Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
Karlie avatar Karlie 438 Точки

[Technical Issue] PhpStorm - как се дебъгва в браузъра?

Закъсах го с тоя Сторм, гледах видеото на Наков, гледах видеото на Вл. Георгиев - и двете видеa завършват с "ами след почивката ще ви покажа как става, като го разгадаем" и следващите видеа почват с "това е цикъл, това е променлива". Кажете ми, моля, има ли някъде из видеата показано как да пуснем дебъгване в браузъра? Докарах го до дебъгване на конзолата, но браузърът ми забива с "Изчакване на отговор от localhost" yell Сайтът на JetBrains също никак не помогна, имам чувството, че половината го изчетох :D

Тагове:
4
PHP Web Development Basics 14/08/2014 08:25:41
ZvetanIG avatar ZvetanIG 917 Точки

Здравей, аз успях да дебъгвам през браузъра, следвайки  тези стъпки. 

http://confluence.jetbrains.com/display/PhpStorm/Zero-configuration+Web+Application+Debugging+with+Xdebug+and+PhpStorm

Но за целта трябва да имаш инсталиран XAMP, защото нещата се случват на неговия сървър.

Друго за да станат нещата, трябва проекта да ти е в папката  C:\xampp\htdocs.

Ще опиша стъпките, които трябв да се направят:

1.  Отиваш в Settings-> PHP->Servers. 
- В полето Host попъпваш localhost.
- Слагаш отметка на Use path mapping и после срещу папката на проекта записваш пълния път до него.

2. Натискаш Shift-Alt-F10  и избираш Edit Configuration...
- От плюсчето избираш PHP Web Application
- за Server посочваш създадения в точка 1.
-  В полето Start URL записваш "/"  следвано от името на папката, където са ти файловете.
Например ако се намират в C:\xampp\htdocs\Homework, ти записваш /Homework
- В полето Name задаваш някакво име. Например: Homework

3. Изпълняваш всички стъпки и от линка,  който съм посочил.

4. В горния десен ъгъл, избираш Homework (това е името на нашето PHP Web Application).
Като натиснаш бобулечката се включва дебъгера. Зареда се папката в браузъра и си избираш файла, който ще дебъгваш.  После в лентата с отметки натискаш бутона Debug this page.

Доста е объркващо и доста сложно, но ще говоря с някой от екипа на SoftUni да направим видео по темата.

10
14/08/2014 08:47:15
Karlie avatar Karlie 438 Точки

Здравей, много ти благодаря за подробното обяснение. За съжаление, нещо ми се губи в цялата схема. Дотук го докарах дотам: дебъгването в конзолата си работи ок. Имам тестови файл, който отпечатва числата 1 ,2, 3, 4. Имам breakpoint при реда, който печата 2. В конзолата се изписва 1 , програмата спира и т.н., трябва да продължавам с F8.  Дебъгването в браузъра обаче се изпълнява като прост Run, не хваща breakpoint-a. Тоест: избирам Homework. Натискам буболчеката. Включва ми се Chrome и се отваря директорията Homework. Кликам на тестовия ми файл и в браузъра се изписва: 1234.

Освен това, нямам я тази част: "После в лентата с отметки натискаш бутона Debug this page." Каква лента с отметки? Не виждам такова нещо.

И друг въпрос: като конфигурирам Xdebug в php.ini файла, remote port-a кой трябва да е: 80 (моят всъщност го смених на 8080, че имаше конфликт някакъв) или 9000 (четох, че defaultния за Xdebug бил 9000, но като го сложа на 9000 (в php.ini и в phpstorm менюто servers) изобщо не тръгва ни браузър , ни нищо)? С 8080 поне стигам дотам, докъдето описах горе, тоест рънва се без дебъг.

 

Редакция след многодневни мъки да реша описания проблем: в  това видео, 37 минута и натам, Наков обяснява защо се получава този ефект и че всъщност дебъгването в браузъра не може (или не е хич лесно) да стане както сме свикнали, стъпка по стъпка.

3
21/08/2014 23:44:20
ZvetanIG avatar ZvetanIG 917 Точки

http://www.jetbrains.com/phpstorm/marklets/

В горния линк може да разбереш как да си поставиш бутона "Debug this page" в браузъра.

Влачиш с мишката до реда с отметки. Той се намира най-горе под реда с адреса на страницата.  Има вероятност и да е скрит. Тогава трябва да го покажеш.

За chrome  става от главното меню (горен десен ъгъл) -> Отметки -> Показване на лентата с отметки

 

0
14/08/2014 11:34:27
presian avatar presian 223 Точки

Аз останах с впечатлението, че PHPStorm-а си прави собствен сървър(различен от xampp, което от своя страна дава възможност да си правиш проекта в която папка пожелаеш, а не задължително в C:\xampp\htdocs), но все още не мог да го наглася да работи за всички файлове в проекта, а трябва за всеки файл по отделно да го нагласям, което много ме дазни. Иначе работи дебъгването ок, но не мога да го направя веднъж за целия проект и после да си дебъгвам всеки файл по отделно.

1
atanas2d avatar atanas2d 59 Точки

Някой да е покдарал PhpStorm + XAMPP + xdebug под Linux ? Този курс май трябваше да е най-дългия, а не най-краткия... :)

1
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6846 Точки

По-добре зарежи идеята за XAMPP под Линукс, ако ти трябва пакет - Lamp.

1
atanas2d avatar atanas2d 59 Точки

Ами той XAMPP е Apache + MySQL + PHP, само че се инсталира по-лесно и има графичен конторл панел, както уиндоуския общо взето. Иначе разлики нз дали има.

0
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6846 Точки

Залагам, че шансът да не настрои environmental variable-ите като хората е по-голям :)

Всмисъл, щом имаш проблем с това да подкараш РНРсторма с РНР-то, което XAMPP-а ти предоставя и неговия Xdebug, явно проблемът е в XAMPP :)
0
14/08/2014 14:34:21
Karlie avatar Karlie 438 Точки

Цветане, благодаря ти още веднъж за всичката информация, не успях да го пусна. Ще дебъгвам през конзолата и това е.

Доколкото разбирам от тук: https://www.youtube.com/watch?v=4C1VCLYdtQw&index=13&list=PLlcYRzEHmgNmHrHL5wvwO8A_epgSsfTS3   , 9-та минута и нататък, в крайна сметка не всеки успява. Лошото е, че и с NetBeans пробвах, и там нещо не върви дебъгването. Както и да е.


Редакция: ето тук http://www.mysolutions.it/phpstorm-server-xdebug-configuration/#PhpStorm-Project-Local-Browser-Setup намерих следната информация, което направо ме разби: 

If PhpStorm doesn’t enter debugging mode, there are a few tests you can carry out to ensure that everything is connecting properly:

  • Check your local machine and server software firewalls (if any) as well as your local and server router firewalls to ensure that the debugging communications port (default is 9000) is not being blocked.
  • From your server, try to telnet to your local machine on port 9000.  If it can make a connection, PhpStorm is in debug mode and connected.
  • Enable Xdebug logging in your php.ini file by adding “xdebug.remote_log=”<some file path that your apache user has write permissions>”.  Then stop PhpStorm debug connection listening (either using the toggle button or the entry under the PhpStorm “Run” menu), stop your test page in your browser loading if it hasn’t already stopped, restart Apache (sudo service apache2 restart), start the debugging process again, and check for any helpful log entries. 

На който му се занимава, да се занимава, за мен тези води са твърде дълбоки foot-in-mouth

2
14/08/2014 22:52:47
magdalena70 avatar magdalena70 96 Точки

И аз не се оправям с тия настройки...и мислех,че проблема е в мен.Използвах ТОВА и спазих всички стъпки,но нещо не се получава.....А също и не мога да разбера как да си отворя проектите през localhost:8080,тъй като phpStorm-а ми ги отваря през неговия сървър.Също не ми е ясно условието на задачата: 

  • "Debug it at the PHP Server (as Web application). The simplest way to do this is to place your project files in the document ro-ot directory of the Apache Server (e.g. C:\XAMPP\htdocs\PHPProject\Numbers.php) and access it from the Apache Server (e.g. http://localhost/PHPProject/Numbers.php)."

Трябва ли да има http:// пред localhost,защото при мен е само localhost:.... /../ и ако напиша и http отпред ми дава грешка,че такъв файл не съществуваyell.....Изобщо не се оправям.

1
verito898 avatar verito898 290 Точки

В крайна сметка някой друг успя ли да го подкара тoя web debuger ? Аз успявам за сега само конзолно да го настроя и дотамundecided

1
ph.kolarov avatar ph.kolarov 63 Точки

Аз го подкарах след 3часа играчка.... пуснете в PHP.ini файла 

xdebug.remote_enable = 1

1
verito898 avatar verito898 290 Точки

Аз съм го била подкарала просто си мислех ,че web дебъгването работи по по-различен начин .Благодаря все пак :))

0
asyamincheva avatar asyamincheva 20 Точки

Хей, как го настройваш конзолно? Моля те, обясни ми :(

0
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

Аз му следвах инструкциите, но пак не става. Пуснах 1 фор цикъл, сложих брейкопинт на печатането и ми печата всичко на 1 път xD

1
velio84 avatar velio84 241 Точки

Аз не съм го пробвал - просто докато гледах лекцията вчера ми попадна и го пуснах тук. Аз ще пиша на Аптана по php. На JetBrains иде-тата са чудесни, но по-голямата част от тях са платени и не искам да свиквам да работя на нещо, което после няма да си купя така или иначе :) (с изключение на idea - ако пиша на java и idea community edition не ми е достатъчна, бих си купил пълната версия :) )

0
asyamincheva avatar asyamincheva 20 Точки

При мен също всичко излиза наведнъж, и аз опитах с for loop, следвах стъпките на Наков от лекцията за синтаксис от август месец...но не се получи :(

0
ph.kolarov avatar ph.kolarov 63 Точки

Здравейте, колеги, и на мен ми излезе проблем. Не знам как, но спря Live change в браузъра... дебъгва в сторма отваря браузъра, но чак когато приключи скрипта резултата се появява в браузъра. Някакви идеи ???

0
JuliaS avatar JuliaS 32 Точки

Здравейте, въпроса ми не е свързан с дебъгване, а по-скоро с PhpStorm. Идея как мога да си изкарам номерацията на редовете като пиша код? 

0
a.angelov avatar a.angelov 1319 Точки

File -> Settings -> (IDE Settings) Editor -> Appearance -> [x] Show line numbers

1
JuliaS avatar JuliaS 32 Точки

Огромно благодаря!!!

0