Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
KirilManin avatar KirilManin 7 Точки

[Technical Issue] C# Basics - Питанка относно коментарите в кода на домашните

Здравейте колеги! 

Наскоро се записах за курса по C# basics (юлския прием) и тъй като не съм се занимавал с тази материя преди, се имам за начинаещ "програмист wannabe". :) Тъй като нямам физическата възможност да присъствам на лекциите в София съм се записал "онлайн". Та пиша тука сега едни домашни, един код, едни чудеса...засега (почти) всичко работи (уж!) :) (Задачите с една и две звездички все още имат нужда от малко разработка и доработка...) Системата позволява да си кача творенията, за да могат и другите колеги да видят кода и да си кажат мнението. Преди обаче да ги кача питанката ми е следната: необходимо ли е и да поставям коментари, обясняващи кое парче код какво прави в стил "//" за проверяващите или не е необходимо? Ако това е било изяснено на присъствените лекции вече, предварително се извинявам за повторението... :) 

 

Поздрави,

К

1
Programming Basics
VNikolov avatar VNikolov 51 Точки

Попринцип е добра практика да се слагат коментари на даден код, стига да е необходимо. В някои случеи просто е излишно да се слага коментар за код, който всеки би разбрал от пръв поглед. Аз също не знам дали е необходимо в домашните, но би било по-лесно за проверяващия да разчете кода и би направило добро впечатление.

0
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Не е задължително , но по принцип е хубаво да се слагат коментари - къде да се подсещаш ти след време какво си писал или ако някой друг след време трябва да пипа по твой код .Ако не си писал досега е хубаво да почнеш да изграждаш навици за писане на коментари smile В някои случаи много помогат wink

0
Filkolev avatar Filkolev 4485 Точки

Аз бях на принципа проба-грешка. В началото слагах доста повече коментари, които в ретроспекция (тия дни си гледах някое от първите домашни) идват в повече. Дори в обратна връзка получих критика, че на места прекалявам. Сега слагам по-пестеливо, но все пак слагам на места, особено на по-трудните задачи или където съм преборил задачата с някакъв на пръв поглед не много елегантен алгоритъм.

Както казаха колегите, полезно е за проверяващите, а и за теб самия ако след време си гледаш решенията. Не мога да ти дам конкртни критерии кога да пишеш коментар и кога не, но аз лично ако нещо е обяснявано на лекции, не смятам за нужно да го обяснявам отново; но ако ползвам неща, които не сме учили задължително слагам една-две думи обяснение.

0
KirilManin avatar KirilManin 7 Точки

Мерси на всички за мненията! :) Ще използвам лична преценка тогава, без да се впускам в твърде детайлни коментари, но достатъчни, за да може човек да се ориентира в алгоритъма, ако това се налага и нещата не са наистина видими с "просто око"... :)  

Успех на всички с домашните! 

//off to writing some more Friday code... :)  

0