[Useful Info] Cheatsheets за RESTful Routing & команди в Command Line (bash & win)

Здравейте!


Реших да споделя два cheatsheet-a, които си направих, когато започнах да се запознавам с web разработка. Бяха ми много удобни в началато, защото си ги ползвах за референция, когато не се сещах за нещо или пък просто по време на develop-ването, като подсказка.  Смятам, че сега е добър момент, да ги споделя с Вас, тъй като след 3 дни започваме да се запознаваме с първия Framework, Express.JS. На който му е интересно и иска да има някаква представа от концепциите, с които ще ни запознаят, преди това да се случи, видето и втората табела, могат да ви бъдат полезни.

Първата табела съдържа често използвани команди за linux & windows terminal. Създаването и триенето на файлове и директории през терминала и навигирането в системата, може да Ви се стори по-бавно в първите 1-2 седмици, но след като свикнете, допринася към бързината на работа, продуктивността и улеснява.

Втората табелa е за т.нар. RESTful Routing. В това 5 минутно видео е доста лесно и просто обяснено, какво представлява, без да се навлиза в детайли.

 

А ето и линковете към табелите

Linux and Win Cmd Line

RESTful Routing

ПС: последната колонка от втората табела е с методи от Mongoose, тъй като, когато правих табелата, използвах Express.JS & MongoDB.

Ще се радвам, ако материалите Ви помогнат! :)