Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
jivako000 avatar jivako000 296 Точки

[Programming Basics] Exam - 18 December 2016 - Letters Combinations

Здравейте!

Тъй като ще се явявам повторно на приемен изпит за повишаване на оценката, реших че е добра идея да пререша всички изминали изпити от този формат. За първи път се сблъсквам със подобна задача.

Условие: https://judge.softuni.bg/Contests/Practice/DownloadResource/1786

Може ли някой да ми обясни подробно как би могла да се реши, защото не мога дори и да си прочета входа, тъй като досега не ми се налагало да решавам подобен тип задачи? Как да завъртя цикъла така, че да чета самия символ (буква), а не число?

Нямам готово решение, затова ще се радвам много ако някой ми я разясни или просто ми даде основни насоки!

Благодаря предварително! smiley

1
Programming Basics 11/06/2017 16:56:02
IvanDobrinov avatar IvanDobrinov 6 Точки

Входъд в този случай ще бъде от типа данни char. Разгледай ги по-подробно онлайн. По-натам ще ти трябват три вложени, еднакви for цикъла и в този, който е най-навътре трябва да сложиш изхода - Console.Write(...) във if-else конструкция за да избегнеш нежеланите комбинации. Също ще ти трябва и допълнителна променлива която да брои колко комбинации си записал, изходът за която е най-добре да сложиш в края на кода. Мисля че е това стига за основни насоки, питай ако имаш още въпроси.

 

1
jivako000 avatar jivako000 296 Точки

Мерси за отговора!

Да, това с 3-те цикъла, проверките ми е напълно ясно, но въпроса ми е как да го завъртя, тъй като при въртене ми отпечатва числа, а не съответния символ. Видях в други решения от форума, че цикъла започва от 'a' но не мога да разбера защо, при положение, че трябва да започне от началната буква (примерно 'f')?

1
10/06/2017 18:28:11
IvanDobrinov avatar IvanDobrinov 6 Точки

Защото в най-вътрешния цикъл трябва да имаш if проверка за условията, които са дадени. Примерно когато искаш 'f' е по добре да завъртиш цикъла докато стигне до f и чак тогава да се печата нещо в противен случай трябва да правиш проверка за всяка буква.

1
jivako000 avatar jivako000 296 Точки

Мерси! Получи се! 

1
Bullsized avatar Bullsized 153 Точки

фор цикъла може да върти всичко, не само int, който е вложен в снипета (for tab tab) - можеш съвсем спокойно да си сложиш и char - ето и моето решение. ако си тръгнал да решаваш старите изпити погледни като цяло гит-а ми, и аз решавах всичко преди моя изпит и имам доста решения качени :) успех!

1
Miroslav_Kisov avatar Miroslav_Kisov 60 Точки

https://pastebin.com/SkV6gW8j Поздравиsmiley

0
IvanBorisovG avatar IvanBorisovG 6 Точки

https://pastebin.com/ts2NH2Fa

0