Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки

Присъствено или онлайн обучение? Защо препоръчвам присъствено?

Понеже много спорове слушам напоследък, дали присъствено обучение е по-добре или онлайн обучение е по-добре, написах една подробна статия по въпроса, която силно ви препоръчвам да погледнете:

Защо да учим програмиране в присъствена форма?

Накратко, на базата на статистиката от СофтУни и на мои лични наблюдения, съм обяснил защо присъствените студенти постигат по-добри резултати и защо онлайн студентите много по-често не успяват да завършат, когато се захванат да програмиране в СофтУни.

Накратко: в присъствена форма в добавка към всички привилегии на онлайн студентите, постигаме по-добра дисциплина, приобщаваме се към студентски общности и учебни групички по-често и получаваме помощ на живо от асистенти, преподаватели и колеги. Статистиката показва, че има значителна разлика в резултатите на онлайн и присъствените студенти.

Ако трябва да препоръчам на приятел да учи присъствено или онлайн, убедено препоръчвам присъствено. Прочетете статията, за да разберете защо.

Наков

1
IvanMitkov avatar IvanMitkov 20 Точки

Статистиката не взима в предвид мотивацията. Очевидно е, че ако някой не е особенно мотивиран от началото, ще запише онлайн. И е доста вероятно да отпадне. Това обаче не показва, че при равна мотивация едната или другата форма е по-ефективна.

Аз лично вярвам, че бъдещето на обучение - поне за възрастни хора, е онлайн. Може да се прави с мащаб, дава възможност едно и също високо качество да се предоставя на всички. По-ниски разходи за предоставящия го и по-гъвкаво и реално по-малко време за обучаващия се. Слабата страна е че се губи се нетуъркинга, но ако иска човек да завръзва познанства винаги може да го прави и по друг начин, а ако не иска, и да е години наред сред дадени хора пак може да не създаде нищо ценно.

5
stefan_totalov avatar stefan_totalov 1 Точки

Няма спор за това, че присъствената форма на обучение е по-добра от всичко което е описано по-горе. 

Аз минах Basic присъствено като работя на пълен работен ден в Пловдив и често се налага да работя и след работното време. Всеки уикенд пътувах до София за лекциите на Basic, след това записах и Fundamentals присъствено но нещата не ми се получиха. Записах дългата версия и пътувах всеки вторник като си пусках отпуск, но и той свърши. Уикендите също пътувах.

Това което искам да кажа е, че задължително присъствено е по-лесно защото има кой да питаш, срещаш се с хора и колеги които ако питаш обесняват. Реших да продължа обаче да опитам като уча от вкъщи, защото всеки ден когато трябваше да пътувам губех по около 6 часа и не ми оставаше време за работа от вкъщи. Пътуването го правех споделено и събирах пътници от групата във Фейса. Както и да е изостанах и изпуснах доста неща и сега наваксвам. Затова хора, ако имате възможност и сте си от София, задължително присъствено !!!!!!!

Даже замислям вариант ако успея да се преместя в София в близкото бъдеще, обаче искам да стигна ниво с което ще мога да си хвана работа и да си плащам квартира там. Това е бъдещето, а за тези които не вярват - както казва Наков - "Ще има нужда и кой да прави мусака или таратор" !

0
andinkov avatar andinkov 13 Точки

Да това е истина но има и записани курсисти които са извън БГ и това е единствена възможност да се обучават от дистанция т,е, онлайн.Аз лично вярвам, че бъдещето на обучение - поне за тези които работят извън София,а в самата София  хора, е онлайн,

1
tsvetanm avatar tsvetanm 3 Точки

И аз съм на същото мнение за Присъственото обучение. Лично на мен ми дава много по-добра дисциплина. Както и контактите със състуденти/съкурсници, които преминават през същите проблеми като мен. Като цяло това ме "потапя" повече в среда от програмисти и мозъка ми започва все повече да мисли по този програмистки начин за решаване на проблемите.

0
Gopeto avatar Gopeto 3 Точки

Аз също съм съгласен, че присъственото обучение е с много повече предимства , но за присъствено обучение може да се възползват само хора, който са от София. Говоря за хора , който искат да се преклалифицират и към момента работят в други сфери. Бих се радвал и в Пловдив ако има цялостни курсове. Сигурен съм, че и тук ще направим една хубава общност и така ще може да се даде шанс на повече хора да се развиват и да преследват целите си. За жалост към момента в Пловдив няма такива курсове на такова голямо ниво. 

0