Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

Възраст при програмирането

Говори се, че програмистите са като футболистите - най-добра възраст между 20 и 30, докато след 40 ефективността им рязко спада, тъй като мозъкът вече не работи по същия начин. Аз лично съм на мнение, че никога не е късно човек да се развива и да учи нови неща. Все пак ми е интересно - тези от вас, които работят в IT сектора, познавате ли активни програмисти на по над 50 години или в един момент се налага да се преквалифицират?

1
Общи приказки
taewu avatar taewu 24 Точки

според мен се преквалифицират , вуйчо ми поне е така tongue-out

0
Bobosam avatar Bobosam 185 Точки

Направо се почувствах обиден...Сигурно си на 20-25 и тези на 30-35 ти се виждат старци. Над 40 съм. Последно съм писал някакви програмки през 1988 година. Помня го понеже беше преди казармата. Сега пак се захванах понеже знам, че имам поне още 20 и повече години бач преди пенсия. Вярно малко ми е зор но се справих добре за сега, надявам се и за в бъдеще. Та така. Прав си. Над 40 реших да се преквалифицирам и ето ме сред вас.

Това за обидата си е чист майтап...Успех и не подценявай старците.

14
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

:) Определено не съм на 20. На 28 съм и с осем години трудов стаж. Не е много, но не е и като да съм на 18. И точно затова се замислям над тези неща.

0
nikolay.dimov83 avatar nikolay.dimov83 142 Точки

Много се учудвам, на това че спада производителността - не виждам причина това да се случва и мисля че е градска легенда. Според мен просто на този етап в този динамичен сектор на 40 г. вече си шеф на отдел или минимум team leader . Плюс това при този недостиг на кадри 10% по-малко производителност е нищо :)

6
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

Аз съм на 35г и февруари месец ходих на едно "интервю". Въпреки че всичко беше написано ясно и точно в автобиографията ми, човекът все пак е решил да се срещнем. Говорихме си на по бира около 1 час и накрая ми каза.

Аз никога не бих те взел за програмист, обаче ми идва в повече работата и ми трябва човек, който да води отбора от програмисти. Те, каза, ще ти направят кода много красив, четим, да работи бързо, но нямат никакъв поглед върху това, което потребители ще искат за да им е удобно да работят със софтуера. Те програмистите са млади момчета, без жени и деца и аз направо ги съжалявам, защото в един момент стават на 40 и остават сами. Производителността им като спадне с 10% в сравнение с един млад програмист и става по-изгодно за един работодател да си намери и обучи нов човек. 

Опитах се почти точно да пресъздам думите на този работодател доколкото си ги спомням. Обръщам внимание обаче, преди още някой малко над средната възраст да се отчая, че програмистите са само едно звено от софтуерното инженерство и обикновено по-нахаканите от тях се преквалифицират в по-апетитни длъжности, като QA, Тeam leader и др.

1
Aluin avatar Aluin 76 Точки

Предполагам не си приел тази оферта или :) Просто ми е интересно, защото на този тип бих му казала не едно и две неща с които малко да го "фрасна" :) С две думи - Иска някой (ти) да му върши по мръсната работа а той така отгоре чистичък да се подмотва.. Младите програмистчета 'горките' - кучета ги яли, дай да ги съсипем, докато се раздават от душа и сърце доброволно, пък като им изпушат главите ще ги сменим с други младоци, най-добре от провинцията за да са по послушни и наплашени.. по напористи!

Сори дано не обидя някой, просто представям картинката малко по брутално, защото и аз съм била на 20 и съм минала през не една-две фирми.. Дълга тема - всъщност

10
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

Не, не приех офертата! То всъщност не беше оферта. Те не търсеха никой в този момент, аз просто ги намерих като фирма в някакъв каталог и си пуснах CV-то с оферта да помагам по единични проекти изискващи до 4 часа дневно, 20тина часа седмично. Пък ако се харесаме, да се "земем" по-нататък. 

1
slavek avatar slavek 49 Точки

Преди 50 години примерно, едва ли е имало програмисти под 25-30 годишна възраст. Вярвам, че някои от тях са били блестящи програмисти защото напрактика те са изградили основите на това, което ние учиме в момента.

2
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

Съдейки по многото минуси, явно съм засегнал чувствителна тема. Все пак е хубаво човек да взема предвид и тези фактори при избор на кариера, затова и се опитвам да събера информация. Още повече, че и аз съм закъснял с има няма 10-15 години. Но по-добре късно, отколкото никога.

-1
ZvetanIG avatar ZvetanIG 917 Точки

Не цифрата определя годините. Човек е на толкова години на колкото се чувства и е много жалко ако на 30-35 се чувствате стари. 
Ако си живял пълноценно годините могат да ти бъдат само в плюс.

8
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1549 Точки

Аз лично като ми се "скапе" мозъка от код бих си (дай боже да съм си събрал средства и да имам възможност) основал собствена фирма или бих почнал друг бизнес, я със заведение или нещо друго Entertainment.

3
Aluin avatar Aluin 76 Точки

Това е много интересен казус... и не виждам защо хората трябва да се чувстват лично обидени и да раздават минуси.. Смятам че всеки се замисля над тези неща малко или много..

По мои наблюдения, мога да ти дам много кратък отговор на този въпрос.. Просто в повечето случаи на хората им писва след 10на години да правят това което правят.. и имат нужда от нова насока, преквалификация и просто промяна.. Като цяло хората, които обичат да учат, винаги ще им писват нещата по бързо и няма да имат същия ентусиазъм и плам както като са били начинаещи.. Имам доста познати програмисти, които бяха активни на 20+ но сега не всички се занимават с това.. Даже имам една приятелка която си отвори йога център със спестени пари от програмиране и да ви кажа чувства се добре.. Докога не е ясно :) :D

Истината е че хората са по ефективни когато нещо им е интересно, но пък с годинките стават по отговорни в общия случай и могат да си налагат да вършат неща и които не обичат, така че всяка възраст, всеки етап от живота си има своите плюсове и минуси..

Аз съм на 34 и имам около 10на години опит като уеб дизайнер, разбирай правене на лейаути, банери и прочие 2д.. Та в един момент след като станах майка и имам семейство, всичко ми се промени и честно казано да си джиткам Фотошопи да удовлетворявам вкуса на много хора просто спря да ми се получава.. От друга страна се радвам че писането на HTML, CSS и дори малко JS ми е приятно и сега това ми се прави.. Разбира се дизайн опита ми в този случай е голям плюс защото ми е нищо работа да си направя иконка или някаква бърза фотошопска работа.. Просто не ме затруднява... 

Та такъв е по общия случай по мои наблюдения, има и изключения разбира се.. Също така ще вметна че една приятелка която замина да работи в Канада, каза че в цялата фирма (която е доста голяма) няма програмисти под 30се, освен някакви стажанти.. Тоест да не забравяме че българите сме си специфично племе и тука работодателят предпочита някой да си съсипе здравето и да ти свърши възможно най-много работа, за малко пари.. и не мисли за човека - какво му се причинява и дали на 35 вече няма да пие лекарства за високо кръвно да речем..  Но има и по благоприятни възможности, просто човек трябва да ги потърси, а не на всяка цена да се пъне да докаже че ще издържи на някой на който не му пука и иска просто да се вози в джип..

Българина е създаден за да го мачка човек и той пак да оцелява!! Такива сме си,... но я кажете, кой ходи и печели олимпиади и международни състезания с лекота.. Да, наистина смятам че тука се раждат хора с много силен ген, с много умствени възможности.. затова трябва да сме единни и да си извоюваме мястото.. добри сме в програмирането и това е! Няма нужда да се подценяваме и да бъдем някакви гниди които всеки ги мачка.. Не че ще успеят, но все пак.. :D 

Това накрая малко офтопик се получи, но нейсе :) 

22
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Не, не се налага. Но компаниите имат нужда и от други длъжности, които трудно биха се съгласили да ги дадат на човек с малко професионален и житейски опит, даже са от този тип длъжности, в който житейският е още по-важен от професионалния.

Разбира се, с това идват и големите отговорности и не всички се съгласяват да приемат офертите. Защото когато си над 40 искаш време и за семейството си, а не по цял ден да си по срещи и командировки.

Има един форум бгдев, ако се загледате в най-активните потребители там - 80% от тях са на и над споменатата възраст.

Аз лично познавам само един човек, който матчва критерия, във въпроса и той е точно то този тип хора, които описах по-горе. Нееднократно му е предлагана преквалификация в мениджърска позиция, което както вече казах включва повече време в офиса или дори извън страната. Оферти, които до сега не е приемал.

7
slavek avatar slavek 49 Точки
Ако имаш добри резултати на изпитите учи и продължавай напред. Ако не са достатъчно добри то тогава трябва да се замислиш наистина но не върху това на колко години си, а върху това къде бъркаш в процеса на учене и научаване. Годините си минават но ако спреш да се развиваш само заради това, че някой ти е казал "Ей старец, къде си тръгнал да учиш" значи си оставаш просто един никому ненужен старец това е. Не можем да върнем времето назад, това което можем да направим е да продължим да учим.
9
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

Благодаря ти за коментара. От резултата си съм доволен. В никакъв случай на 28 не се смятам за стар, въпросът ми беше по-скоро дали по принцип хора над средната възраст могат да практикуват успешно тази професия. Понеже рано или късно всеки остарява. Иначе съм напълно съгласен, че човек винаги трябва да учи и да се развива.

0