Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
IliyanKordev avatar IliyanKordev 50 Точки

Форма на обучение

Здравейте,

Формата на обучение присъствена или онлайн оказва  ли голямо влияние върху знанията.Ако се запиша за онлайн обучение и съм достатъчно усърден и уча бих ли могъл да се справя добре както записалите се присъствено.Аз съм още ученик.Тези които сте в моето положени бих те ли ми казали да ли мога да се справя въпреки че това зависи само от мен но какво е вашето мнение по въпроса и бих ли успял да се справям добре и двете неща защото и училището ми е много важно?

 

Тагове:
1
Въпроси за SoftUni
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки
Best Answer

Като цяло присъствените студенти са по-силни, по-старателни, по-отдадени на обучението си и постигат по-високи резултати. Например, на последния курс в топ 50 имаше 13 студента онлайн и 37 присъствено. Аз лично препоръчвам присъствено на всеки, който има времето и възможността да си го позволи. Просто ще научи повече, ще попадне в среда на надъхани колеги със сходни интереси, ще отдели повече време и внимание на обучението си и ще придобие повече практически умения за професията "софтуерен инженер". Накрая шансът за започване на работа е по-висок, защото вече няколко фирми изрично заявиха, че ще интервюират само хора в топ 50 от всички студенти, т.е. предимно присъствени студенти.

6
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

А какво е съотношението между всички онлайн и всички присъствени студенти?

0
boyanov avatar boyanov 65 Точки

Според мен няма голяма разлика, стига да гледаш лекциите и да решаваш задачи. Както си каза всичко зависи от теб.

2
VNikolov avatar VNikolov 51 Точки

Според мен предимството на присъствената форма е това, че се срещаш с хора, които имат сходни интереси с твоите. Специално за знанията, не бих казал, че има голямо значение в каква форма на обучение си. Ако имаш желание и отделяш определено време за гледане на лекциите и упражнение, в онлайн форма също можеш да се справиш.

5
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Разлика няма, както вече дискутирахме в една друга тема. Поне не пряка. Косвената е в мотивацията. Ако си от съзтезателния тип хора например, и постоянно си сред колеги, които разправят как са си написали домашното 5 мин след като е излязло, ще те гложди и теб да го напишеш веднага или по-бързо от тях, или по-яко. В топ 50 можеш да попаднеш и без да си присъствено. Но за справяне си е строго индивидуално. Има и много присъствени студенти, които им е трудно да се справят.

4
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Това, което Наков казва, че присъствените студенти са по-силни, е просто статистика. Това просто показва, че по-ученолюбивите явно предпочитат да записват присъствена форма. И не значи, че ако запишеш онлайн ще постигнеш по-слаби резултати отколкото ако запишеш присъствено. Както сам казваш, зависи от теб най-вече - ако не си старателен няма да научиш материала добре нито онлайн, нито присъствено и обратно. 

Т.е. по-добрите резултати на присъствените студенти не се дължат основно на по-добро качество на образованието в присъствена форма (всички се учат от едни и същи материали, предават еднакви домашни, участват в екипни проекти и т.н.), а по-скоро на това, че по начало по-голямата част от по-добрите студенти се записват присъствено. 

6
Matrix avatar Matrix 1089 Точки

"Формата на обучение присъствена или онлайн оказва  ли голямо влияние върху знанията."

"Ако се запиша за онлайн обучение и съм достатъчно усърден и уча бих ли могъл да се справя добре както записалите се присъствено."

IliyanKordev, според мен по-правилните въпроси, които трябва да си зададеш, ако искаш наистина да се справиш и да си сред топ резултатите е - "имам ли достатъчно свободно време, което да отделя за учене?"... В твоя случай ти казваш, че ходиш на училище, което си е всекидневен ангажимет, пък и твърдиш че представянето ти там е много важно, което значи, че и след като ти свърши учебния ден, след това трябва да си усърден и в домашните с вкъщи.  Така че трябва да се замислиш доколко това ще ти позволи да имаш време да се учиш и упражняваш? Защото, ако запишеш присъствена форма, а нямаш възможност да присъстваш в залата, защото трябва да ходиш по това време на училище?? Дори и онлайн форма да си, и да си дисциплиниран и усърден, според мен пак трябва да се запиташ същия въпрос - "имам ли достатъчно свободно време, за да се отдам на този интензивен и натоварен учебен процес?" Нещо, което Наков винаги е споменавал в откриващите си лекции - "Трябва да посветите цялото си време, ако искате да успеете". Ако си затрупан с домашни и те гърчат с много учене в това училище, а не ти остава достатъчно време  за лекциите и упражненията тук (които са много важни, ако искаш да постигаш добри резултати!!!), съответно и това ще рефлектира и на представянето ти.  

Наков също го е споменал по-горе: "Аз лично препоръчвам присъствено на всеки, който има времето и възможността да си го позволи."

Т.е. На първо четене си задай въпроса имаш ли възможност да си позволиш достатъчно време, а впоследствие си задай и въпроса и коя форма на обучение би била най-подходяща за теб и би се вписала най-добре с ежедневните ти ангажименти.

П.П. Моя личен съвет към теб е в крайна сметка да не го мислиш много-много и да се запишеш! Със сигурност само ще спечелиш! Дори и да не си сред топ резултатите, пак ще можеш да научиш много, много ,много полезни неща! Ученик си, така че колкото и да имаш за учене в училище, все за един лекции и упражнения тук ще ти остане някакво време. Тъй като си млад човек, лично аз бих ти препоръчал присъствената форма, тъй като за теб социалните контакти и общуването в такава академична обстановка ще е нещо ново и ще имаш възможност да се научиш на много други полезни неща, и тези неща ще са ти от голяма полза, най-малкото някой ден когато стартираш първата си работа.
Успех!

2
felix_de_suza avatar felix_de_suza 100 Точки

Според мен колега ако си абсолютно начинаещ като мен(написах "hello world" за пръв път преди 3-4 месеца) е повече от желателно да се запишеш присъствено. Ето и аргументите ми:

1) Мотивацията ти е по голяма понеже виждаш нагледно хора с много по голям опит от теб в залата и най-важното комуникираш си с тях и можеш да ги питаш каквото не ти е ясно(не визирам само асистентите ами абсолютно всички и никой няма да ти откаже)

2) Когато си ангажиран да ходиш на занятията малко или много приемаш нещата по на сериозно.

3) Гледането на лекциите онлайн винаги можеш да го правиш, а да отидеш на определената лекция само веднъж и така се стремиш да запомниш максимално много докато си в тази лекция(поне при мен е така)

4) Малко или много попиваш от духа на програмистите(защото там има вече работещи хора) и разбираш на какво ниво си в момента.

5) Дори това да не основен фактор - дал си повечко пари за присъствената форма и има едно такова вътрешно чувство че трябва да си ги избие :)

Мисля че доста повече хора с по-малко опит биха се справили по-добре присъствено, а онлайн формата е повече за хора или които вече работят или които имат вече натрупани знания в сфера. Та още ведъж горещо те съветвам, ако си начинаещ или си не много напреднал да се запишеш оналйн форма, най-малкото ще се запознаеш с хора с които е изключително много вероятно да работиш един ден и не на последно място да намериш приятели. 

4