Възраст при програмирането
Говори се, че програмистите са като футболистите - най-добра възраст между 20 и 30, докато след 40 ефективността им рязко спада, тъй като мозъкът вече не работи по същия начин. Аз лично съм на мнение, че никога не е късно човек да се развива и да учи нови неща. Все пак ми е интересно - тези от вас, които работят в IT сектора, познавате ли активни програмисти на по над 50 години или в един момент се налага да се преквалифицират?
Зависи как е работил умът ти до сега. Ако цял живот си програмист, можеш и до живот да бъдеш - до момента, в който не дойдат фаталните дегенеративни процеси и не почнеш да си забравяш името и дали се ходи по малка нужда в тоалетната или кухнята. Докато не го докараш до там т.е. имаш здрав разум, можеш да си кодиш.
Друг е въпросът, ако примерно, цял живот не си пипал компютър и трябва на 55 години за пръв път да се научиш от къде се включва компютъра, що е то мишка клавиатура, тогава да го докараш до програмиране - малцина са успяли.
Ако горе долу се движиш в тренд, т.е. не си проспал технологичната революция последните 20 години, няма да имаш проблем с това.
Футболът е друга бира - съзтезателна. Сигурно и при програмирането, ако ходиш на олимпиади и се съзтезаваш редом с 20 годишни ентусиасти, ще ти е трудно да им поддържаш темпото. Така и при футбола - на 35-40 години имаш адски много опит с техниката на терена, най-вероятно знаеш и можеш повече от младоците, а и сигурно тичаш бързо... все още. Само дето им издишаш на темпото и след средата на 1вото полувреме ще трябва да те сменят. А ти не искаш да гоиграеш резерва и за това се цаниш да се преквалифицираш, примерно в треньор.
При съзтезанията се търсят най-добрите, тука в останалите полета не е точно така. Да, има брандове, които търсят най-добрите програмисти, най-добрите продавачи, най-добрите земеделци и т.н. и т.н.. но светът е широк и необятен, и много повече са тези, които имат нужда от свършване на не чак толкова спешъл сноуфлейк работа - като например просто искат да им продадеш 2та тона домати; да им подрежеш лозето; или пък, да им изкодиш сайтчето. Неща, които са възможни и без да си най-добрия в бранша.
Добре де, ако някой ти напише, че след 50-55 годишна възраст няма да имаш умствените възможности да работиш това тогава какво, ще се откажеш ли. Вероятно има хора които са спрели да работят тази работа след тази възраст не знам и едва ли има някой в този форум който да ти го потвърди.
Не може да знаеш как ще се развият нещата за тебе след 20-30 години никой не знае. Може би ще бъдеш блестящ програмист на който вече му е омръзнало да се занимава със всевъзможни проекти. Вариантите са безброй но наистина не знам защо го мислиш толкова.
Знам само едно и то е "use it or lose it". Мозъкът е като мускул, колкото повече го натоварваш толкова по-силен става, и толкова по-дълго време оставаш със разсъдъка си.