[Technical Issue] PhpStorm - как се дебъгва в браузъра?
Закъсах го с тоя Сторм, гледах видеото на Наков, гледах видеото на Вл. Георгиев - и двете видеa завършват с "ами след почивката ще ви покажа как става, като го разгадаем" и следващите видеа почват с "това е цикъл, това е променлива". Кажете ми, моля, има ли някъде из видеата показано как да пуснем дебъгване в браузъра? Докарах го до дебъгване на конзолата, но браузърът ми забива с "Изчакване на отговор от localhost" Сайтът на JetBrains също никак не помогна, имам чувството, че половината го изчетох :D
Здравей, много ти благодаря за подробното обяснение. За съжаление, нещо ми се губи в цялата схема. Дотук го докарах дотам: дебъгването в конзолата си работи ок. Имам тестови файл, който отпечатва числата 1 ,2, 3, 4. Имам breakpoint при реда, който печата 2. В конзолата се изписва 1 , програмата спира и т.н., трябва да продължавам с F8. Дебъгването в браузъра обаче се изпълнява като прост Run, не хваща breakpoint-a. Тоест: избирам Homework. Натискам буболчеката. Включва ми се Chrome и се отваря директорията Homework. Кликам на тестовия ми файл и в браузъра се изписва: 1234.
Освен това, нямам я тази част: "После в лентата с отметки натискаш бутона Debug this page." Каква лента с отметки? Не виждам такова нещо.
И друг въпрос: като конфигурирам Xdebug в php.ini файла, remote port-a кой трябва да е: 80 (моят всъщност го смених на 8080, че имаше конфликт някакъв) или 9000 (четох, че defaultния за Xdebug бил 9000, но като го сложа на 9000 (в php.ini и в phpstorm менюто servers) изобщо не тръгва ни браузър , ни нищо)? С 8080 поне стигам дотам, докъдето описах горе, тоест рънва се без дебъг.
Редакция след многодневни мъки да реша описания проблем: в това видео, 37 минута и натам, Наков обяснява защо се получава този ефект и че всъщност дебъгването в браузъра не може (или не е хич лесно) да стане както сме свикнали, стъпка по стъпка.
http://www.jetbrains.com/phpstorm/marklets/
В горния линк може да разбереш как да си поставиш бутона "Debug this page" в браузъра.
Влачиш с мишката до реда с отметки. Той се намира най-горе под реда с адреса на страницата. Има вероятност и да е скрит. Тогава трябва да го покажеш.
За chrome става от главното меню (горен десен ъгъл) -> Отметки -> Показване на лентата с отметки
Аз останах с впечатлението, че PHPStorm-а си прави собствен сървър(различен от xampp, което от своя страна дава възможност да си правиш проекта в която папка пожелаеш, а не задължително в C:\xampp\htdocs), но все още не мог да го наглася да работи за всички файлове в проекта, а трябва за всеки файл по отделно да го нагласям, което много ме дазни. Иначе работи дебъгването ок, но не мога да го направя веднъж за целия проект и после да си дебъгвам всеки файл по отделно.