Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

KirilSarov avatar KirilSarov 6 Точки

Програмиране на 2 в 1 таблет/лаптоп ?

Здравейте! От скоро започнах курса Programming Basics и имам интерес да се занимавам с програмиране. Имам добър декстоп PC, но искам да цъкам на нещо по-мобилно и след като стария ми лаптоп е вече доста стар (на 6 години и трябва да му се сменя клавиатура, батерия и т.н.) реших да се огледам за нещо ново. Привлякоха ми вниманието тези 2 в 1 таблет-лаптоп устройства. Като искаш да си гледаш YouTube - таблет, като искаш да пишеш имейли, документи и т.н. - док клавиатура и вече имаш лаптоп с тъчскрийн. Стори ми се доста удобно тъй като и моят лаптоп е 15,6 инча и ако реша да го понося малко по-дълго време на в чантата определено се усеща, а тези 2 в 1 таблети са по 10-11 инча и тежът по няма и килограм с клавиатурата. Поддържат си full Windows 8.1/10 както и имат доста портове. Проблема идва само от там дали ще стават за програмиране. В момента се занимавам с техническо чертане и мога да кажа почти на 100%, че с продуктите на Autodesk най-вероятно ако изобщо тръгнат ще е голяма мъка работата, но с IDE за програмиране нямам наблюдения. Visual Studio върви перфектно на десктопа и лаптопа, но това не ме учудва. Таблетите са масово с Intel Atom (Z8350/Z8300 по-старите и с Z3735F) 1/2 ГБ рам, а графичния ускорител с повечето беше Intel HD graphics. Та въпроса ми е някой пробвал ли е Visual Studio на подобна машинка или виждал ли е как работи ? Някъде из нета бях чел, че Visual Studio щяло да тръгне по-бавно, но веднъж стартира ли няма да има проблеми. Може и да не е Visual Studio, може и някой друг по-лек IDE да е стига да работи добре и да ми свърши работа. Интересува ме дали ще ми свърши работа за курсовете в Софтуни (евентуално не само Programming Basics, а и по-нататък) и как ще се държи. Ако някой може да сподели някакъв опит с подобни устройства използвани за програмиране ще съм много благодарен. Извинявам се за леко дългия пост. Лек и успешен ден на всички! :) 

Тагове:
1
Хардуер
AlucardDracula avatar AlucardDracula 416 Точки
Best Answer

Колега лично използване на по-стар IDE е лоша идея, но ако няма на какво друго си остава алтернатива. Лично използвах VS2013, което ставаше при Programming Basics и Programming Fundamentals, но сега в ООП-то без функциите на VS2017 не става според мен. А като алтернатива използвам SharpDevelop, което е минималистично,бързо и поддържа .NET Framework 4.5 което е достатъчно за всички курсове тъй като Judge, не разбира от по-новите версии особенно от 4.7(мисля че приема и 4.6.х в някои случаи).

За този 2 в 1 таблет, не гледам положително.

Първия проблем ще ти бъде паметта. Aко този таблет е евтин нямат много голям памет, но по-важното е че не нямат такова нещо като дай да му вадя харддиска и да му сложа 2 ТБ харддиск, поне без да му прецакаш гаранцията, а пък някои нямат и Micro SD слот. 
Относно паметта не е само това, тъй като харддисковете са бавни. Някои от тях имат 32 гб флаш памет,което са бързички, но само толкоз пак няма да ти стигне относно бързина и достъпна памет, а тези с SSD са си малко скъпички.


Втория е рам паметта.
Както си видял рам паметта им е LPDDR3, което означава че просто нямам как да му сложиш още 4 и да станат 8 например. 
На страницата на курса по принцип пише какъв софтуер ще ти трябва, но относно C# се изисква Visual Studio и по-точно версия 2017, която е най-новата, но ако погледнем системните му изисквания ето ТУК, ще видиш че иска поне 2 ГБ рам, а препоръчително е да имаш 4ГБ, което ако използваш виндовс и имаш 2 ГБ рам на този таблет, само виндовса ще ти заема 1 ГБ(изпозването на рам памет от страна на виндовс зависи от много неща, но не съм виждал да пада под 900 мб).

 

Лично ако ме питаш има лаптопи с 13-14 инча, процесори с 4 ядра, рам, което ако не ти стига можеш да му сложиш 8 гб, разбира се ако има записвачка, пък искаш и SSD, и HDD, можеш на мястото на записвачката да му сложиш SSD или HDD, единствено има един мъничък проблем и то е интегрирата видео карта, но тъй като мислиш да програмираш с тоя лаптоп, дори и тя ще ти върши работа.

Искам да отбележа още че ако вземеш таблет с ниска резолюция на екрана отново може да имаш проблеми тъй като VS2017  изисква резолюция от 1280х720 (720p HD)

А като идеален хардуер мога да ти кажа това:

Процесор : 4 ядра с поне 1.5 GHz
Рам : твърдо 8 ГБ, тъй като поне 1 ГБ (зависи от количеството и настройките на лаптопа) отива за интегрираната видео карта и ти остава 7гб. Лично аз резервирах 2 ГБ като видео памет и останалото е за ОС.
HDD : 1 TB, но ако не си като мен да теглиш песни, филми и други ще ти стигне и 500 ГБ без проблем.
SSD: 240 GB минимум, тъй като след като инсталираш VS2017, офиса и други програми ти заемат поне 40-50 гб + 30-40гб виндовс, ако вземеш 128 няма да ти стигне за голям период от време.
Видео карта: Всяка ще свърши работа, тъй като ще програмираме, няма да играем. Но лично аз предпочитам AMD(AMD APU процесорите с вградена AMD видео чип), но ако е NVIDIA няма проблем, поне ще играеш игри когато ти е скучно или пък можеш да направиш фотошоп.
Относно други спецификации нямам коментар тъй като ги смятам като задължителни(USB 3.0 например)

5
KirilSarov avatar KirilSarov 6 Точки

Благодаря за изчерпателния отговор! И аз бях сигурен, че няма да стане тая машинка ако реша наистина сериозно да се занимавам с програмиране. Бях видял Acer One 10 на добра цена в ebay със следните характеристики: Intel Atom Z8300 - Quad Core 1.44 GHz / 2 GB DDR3L RAM / 32 GB eMMC Storage / Intel HD Graphics / 10.1" 1280x800 / Windows Home 32-Bit. Самия процесор е 64-bit, но win10 е 32-bit. Бях чел някъде, че някой е подкарал VS2008 и освен това, че е стартирал бавно е работил добре на Атома (но мисля, че ставаше въпрос и за стария Z3735F), но в най-добрия случай да тръгне VS2013. За 2017 сииилно се съмнявам, най-малкото от страна и на РАМ-а :D По-скоро и аз се надявах да мога да подкарам нещо от сорта на SharpDevelop и да ми върши работа, но явно вече напред в курсовете няма как и VS ще е задължителен. Ако поне 1 година ми свърши работа пак бих го взел, но това зависи колко интензивно караш курсовете. А иначе за препоръчителните параметри, които си написал 4 ядра по 1.5 GHz поне това за AMD-тата ли става въпрос ? Защото Intel-ите i3 са само dual core, а мисля, че и i5 са dual core или някой high-end i5 да е quad core, което означава, че остава само i7 ако говорим за Intel-ски quad core. За минимални параметри за VS2017 пишат 1.8 GHz dual core (предполагам става въпрос за някой Intel) та в такъв случай примерно i3-5005U 2GHz Daul Core / 4 Threads 3mb cache добре ли е ? На стария лаптоп съм с AMD A6-3400M (Quad Core 1.4GHz, което е малко под твоя минимум) с Radeon HD 6520G и не мога да кажа, че VS2017 лети, но се държи абсолютно адекватно (да отбележа само, че съм и с SSD) Просто се чудя има ли смисъл да гледам за нещо ново, че миналото лято взех десктопа и не ми се дават сега пак много пари за лаптоп или просто да вложа малко пари да пооправя старата барака. :D Благодаря отново за отговорите! :)

2
22/08/2017 11:09:15
AlucardDracula avatar AlucardDracula 416 Точки

Аз лично съм с HP 255 G2 с 1.5 GHz 4 ядра (AMD APU A4-5000) с интегрирана видео карта Radeon HD 8330D/G (2013 година) и 240 ГБ Kingston SSD, и мога да кажа че ми зарежва студиото за около минута(VS2017, a VS2013 много по-бързо), да, не е най-добрия лаптоп, но става за програмиране дори за някои игри и малко фотошоп.
Ето и разликите ТУК, които според мен за лаптоп от 2011 година твоя е доста добър лаптоп.

Има intel pentium quad дето са с 4 ядра и д/г хубави честоти и те стават за програмиране. Просто преповъчвам такъв щото знам за какво става въпрос и ако вземеш някакъв двуядрен Celeron или Pentium, или от AMD E1,E2 сериите и някои двуядрени A серии процесори просто няма да стигнат(сестра ми има лаптоп с AMD E2-1000 и нормален HDD, което направо си е ад!).

Отностно нов лаптоп мога да ти кажа че има лаптопи за 700-800 лв с i3-3003U въпреки че са 2 ядрени са добри + някои от тях имат GeForce 920M видео карта.

i3 сериите за лаптопите са по принцип 2 ядрени, i5 имат и dual и quad, i7 също като тях, но въпреки това те са си сълни процесори дори и с 2 ядра. 

Hовите AMD процесори са с повечки ядра затова ги препоръчвам щото са евтини, с много ядра и вършат работа, точно затова са измислени.
Например сега има намаления в емаг, ето този лаптоп според мен си бива парите нищо не е за 600лв.

Но разбира се може и да избереш нещо за 1200 лв с FX или i7 и дори ако си късметлия може да намериш нещо на промоция в интернет с четириядрен i7, GeForce 940GTX, 8 ГБ рам и FULL HD дисплей (един приятел си взе точно такъв за 1400лв.)

 

1
22/08/2017 23:12:31
sevgin0954 avatar sevgin0954 557 Точки

Под 15 инча екран става много неодобно а и с тези характеристики на таблетите и с бавната памет и с бавния процесор според мен няма как да стане. 

4
Bullsized avatar Bullsized 153 Точки

преди няколко месеца взех това, гледай да има 4ГБ рам, че иначе е тегаво (разбирай - почти всичко бави). като цяло проблем е малко проблем с HDD мястото, но си има слот за карта (VS заема около 12ГБ, имай го напредвид, ако си вземеш някакъв таблет с 32 гб хард, защото и 10тката и тя ще яде място). клавиатурата му е доста удобна, въпреки, че съм с големи пръсти. VS 2015 буутва за около 30 секунди, но го инсталирах половин ден (с всичките фреймуърци и керии) (всичко това ще спадне с 2017та, но не съм се наканил да я сложа още), първия път тръгва да билдва конзолния ап бавно, но после се осъзнава и става за нула време. Удобно е, защото наистина разделяш от клавиатурата и имаш голям екран за 9gag в кене... ъъъ кухнята :) или пък да си гледаш сериали докато пътуваш или да четеш книги на него, но откъм код - по-добре си вземи някой Dell примерно XPS 13 инчов, пак е малък, лек, но е и по-мощен, защото Атом-а определено ги спира тея малките лаптопчета... Като цяло обаче jetbrains-ки иде-та не съм слагал, те могат и по-бързо да вървят. Visual Code обаче си лети, естествено и Notepad++. 

0
KirilSarov avatar KirilSarov 6 Точки

Добра машинка си взел. Поне не те ограничава толкова от страна на РАМ. Точно това ми беше идеята и на мен. По принцип последните месеци гледам за някакъв таблет главно за консумиране на медия (YouTube, филми, сериали и чат-пат някой casual gaming) та ги видях тия Win10 таблетчета и ми стана интересно дали мога да комбинирам и с програмиране. Може би за началото би ми свършило работа, но по-нататък явно просто няма да има как. За VS2017 нямах много надежди да върви добре на тоя Атом, но по-скоро с някой друг по-лек IDE, който да ми върши работа и да върви прилично на Атома. Не ми се дават и много пари то там е проблема и така като гледам май ще постегна стария лаптоп, че и без това си има още животец в него особено след като му взех SSD-то докато още го ползвах постоянно. Апък ако ще взимам ново устройство май ще е по-добре да си отделя повечко пари и да взема нещо, към което не бих имал почти никакви забележки. Просто в момента нямам възможност да дам повече от 500-600 лв. Има сега някъкви намалени в emag дето беше показал колегата по-горе за около 600-700 лв, но по-скоро ще посъбера повече пари. Благодаря все пак за споделения опит. Ако ви изкочи някоя друга идея споделяйте. :D

1
jus7madara avatar jus7madara 1 Точки

Здравей, според мен със сегашния лаптоп ще си ОК.
Въпреки че колегата си е взел с 4 гб рам и 10 инча, според мен 10 инча е твърде малко.
Преди 2 години си взех ASUS Transformer T200 - 2в1 (11,6 инча, 4-ядрен Intel 1,46 - 2,39 GHz, 2 GB RAM, 32 eMMC + 500 GB HDD).
Горе-долу съм доволен, малко съжалявам, че тогава още я нямаше в бг версията с 4 GB RAM.
За сърфиране, музика и филми е просто перфектен, батерията държи и много.
Като ходих в магазина се колебаех между T100(10 инча) и Т200(11,6 инча).
10 инча ми се стори много малко, като го видях на живо. Само ще окьоравееш.
Като цяло и 11,6 инча не е много. Според мен 13 инча ще е перфектно.
Единственото IDE, което не ми вървеше плавно, беше Intellij IDEA. Eclipse, Netbeans, CodeBlocks, Visual Studio 2012/2013/2015, все вървяха добре. Visual Studio 2015 стартираше за 30 секунди. Единствено съм писал WPF приложения на него, които са доста по-тежки от конзолните. За 2 GB RAM, всичко върви прилично. :D 
Видях в ardes.bg, че 4 GB версията на моето таблетче е налична (933 лв). Дори за година и половина, цената не е паднала много. :D Според мен това ти е минимумът сега заради по-големия екран и 4 гб рам, ама си е пак загуба на пари. За 933 лв може да се вземе нов приличен лаптоп, който ще е двойно по-производителен от тези таблетчета.
Бих казал, че освен ако нямаш поне 1200-1300+ лв бюджет, няма смисъл да се занимаваш изобщо.
Само ще си изхарчиш парите. По-добре събирай за нещо по-добро. :)
 

1
25/08/2017 03:44:49
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.