Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
glntoshev avatar glntoshev 0 Точки

Обучение в онлайн форма

Здравейте! 

От скоро съм регистрирам тук, вече се записах за Basiс курса през януари и колкото повече чета, информирам се то въпросите ми набъбват. На много от тях успях да си отговоря докато разглеждах сайта и форума, и някои неща ми оставиха леко негативен привкус. Като това с вдигането на таксите и най-вече пропагандирането за присъствена форма на обучение. 

Ако оставим първото настрана, то второто ме притесни повече. Дори и да съм съгласен с него, то за много като мен е неприложимо. Да, сигурен съм, че така нещата ще се случат по-бързо, по-качествено може би, но е строго ограничено за всички пребиваващи извън пределите на София. Аз лично съм от Варна, но съм сигурен, че дори и в София има хора, които не биха имали възможността да се обучават присъствено. Идеалният вариант би бил да се посветиш само на това в рамките на 2г, но затова трябва да имаш капитал. 

Да оставим този "рев" настрана. Та въпроса ми е - хора, успявате ли? Да учите дистанцинарано и да се реализирате в тази сфера? Как? Ако някой реши да сподели собствената си история ще е радост за мен. Малко допълнителна мотивация няма да е излишна. Благодаря! 

За да се престращи някой ще бъда първи. Накратко с няколко думи - работя в сферата на здравеопазването като техническа поддръжка в болнично заведение. Няма да обяснявам какво е положението, много хора са наясно. Тавана е ударен отдавна, търсим развитие и ето ни тук. Имам прилично достатъчно свободно време. Спортувам. Евентуално по време на смяна мога да гледам видеа/лекции, но не и да пиша/програмирам. Та от тук следващата порция въпроси:

"10-12ч писане на код всеки ден", перефразирам, някъде съм го прочел. Сериозно ли? В рамките на 500-600 поредни дни? Грубо казано. Някъде прочетох около 30ч на седмица, което вече ми се струва съвсем друго и доста по-лесно постижимо. Колко интензивно е всъщност?

Колко пъти плащаме даден модул? Да речем, не успея да се подготвя, не се чувствам готов и не желая да отида на изпит. Аз лично ако не съм готов предпочитам да пропусна. След това какво правим? Материалите си остават, мога да уча допълнително. Само на изпит мога ли да се явя? 

Колко всъщност е необходимо да започнеш работа? Прочетох, че някъде наполовина от този път ако си добър можеш да започнеш. Напълно наясно съм, че в този бранш учиш постоянно, което мен ме устройва, защото не обичам да тъпча на едно място. Но все пак би трябвало да има някакъв минимум от знания, който ти е необходим да започнеш. 

Мога да се похваля, че вече изгледах няколко лекции и написах някой друг ред. Подготовям се леко. Някакви стратегии за учени? Попаднах само на това да гледаме видеата на 2х, което си спестява доволно много време.

 

пп Малко дълго се получи, но все пак поздравления към всеки, който е успял да ме изтърпи. Още повече и ако ми отговори.

0
Въпроси за SoftUni
Jeliozver avatar Jeliozver 356 Точки
Best Answer

Аз също съм от Варна. Basic-са го карах присъствено през май 2017 като имаше "издание" във Варна. Ходих си на лекциите, но като цяло все едно си бях онлайн. Имам доста свободно време, а и материала предаден там в рамките на една седмица е малко и сравнително лесен за схващане и още в началото си минах с няколко теми напред и реално ходих колкото за присъствието.(което така или иначе не се следи по градовете)

В момента карам втората част на Tech Fundamentals модула онлайн и до сега не съм изпадал в ситуация, където да има нещо, което не е обяснено в материалите или не мога да намеря решение в нета.

Първата част на Tech Fundamentals е изключително важна и там трябва да се отдели много време и внимание, защото всичко там е от съществено значение за кой да е език, а новия материал всяка седмица е тройно повече в сравнение с basics-са. В края на курса, за да продължиш е много важно да си сигурен, че не само решаваш задачите, но знаеш алгоритъма ти на решение защо и как работи.

Втората част на Tech Fundamentals за около 10 дена на език ти предават всичко, което си научил до сега за C#(ако си избрал c# за бейсикс) на JavaScript, PHP и Java. Точно тук виждаш колко е важен tech fundamentals, защото ако си го разбрал добре всичко от предния курс много бързо можеш да се ориентираш в напълно нов език и буквално за една седмица да правиш почти всичко, което си правил до сега на напълно нов език. Допълнително за всеки език дават и основите на Web програмирането с по два проекта за всеки, където ти обясняват буквално стъпка по стъпка как са направени, за да си решиш след края на курса към кой език да се ориентираш в професионалните модули.

В общи линии няма никакъв проблем от това, че си online. Най-важно е да имаш силна мотивация и да решаваш колкото се може повече задачи. Постави си за цел да решаваш абсолютно всички задачи и стари изпити в Judge за курса който караш. Има достатъчно много. 

1
glntoshev avatar glntoshev 0 Точки

Много полезна информация.

Напълно наясно съм, че бейсика е сигурно 1/10 от всичките знания, които дават в СофтУни. Той затова и е безплатен. Дай, за да получиш.
Доста неща ми се изнясниха, за които само имах предположения. Като цяло обичам преди да нагазя в дълбокото, да съм се информирал повечко. 

Курса, който записах е чак за януари, но аз лично си преглеждам темите от сегашния, който върви. Интересно ми е доста да слушам и да уча, но, когато тръгна да пиша и понеже се стремя сам то или ми се чупи кода или въобще не тръгва. То тогава почвам да изпитвам раздразнение, но го отдавам на почти никаквите знания, които имам до момента. Дано се изчисти това чувство с времето, а ако ли не то работата е ясна.

 

пп Благодаря на всички за предоставената информация!

0
Jeliozver avatar Jeliozver 356 Точки

Нормално е в началото да бъркаш, но това, че се мъчиш сам да го оправиш без да гледаш готово решение е много добре. Защото още от началото ще свикнеш да търсиш решение за конкретен частен проблем, а това от малкото, което съм видял до сега е може би основното нещо, което ще правиш като програмист.

0
sevgin0954 avatar sevgin0954 556 Точки

Колко време ще отделяш зависи от това за колко време схващаш материала различо е при всеки.За иззпита се доплаща 20лева и се явяваш на поправка

0
24/11/2017 19:06:13
AnnaProgrammer avatar AnnaProgrammer 74 Точки

Здравей!

 

Според мен, онлайн формата на обучение е по-удобна. Можеш да гледаш лекциите когато си поискаш, и имаш 1 седмица да предадеш домашни. Особено в този модул, ако не се бъркам, лекциите бяха само веднъж на седмица, така че е доста подходящ за хора, които нямат много време или тези, които до сега не са се занимавали с това. То затова е и безплатен - защото много хора се записват но решават, че това не е за тях :) В лекциите обясняват доста подробно и не мисля, че ще ти е необходима допълнителна помощ, за да разбереш нещата. А ако все пак имаш въпроси - всеки е готов да ти помогне във форума.

 

10-12 часа на ден е доста преувеличено поне за тези, които все още не се занимават с това професионално. За този модул, с лекции веднъж на седмица, предполагам колкото ти си готов да вложиш. Но в следващия модул е доста по-интензивно. Аз ходя едновременно и на училище, и уча тук. Времето си го разпределям като след училище прекарвам почти цялото си време гледайки лекции и правейки упражнения. Не знам дали и ти ще си способен на това, особено като работиш в тази сфера.

 

За следващия (Tech Fundamentals) модул цената мисля че беше около 360 лева, като това включва двете части (Programming Fundamentals + Software Technologies) и изпитите. За последния (професионален) - зависи с какво искаш да се занимаваш. Ако не се явиш на изпит, или изкараш под 3.00, можеш да се явиш на поправителен, като цената е 20 лв.

 

За стартиране на работа са необходими определен брой кредити. Получават се след всеки успешно преминат курс. Да речем, че искаш да станеш JavaScript или PHP Developer - необходими са ти поне 70 кредита, за да стартираш работа, а за Java/C# - 100.

 

Ако имаш повече въпроси - питай и ще се постарая да ти отговоря. Успех!

1
24/11/2017 19:24:41
glntoshev avatar glntoshev 0 Точки

AnnaProgrammer, благодаря за отделеното време. Схванала си какво точно питам.

Лично входния курс(Basic) не ме притеснява. Там ми е ясно как ще протече и най-вече от него ще проличи дали ще се занимавам по-сериозно с това. Може би сложих каруцата пред коня с първия пост, но пусто му любопитство. 

По-интересно ми беше как протичат останалите модули, защото за тях нямам много информия, но някои неща ми се изясниха. Това с поправителния ми беше полезна информация. Най-добре ще видя всичко от първо лице. Просто някои неща ме озадачиха. Особено това с писането на код n на брой часа. Аз го приемам буквално и резултата е нещо като зомби-франкенщайн. 

 

melik, благодаря, гледал съм ги тези работи. Аз исках лично мнение по въпросите.

0
k.sevov avatar k.sevov 1077 Точки

Зависи доста от това дали имаш опит в учене на нещо подобно преди (примерно математика), тъй като ако си свикнал да учиш и разбираш нови концепции, ще схващаш много по-бързо материала. Като цяло необходимостта от време, за да се справяш с курсовете, е много по-близо до 30-те часа на седмица от 8-10-те часа код на ден. В зависимост от възможностите може да се справяш и за по-малко време или да е необходимо малко повече от 30 часа/седмица, но това ми изглежда като добра отправна точка.

Също така не очаквай от Basics да ти даде кой знае колко информация за това доколко ще се справяш в курсовете напред, тъй като е с малко материал за доста време, а и като цяло нещата са доста лесни. След като го преминеш и започнеш Tech модула вече ще започне по-сериозното учене и ще добиеш по-добра представа за програмирането като цяло и дали искаш да се занимаваш с това.

1
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

Просто започни да се занимаваш през свободното време и то ще си покаже колко часа на ден ще са ти необходими. Няма такова нещо като Х часа и си готов. Няма и такова нещо "кога мога да започна работа". Работа започваш когато някой те наеме, пък ако ще да си в бейсик курса. В момента в София завършването на пълен трак и максимум кредити не покрива необходимите знания за започване като джуниър на повечето места, така че учи и допълнително. Имай предвид и факта, че от 10-20 души 1 стига до финалните модули - другите окапват, затова не стартирай с идеята кога ще започнеш работа в тази сфера и колко ще получаваш.

1
glntoshev avatar glntoshev 0 Точки

Благодаря ви и на двамата!
Не тръгвам с никакви очаквания, питам чисто информативно.  Дори имам едно на ум, че тех модула мога и да го проточа по-дълго време ако не успявам навреме  и докато навляза в материята. На първо време искам да разбера дали програмирането е за мен или не. От там нататък ще правя планове как да се случват нещата. 

Да разбирам ли, че тех модула е с най-голяма тежест? Фундаментален за програмирането и последващото развитие. Успееш ли да го минеш с добър успех то шансовете ти се увеличават да постигнеш нещо? С информацията, която имам до момента стигам до този извод.

0
SvilenYanovski avatar SvilenYanovski 80 Точки

Да, тех модула е изключително важен - забави го докато не останат неясни неща от него и чак тогава продължавай напред. Ако продължиш с обектноориентиран език (джава, си шарп) то фундаментълс модула за съответния език също ти е много важен, защото полага основите на ООП. Няма лошо да отделиш 1г само за това, но да ги научиш тия неща много добре.

3
PepiBobanov avatar PepiBobanov 16 Точки

JavaScript и PHP също са обектно ориентирани езици. Обаче зависи как искаш да ти работи кода (колко бързо) дали ще искаш да върви като Formula 1 или ще гледаш съобщението на браузъра че скрипта отнема много време и дали искаш да продължиш да го чакаш :)

0