[Team Building] Има ли в СофтУни почитатели на настолните игри?
Един колега пусна тема за покер и понеже напоследък се интересувам от бордови игри, струва ми се, че и това е едно интересно странично занимание.
В България бордовите/настолните игри стават по-популярни едва последните години. Преди това по-известни бяха игри като "Не се сърди човече", табла, Монопол и т.н., повечето от които са елементарни или в много голяма степен зависят от късмет - да хвърлиш определен зар например. В тях в никакъв случай няма толкова стратегия и планиране, както в една компютърна стратегическа игра например. Заради това според мен са малко изчерпани тези игри вече - кога последно някой от вас е играл "Не се сърди човече" примерно...
Приятното на настолните игри е, че хората се събират заедно на бира и правят нещо хем забавно, хем интелектуално стимулиращо. Разликата с игри като покер е, че бордовите игри имат и тематика - дали ще са космически битки, трепане на орки и тролове, лекуване на болести, строене на градове - това добавя допълнителна наслада.
Има два основни типа игри - кооперативни, където всички играчи работят заедно да постигнат определена цел, и конкурентни, където се колят помежду си.
Имам лични впечатления от 5-6 игри, които играх скоро, ако имате желание може тук да дискутираме предимства/недостатъци на определени заглавия. Ако успеем да се съберем някой път още по-добре.
От тези игри само Каркасон съм играл. Тя става по-интересна като се включат разширенията - разни строители, дракони и какво ли не.
Проблемът с нея е, че късметът играе много роля - бъркаш в торбата и се молиш да извадиш точно това, което ти трябва. От там ми се струва и че replay value е по-ниско.
Според мен на теб доста ще ти харесат някои от кооперативните игри - Легендите на Андор и Pandemic съм играл. Ticket To Ride не е кооперативна, но е друга, която ми идва наум. Това са игри, които са особено подходящи за семейно забавление. Ако това на снимката са твои деца може да разгледаш тези игри и да помислиш дали някоя няма да им допадне. По-скъпи са от Каркасон, към 70 лв, но гарантирам добре прекарани часове :)
Ако някой от вас има разширенията на каркасон, ще се радвам ако има желание да ме научи :) Иначе и аз съм фен на настолните игри. Чакам някаква организация и се включвам с предложения :)
Да това са моите деца и те страшно харесват настолни игри. Много ги харесваме всички, сплотяват хората, и после си спомняш с хубаво чувство за часовете прекарани с чай в ръка с любимите хора докато изготвяш разгромяваща стратегия :).
Иначе при Каркасона според мен, след 3 години нескончаема игра мога да кажа, че късмета е по-малко от стратегическото мислене. Освен това е доста реалистично да има известна доза късмет, точно както е и в реалния живот...
Иначе все се заглеждам по Андор, Атлантида, Катан, и пр. хубавинки ама цената ме спира...поне засега...
Ако организирате някъде събиране с игра на настолни игри ние с мъжът ми сме там, освен разбира се ако няма някъде спешно ходене свързано с децата :)