Системна администрация & език за програмиране
Здравейте! Интересно ми е да чуя Вашето мнение за това кои езици за програмиране биха били подходящи/полезни за човек решил да се занимава със системна администрация. Тук, разбира се, изключвам езици като: Perl, Phyton, Ruby и др. от този род, тъй като е ясно, че трябва поне един от тях да се владее на много добро ниво. Въпросът ми е насочен по скоро към езици като C, Java, C#, C++ и т.н.
Интересуват ме както за системната администрация под Windows, така и под Linux. :)
За Линукс - C , (C++), python, bash script
За Уиндоус - Powershell се сещам за момента .За Линукс и Unix има огромен избор .Bash e най-често използвания шел и е задължително да се познава .Други по използвани шелове са c-shell в BSD и Корн шел(HP-Ux)
За програмните езици - най често се използват Пайтън ,Perl Sed и Awk .Добре е ,но не задължително да се знае и C na основно ниво,тъй като 98 процента от Unix е писан на C.
По добре се насочи към някой интерпретируем език ,понеже на тях се пише по-бързо и са по-лсни за научаване.Няма много смисъл да се гърчиш с Джава .
Лично съм фен на Python защото не позволява неидентиран код лесно четим е и лесно се пише на него и няма толкова писане на скоби .Разгледай синтаксиса им и основни правила и виж кой ще ти допадне най-много .Също така Пайтън има версии 2.x и 3.x като разликата между тях е много голяма.Ако ти допадне Питона ,по-добре се ориентирай към 3.0 , понеже е по широко използван.