Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Заслужава ли си този лаптоп за програмиране?

Здравейте, скоро ще трябва да си закупя лаптоп за програмиране, заделил съм около 2500лв за лаптоп. Спрял съм се на ТОЗИ . Заслужават ли си парите според вас. Дават ми го за 2600лв. с 250гб. SSD на Kingston. 
За първи път ще си купувам лаптоп, споделете вашето мнение. Ако мислите, че за тези пари има по добър варянт може да ми го споделите. 

Благодаря на всички предварително :)

0
Хардуер
keller avatar keller 45 Точки

Баш за програмиране не знам колко бих ти препоръчал такъв лаптоп, естествено ако имаш намерения да цъкаш или правиш игри на него - в който случай има аргумент, но като цяло за програмиране мисля че една не-чак-толкова мощна машинка с подобно количество памет ще ти стигне. ( Освен ако естествено не ти трябва GPGPU ) Също така, някой от параметрите ти препоръчвам да ги обмислиш повечко - например екрана - много помага ако има широк ъгъл ( изплозва някоя от другите display технологий - IPS, PLS , MVA и т.н. )

Имаш ли намерение да го ползваш на батерия ? В такъв случай този лаптоп едва ли ще държи повече от час-2, да не говорим че имат навика да греят усилено.

Имай впредвид че GTX870М е същото като 770М, защото производителите очакват да има по-високи номера на моделите всяка година, дори да няма нова серия карти. Като цяло само заради това бих ти препоръчал да погледнеш Lenovo Y510P.

2
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Батерията е 8 клетъчна, как ще държи час, два?

1
keller avatar keller 45 Точки

Извинявай - моя грешка, default-нах към 4клетъчна...  Към 3-4 часа взависимост от колко го ползваш ще ти държи, 88wH е даже, може и повче, всъщност това си е доста стабилно за лаптоп от такъв клас.

1
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Да, уж е добре. Ще чакам други отговори!

0
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Да, но когато пуснах не получих отговори. А какво му има на дисплея?

1
bewolf avatar bewolf 30 Точки
Мисля че и тогава ти написах това даже по-спомен ти дадох оферта от hardwarebg.com (форума) за продажба на такъв за под 2к. По въпроса с дисплея, той реално проблем няма. Работя и на светло и на тъмно и на слънчево (което не е за особено предпочитане - но понякога нямам избор), но вече има и по-добри матрици, които идват и със съответната цена. Не съм сигурен дали има G серия с IPS матрици. Ако трябва да съм напълно искрен, даже не съм сигуре и тази каква е :D, но зная че не е IPS.
1
MarioDandarov avatar MarioDandarov 27 Точки
Ако за едно видео и батерия ти се дават 1000лв. отгоре. Според мен е прекалено скъп за параметрите си.
2
bewolf avatar bewolf 30 Точки

Ами зависи от това каква е офертата, лично аз също няма да дам 2500 и за това искарах късмета да го взема на няколко месеца с оставаща гаранция за 1600. Но както казах по-горе всеки си преценява как да си харчи парите.

p.s. Не съм съгласен, че става дума за едно видео и една батерия, защото тук говорим за качество на материалите на изработка и охлаждане. Да вярно има и доста по-евтини варианти на какви ли не производители с същите или близки параметри, но когато вземат да вият тези вентилатори, да не можеш да пишеш на клавиатурата от топлина тогава осещаш разликата. Защото тук дори и при игра нямам проблем с температурите. Да вярно че е вариант с външна клавиатура, но не искам да го коментирам, защото всеки си има виждане и по този въпрос.

Един бърз пример в подкрепа на горните ми думи. 

Шурей ми си взе лаптоп ASUS  с много близки до моите параметри, но има всички проблеми изброени по-горе. А цената на неговия е доста близка до цената на която взех аз RoG-a.

2
ti4o.bs avatar ti4o.bs 16 Точки

Подкрепян колегата беуолф ... аз инах РоГ от 14 инчовите. Нямах никакви ядове с него,  но факта че е гейнарски ме накара да го сменя с малко по различна машина от горе долу същия клас. Асус проблеми с охалждането нямат, поне според моите наблюдения. Но ако няма да играеш игри за до 2к може да намериш нещо подходящо :)

1
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки

Здравей, на пролет и аз си купих лаптоп. Търсих го за същото предназначение понеже с това искам да се занимавам. Доста четох из форуми и питах насам-натам. Като цяло най-важните неща за един developer-ски лаптоп са неговата бързина (RAM) и твърдият му диск - задължително SSD. Другите неща не са толкова важни, ако няма да правиш друго тежко на него. За щастие тогава разполагах с приличен бюджет и си търсих дисплей с IPS матрица. Това е доста важно, когато се занимаваш с програмиране - IPS дисплеят не затормозява толкова много очите, понеже цветовете му са по-естествени. След известно време това може да се окаже от огромна важност за очите на някой програмист. Аз се спрях на този модел - доста ми харесва, да чукам на дърво - не ми създава проблеми все още (нищо, че е нов - попадал съм на какви ли не модели...). Батерията му е здравичка - издържа до 6-8 часа в sleep mode и до 4 часа с включено Visual Studio 2013. Екрана му е потресаващ - аз не бях очаквал чак такава добра картина. И бързината му е достатъчно добра. Не му правя реклама - просто такъв притежавам и изказвам мнението си за него. 

Нямам мнение по твоя лаптоп, но е геймърски - не ти трябва чак толкова тежка конфигурация, ако само ще програмираш на него. И въпреки 8-клетъчната батерия, тези 4 ядра и тази тежка GDDR5 карта ще я изтощят за 2-3 часа, при ползване на лаптопа за каквото е направен - за игри. 

Ако имаш някакви други въпроси - попитай, аз мога да ти дам мнение като човек, който се сблъска със същия проблем преди 3-4 месеца.

Успех :)

2
ivailoindjov avatar ivailoindjov 20 Точки

Здравейте, колега v1ppers0n

Понеже в последствие видях размера на коментара си...да напиша една съкратена версия в началото. Лаптопа си заслужава ако ще го ползваш за програмиране И здраво играене на игри, ако ще е само за програмиране - имаш много излишни неща, които след няколко седмици разкарване наляво надясно ще се чудиш защо си ги взел. Това е :D

Отбивам се и аз да споделя мнение, понеже наскоро си купих лаптоп с идеята да ми е основната машина за програмиране :)

Първо искам да отправя някои забележки, с ясното разбиране, че вероятно колегите ще ме нарекат заядлив. RAM-а не е показател за бързината на лаптопа - поне не директно. Вярно е, че ако нямаш достатъчно RAM памет ще започне да бави, но това е когато я препълниш и компютъра ти опре силно до виртуалната памет, която се заделя от твърдия диск. В случая на програмистите - самият Наков предложи поне 4 GB RAM, ако може и 8 - и съм на същото мнение, колкото повече толкова повече. Една 4 GB платка рам отгоре струва около 70-100 лева, зависи от магазина от който я вземеш, и на фона на останалите пари които ще платиш не е особено голямо оскъпяване.

Второ - "тази тежка GDDR5 видеокарта" също не е особено вярно. Вида VRAM на картата не е показателен за това дали ще е лакома за ток или не - а доколо е енергоефективно графичното ядро.  Graphics DDR 5 е видът памет, който се ползва от видеокартите от може би 2009-та година насам, вече друг е въпросът, че една отделна видеокарта ще харчи повече ток, отколкото ако разчиташ на вграденото видео в процесора.

Не мисля, че ще ти се наложи да ползваш видеокарта въобще по време на програмиране, освен ако няма да се занимаваш с гейм дизайн, така че ако няма да играеш игри на лаптопа без нея ще си по-добре - най-малкото ще спестиш пари. nVidia ползват Optimus технологията (не знам дали на всички лаптопи), която включва тяхната видеокарта само ако графичното ядро в процесора ти няма да се справи, което на теория значи, че гледане на филми, браузване в нета и писане на код във Visual Studio не биха ти дали разлика като живот на батерията със или без отделно GPU.

CPU-то на компютъра ти е водещ при програмирането. Колкото по-добър ти е процесора, толкова по-бързо ще зареждат нещата - в комбинация с достатъчно добър хард и достатъчно количество рам, естествено. Най-важното за една машина не е колко ще е силна една от частите й, а колко слаба ще е най-слабата, защото всичко ще се води по нейната скорост :) Ако ползваш обикновен хард на 5400 оборота ще може да се чете бавно информацията от него, ще зарежда бавно и няма да ползваш пълния потенциал нито на процесора, нито на което и да е друго. Ако нямаш достатъчно рам - ще ти затлачва като отвориш 50 таба в Chrome и се опитваш през това време да пишеш на Eclipse под Линукс на виртуална машина.

Относно процесора - моделите на интел, които са с U накрая са по-икономични, но и по-слаби (i5 4200U / i7 4500U). Ти си преценяш дали ще ти трябва по-дълъг живот на батерията или по-бърза работа на машината, като и двете са относителни, зависи как я товариш. Накратко за живота на батерията - яркостта на екрана я изяжда, ползването на wi-fi (дори и само да е включен без да си вързан към мрежа), както и колко ще товари процесора каквото и да си пуснал.

Въпросът с SSD-то е напълно еднозначен - голям ти е бюджета, не се замисляй въобще да минеш без SSD. Даже мен ако питаш - вземи си чист SSD диск, или пък да е mSata SSD + стандартен хард - мисля, че няма голяма разлика в производителността между SATA3 SSD и mSata SSD, но това трябва да се провери. Ако наистина ще го ползваш само за програмиране и имаш отделна машина - Samsung 840 EVO 250 GB е страхотен диск като производителност спрямо цена. Ако това ще ти е машината за всичко И програмиране - това е друга бира. Там пак ще е по-добре да е стандартен HDD + mSata SSD на което да държиш операционната система и средите за програмиране. Тоест - поне 120 GB SSD, може и повече ако ще слагаш и Линукс, например.

Дисплея е много важен, както колегите са изтъкнали - IPS матрицата дава по-добри цветове, по-добър ъгъл на видимост и други, абе въобще - доказано по-добре е, но и по-скъпо от други видове. Можеш да се замислиш дали ще ти трябва touchscreen - това също оскъпява, но е изцяло въпрос на избор, понеже ще трябва постоянно да си бършеш екрана от отпечатъци. Друг момент - по-високата резолюция означава, че можеш да събереш повече неща на екрана - но ще са по-дребни. Ако нямаш проблем с четенето на ситни букви ще ти е много по-удобно, но ще имаш някои дертове с това, че DPI-а е по-висок - тоест повече пиксели на квадратен сантиметър (или инч, който както иска да го каже) и повече проблеми от Windows, защото още имат някои недоизпипани неща. Тук таме размазан текст, пък някои неща са прекалено големи, други прекалено малки - кахъри които се оправят с малко човъркане.

Друго, което не видях споменато (най-вероятно съм го пропуснал) е клавиатурата на лаптопа. Ако не ти е удобна клавиатурата - писането ще е голяма мъка! Ако ще пишеш на тъмно препоръчвам да има подсветка, но най-важното е ДА Е УДОБНА ЗА ПИСАНЕ. Това е крайно субективно, така че ще е хубаво да пробваш да попишеш едни 10-15 минутки усилено преди да прецениш дали да го взимаш или не. Винаги може да се оправи това с отделна клавиатура, но нали идеята е да си носиш само лаптопа :) Като съм на тази тема - също и touchpad-a е хубаво да ти е удобен за ползване, но това се решава с една мишка.

Други дреболии са колко назад може да се пусне екрана, ако ще пишеш прав по някаква причина, колко тежи лаптопа - все пак ще го мъкнеш. Колкото повече клетки има батерията толкова по-дълго ще държи - но при еднакъв брой клетки вече гледаш колко ток харчи процесора - http://ark.intel.com/ е изключително полезен сайт за тази марка процесори, можеш подробно да разгледаш характеристиките на който и да е процесор в много културно представен вид :)

Хубаво е да имаш достатъчно на брой USB портове, с оглед на това, че можеш да си вържеш някой ден и мишка, и клавиатура, вероятно и телефон да се зарежда. USB 3.0 е задължително за този ценови клас, но ако може да имаш един 2.0 за всеки случай е хубаво - срещу евентуални проблеми с драйверите при инсталиране на операционна система от флашка. Също огледай какви видео портове има - hdmi нещо губи пара напоследък, VGA е хубаво да го има за по-стари проектори, Display Port като че ли е най-добрия вариант, но и най-нов, независимо дали ще е пълен размер или mini display port.

Последното, понеже така и така ще имаш пари - ако няма да играеш игри особено много можеш да се замислиш и за някой по-тънък и лек модел, не е задължително да е ultrabook - понеже там жертваш малко производителност и леснота на разглабяне за да е толкова тънък. Съответно скача и цената, затова споменавам парите - всичко е въпрос на преценка за какво ще ползваш машината :) Вземи предвид размера на екрана, 14 инчовите екрани съответстват на по-преносима машина но и с 1920х1080 резолюция нещата стават бая дребни, 17 инчовите пък са като че ли по-евтини поради гореспоменатата причина, а и може да са по-добри като охлаждане (за това нямам наблюдения).

Като казах охлаждане - към всички колеги, моля носете си лаптопите за почистване от прах, или запрятайте ръкавите и хващайте отвертките и флаконите с въздух и чистете сами. ГОЛЯМА разлика може да направи едно чистене, а и си пазите машините като го правите редовно! Следващата стъпка вече е и смяна на термопастата на процесора / видеокартата, но това е една идея по-сложно от просто разглобяване на компютър, а ето и едно полезно видео на темата (макар и за настолен компютър) - https://www.youtube.com/watch?v=-hNgFNH7zhQ 

Знам, че голяма част от вас ще кажат "нищо ново не каза", който си ги знае тези неща супер. Коментарът ми е за хора, за които може би има поне едно ново нещо вътре :)

Какъвто и лаптоп да избереш, колега - да ти е честит, да ти служи вярно и да е машината, на която си написал нещо великолепно! Ако имаш въпроси или искаш да подкрепя някое от нещата, които съм казал, със статии от интернет, видеоклипове или просто да ти покажа как работят на моя лаптоп (понеже съм го избирал според това, което казах по-горе и съм много доволен) пиши ми на мейла - ivailoindjov@gmail.com

Приятна ваканция на всички и най-вероятно - приятно изкарване на морето!!!

4
antoniyaatanasova avatar antoniyaatanasova SoftUni Team Trainer 53 Точки

Здравей, мен ме интересува какъв модел е лаптопа ти:)

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Тегло 4.80 кг. (тегло с 8-клетъчната батерия).

Дори и само заради това горното, аз тоя лаптоп не бих си го взел. Чувал съм, че и захранванията и те не падат по-долу, за да се храни тоя хардуер си трябва стабилно захранване(чети голямо и тежко). Смисъл от него има само, ако ще играеш игри и то не във вас.

0
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Благодаря на всички за отговорите. Наистина ме притеснява теглото му. Сега се замислих и върху ТОЗИ. Търсих го в българия но го няма. Родителите ми са в Италия и могат да ми го донесат. Какво ще кажете и за него?

0
Reath avatar Reath 188 Точки

Факта, че няма SSD лично мен би ме спрял. Ако ще си взимаш нов лаптоп мой съвет е задължително да е с SSD, независимо дали ще е хибрид (SSD + HDD) или само SSD.

0
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки

Виждам, че ти харесват тежките конфигурации. Аз те съветвам да погледнеш ултрабуците - ако лаптопа е само за програмиране, ще останеш доволен от тях.

0
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Аз ще му сложа SSD 100%..

0
tdsamardzhiev avatar tdsamardzhiev 77 Точки

Здравей,

G750 ме остави със смесени чувства като лаптоп за програмиране. Доста пъргава машина с чудесни клавиатура и touchpad. Linux работи като приказка - всичко си тръгва от раз.

НО е излишно голям и тежък, а мониторите (и Chi Mei, и AUO-версиите) са eдни от най-лошите, които съм виждал изобщо на лаптоп. Пробвай 1 google search с "ASUS G750 display lines" или "ASUS G750 grey color". Ако ще играеш много, G750 имат страхотно съотношение цена/качество, но в противен случай, мисля че има по-добри и балансирани алтернативи. Има G750-версии с добри монитори и дори 4K резолюция, но те са в пъти над 2500лв ;)

 

Kaто човек, през чийто ръце са минали почти всички актуални mid-high range лаптопи, абсолютно ти препоръчвам ASUS N550JK или G550JK. В твоя бюджет няма по-добър избор. Просто отиди в някой техно-магазин да видиш матрицата му как изглежда в сравнение с TN-боклуците наоколо :) Звукът и басът са категорично превъзхождат G750, 16GB + i7-4700HQ предоставят идентична производителност, а видеото GTX 850M не може да се мери с 870M/880M на G750, но все пак е доста прилично - повечето масови игри (Dota 2, LOL, WOW, CS:GO) ще летят на max settings.

 

Принципно, мисля че ако няма ценова граница, най-добри за програмиране са workstation/high-business сериите (Lenovo Thinkpad T-series, HP 850, Dell Latitude 6/7xxx, Fujitsu E/S-series, Apple MBPro). Ако има граница, най-добре е да се допиташ до някой, който има достъп до лаптопите, от които се интересуваш.

1
v1ppers0nn avatar v1ppers0nn 234 Точки

Проблема е, че няма къде да ги видя тези лаптопи тук. Такива лаптопи се срещат доста рядко в магазините. За това искам да получа информация от вас.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.