желание)

0
MiroslavMetodiev avatar MiroslavMetodiev 0 Точки

Така стана по ясно.

Благодаря!

0
sevgin0954 avatar sevgin0954 556 Точки

Кога се избира група?Платих Tech Module - online но не пише дали е Extended или Intensive

0
Jordan_Dobrev12 avatar Jordan_Dobrev12 336 Точки

Можеш да пишеш или да се обадиш на хората от СофтУни и ако искаш да си в Extended да те премесят.

Доколкото знам , тези който искат да са в Extended-а  се свръзват със СофтУни и ги месят там. :)

1
emilia98 avatar emilia98 92 Точки

И аз те съветвам да им звъннеш или да им пишеш, за да им кажеш в коя група искаш да си. Мисля, че by default те слагат в Intensive групата, но не знам дали е така със сигурност.

1
Kristiyan93 avatar Kristiyan93 34 Точки

Да ви попитам, ако запиша интензивно обучение и стане така, че да не се справям мога ли да се прехвърля в разширено обучение? 

0
Ivakis avatar Ivakis 98 Точки

Да, може да се прехвърлиш в Extended по всяко време.

0
23/04/2017 20:11:31
emilia98 avatar emilia98 92 Точки

Kristiyan93, това е много добър въпрос. Логично е този трансфер да е възможен, докато обратния - по- скоро да не е. Въпреки че получи отговор от Ivakis, за потвърждение можеш ди им пишеш. (ако имам време, мога и аз да ги попитам и ще споделя отговора)

0
Ivakis avatar Ivakis 98 Точки

100% сигурно е. Чувал съм го и от лектора и Наков го спомена в някое от последните му видеа във фб.

Все пак се надявам да не се налага и да вървим успешно напред :)

1
Bullsized avatar Bullsized 153 Точки

А след Software Technologies има ли някакъв встъпителен изпит, на принципа след Programming Basics за който раздел решим да продължим? Или после е само записване?

0
emilia98 avatar emilia98 92 Точки

Ако си вземеш Tech Module-а, след това ти си избираш професията, с която да продължиш.
Тук има малко повече инфо.

0
spzvtbg avatar spzvtbg 581 Точки

а относно изпита как стоят нещата - само в присъствена форма или може и по скаип като в други курсове?

1
emilia98 avatar emilia98 92 Точки

Курсовете, в които има практически изпит (задачи за решаване), този изпит е само присъствено. Ако курса се завършва със защитата на проект, то проектът може да бъде защитен и по Скайп.
В случая, при Tech Module-а:
- Programming Fundamentals завършва с практически изпит, който е присъствен;
- Software Technologies завършва с екипен проект, който може да бъде защитен по Скайп

2
Vissonia avatar Vissonia 1 Точки

Благодаря за информацията!!!
Малко странно ми седи. Добре де, ако си се провалил на Softwate tech-a -независимо дали си едната или другата група - и съответно не вземеш кредитите от там. Тези кредити после как се наваксват, от къде се вземат? Да разбирам ли, че в близко бъдеще единствено Software tech частта може да се запише отделно от Tech Module САМО ако си бил Extended?

Друго, щом не е задължителен Software tech, а е само, за да те запознае с езиците, за да си харесаш някой от тях ..и евентуално кредити ... то тогава какъв е смисъла да се кахъриш ако си се прецакал на Software tech-a и не го вземеш като можеш да си запишеш преспокойно Професионалните модули. Щом целта му е била само да те ориентира основно, и може би да вземеш кредитчета евентуално, то това, което се взема като материал в Softwate tech-a не засяга прекалено материята в дадения език после. Т.е. и с липсващ Software tech ще се справиш, така ли да се разбира?

 

 

Развълнувах се. Преди беше почти задължителнен Software tech-a, а сега излиза, че не е. (хубаво е като идея, но няма да те спъне ако не го минеш един вид.)

0
26/04/2017 01:08:27
emilia98 avatar emilia98 92 Точки

И аз се чудих защо само при Extended курса имаш възможност да пропуснеш Software Technologies (ST). Явно са го измислили така: тези, които са в интензивната група, да могат да си "уплътнят" времето със ST, а хората от разширената група - да имат правото да избират, защото все пак самият курс ST е около месец и половина, а може вече да са се ориентирали професионално. 
За кредитите - явно програмата ти позволява да пропуснеш ST, ако си в Extended групата, но за сметка на това трябва да изкараш по-високи резултати на изпитите от професионалния модул.

Ако нямаш все пак ST, май не е фатално, защото задължително трябва да имаш взет Programming Fundamentals. А ST частта можеш да си я записваш няколко пъти, докато не вземеш изпита (разбира се, ако искаш да го вземеш), независимо от групата, която си избрал. 

0
26/04/2017 20:10:36
Jordan_Dobrev12 avatar Jordan_Dobrev12 336 Точки

Чакай малко сега... няма "Software tech " или поне аз не знам да има.

Tech модула е разделен на две части. Едната "Programming Fundamentals" и другата е "Software Technologies"

В "Programming Fundamentals" е продължение на "Programming Basics" .

Понеже хората,който са си взели Basics-а (примерно) с оценка 3-4 трудно успяват да напреднат има " Extended "

И двете групи са еднакви , разликата е само в това , че едните имат повече упражнения и карат по-бавно , а другите по-бързо.

Ако си в интензивната група,където учиш нещата по-бързо и не си вземеш изпита се явяваш на поправката,която съответно е ,когато е изпита на Extended групата. Това колко кредите ще получиш зависи от оценката. Ако се стремиш да имаш хубави оценки ще получиш максималният брои кредити. Ако (примерно) имаш оценка 4 няма да получиш максималния брои кредити , ще получиш по-малко.

Ако не вземеш "Programming Fundamentals" можеш да се явиш на поправката и да си го вземеш!

За да имаш достатъчно кредити можеш да записваш и отворените курсове , те са точно за това.

 

Другата част -  "Software Technologies" курса е да попишеш на 4 различни езика и да видиш кой ти харесва на теб(като това,което пишеш е едно и също и на 4-те езика , но това как стават нещата на 4-те езика е различно)

Мисля,че той не беше задължителен ,а препоръчителен. Там си харесваш един език и започваш да го учиш после в професионалните модули.

Ако не минеш през "Software Technologies"  и влезеш в някой от професионалните модули ще изпуснеш интересни неща. На един език нещата стават по-бързо , на друг по-бавно ,  трети има нещо по-хубаво и така изпускаш да разбереш кой език какво ти позволява.

 

Спокойно , като започне курса ще бъде обяснено всичко. :)

 

 

0
emilia98 avatar emilia98 92 Точки

Jordan_Dobrev12 , прав си за почти всички неща, но:
1) Vissonia под Software tech има предвид Software Technologies курса.
2) Extended групата не е само за хората, които са си взели с по-ниска оценка Programming Basics, но и за работещите и учещите на друго място. Затова и тези с оценка над 5-ица могат да се прехвърлят в тази група.
3) За оценката, от СофтУни са предвидили да можеш да завършиш, дори и да нямаш само шестици на всички изпити. Може да наваксаш изпуснатите кредити, в случай, че не си държал изпита от ST, като получиш по-високи оценки в другите курсове от проф. модул, който си избрал или от отворените курсове.

1
Vissonia avatar Vissonia 1 Точки

Това, което получих аз като допълнителен отговор от администрацията е следното:

"В случай на успешно взет изпит от първия курс – Programming Fundamentals и Ви предстои защита на проекта. В случай, че не се явите или не се справите успешно, може да се явите на следваща защита, като таксата за повторно явяване е 20 лева. Междувременно може да продължите в професионален модул. Курсът Software Technologies е задължителен за получаване на сертификат за професия в края на обучението Ви.

Ако сте се ориентирали в технология, с която желаете да продължите, може да  го направите и да защитите проекта си индивидуално в края на следващия курс Software Technologies."

0
emilia98 avatar emilia98 92 Точки

Благодаря, Vissonia!
Ще го добавя в поста си, за да се вижда. Все пак е доста важна информация, която трябва да се знае предварително.

0