Профил
Loading...
+ Нов въпрос
chobanovv avatar chobanovv 4 Точки

Работа на пълен работен ден и учене в професионалните модули

Здравейте, 

Искам да попопитам хората, които успяват да комбинират работа с учене (ако въобще има такива) и са преминали успешно професионалните модули, по колко часа на седмица отделят за програмиране?

Работя на пълен работен ден, от понеделник до петък и досега, с доста усилия успях да премина Programming Fundamentals. От Януари смятам да продължа с професионалните модули и да запиша JS Core, но доколкото разбирам те са доста по-трудни и време отнемащи, затова имам нужда от съвет как точно да процедирам по колко време минимално трябва да отделям за да премина успешно модула.

0
Въпроси за SoftUni
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

Зависи. Ако работиш програмиране и това ти помага за ученето - няма проблем, в противен случай е по-трудно.

0
06/12/2017 17:10:50
chobanovv avatar chobanovv 4 Точки

Не. В друга сфера съм, която няма нищо общо с програмирането и повреме на работа не мога да уча.

0
Pilgrimage avatar Pilgrimage 515 Точки

Мисля, че ще ти бъде доста трудно да насмогнеш с всичките домашни и проекти  (съдя по C# Fundamentals).

Но ако се запишеш - поне ще можеш да се запознаеш с материала и да се явиш на изпит когато си готов.

0
HristoKostov avatar HristoKostov 37 Точки

Много е условно.

Конкретни часове няма. По някога една задача ми отнема 2-3 дена. Друг път всичко е като по ноти, просто ти отнема време да го изпишеш и провериш. Най-голяма разлика в представянето ми на изпити има когато са или не са ме пускали отпуска преди изпита. В един от щастливите моменти, първите 3 дни от седмицата решавах по един изпит, вторите два по два минали изпита. Набираш скорост. Конкретните проблеми за изпитите са различни, но по един или друг начин вече си ги минал и ако не по-лесно, то поне с много по-малко объркване. Не ме ли пуснат отпуска преди изпит е кошмар. Нямам идея какво правя.

На ден отделям толкова колкото мога. Когато на работа не ме закачат, ми се е случвало да започна следващите лекции преди да ни ги предадат. Това означава по около 4 - 6 часа на работа и поне още 4 часа вкъщи. Напънат ли ме както предходните 2 седмици, едвам смогвам събота и неделя от 4 до 10 часа на ден да си направя упражненията. Когато бързаш да наваксваш, не вникваш кой знае колко в материала, та ми се е случвало за един ред от задачата да не мога да си я пусна в джъджа 3 дни.

За JS Core, не зная как е, но аз миналата година записах Java и рухнах след две три седмици. Тази година си минах пак Fundamentals, този път с отличен, записах си пак Java и от понеделник излизам отпуска за две седмици за изпита на последния курс от Java Fundamentals - Java OOP Advanced. Не искам да звуча песимистично, но поне при мен, тенденцията всеки следващ изпит да е с по-ниски резултати от предишния се повтори и миналата година и тази. Така, че ако някой твърди, че всяко следващо ниво е по-трудно, съм склонен да се съглася с него.

3
g.kolev avatar g.kolev 82 Точки

Има много фактори. Аз лично докато "прохождах" в програмирането не работих и успявах с всичко. Трудно е, но не е невъзможно. Аз имах колеги, които работиха докато учат и все пак успяха. Не идваха на лекции, гледаха лекциите онлайн на 3х скорост и след това решаваха упражненията. За мен мотивацията е най-ключовия фактор. Естествено, има много други, които влияят над прогреса.

Дори не с темповете с които неработещите хора успяват, вярвам, че ако присъства желанието и мотивацията ще успееш.

Успех!

1
Steis avatar Steis 3 Точки

Трудно е... много. Аз не мога да се наспя, защото трябва да стоя до 1-2 през ноща ако искам поне отгоре-отгоре да мина материала. Събота и неделя са недостатъчни да се навакса с материала предаден през седмицата и да се напишат домашните. Не си и помислям дори да се включвам в допълнителни бонус проекти и др. такива екстри :). 

1
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1275 Точки

всичко зависи от това колко време отделяш и доколко разбираш материала.Ако чакаш да учиш всичко по време на курса няма да стане времето не стига.Но ако преди курса решиш част от нещата изгледаш предни  курсове или някакви странични неща за същия език това помага.Честно казано първите 3 курса са лесни.Истината започва сега януари на професионалните курсове. Времето ако си онлайн е наистина по-малко но стига да се справиш с домашните но ако материала ти е сложен и него разбираш 90% ще отпаднеш.. и така. И аз работя друга сфера по 8 часа и тн,но между отделните курсове записвам/гледам други курсове ресурси и съм почти винаги напред с нещата и за мен е лесно.Дори нямам търпение да започне сега забавата от 22ри януари и С# fundamentals.

0
MartinBG avatar MartinBG 3992 Точки

Много е трудно да успееш да учиш качествено при интензивността на професионалните модули, особено ако си он-лайн студент, което на практика е единствената опция за работещи редовна смяна. 

Истината е, че програмата в професионалните модули въобще не е съобразена с времето, което може да отдели един работещ човек и е почти невъзможно да се навакса, ако един уикенд поради други ангажименти не си успял да учиш достатъчно. В "най-добрите" си седмици успявам да отделя 50-60 часа за учене, но с цената на системно недоспиване и за сметка на всичко останало. При такъв режим е възможно да не изоставаш, а при по-висока лична мотивация и някакъв опит в програмирането - дори и да си сред отличниците в групата, но след няколко месеца (при мен скоро ще стане 1 година, като изкарах и няколко курса извън основната програма, както и курс по Java в друга академия) умората и амортизацията се натрупват и усещам, че ми е все по-трудно да си задържам нивото и да усвоявам материала в детайли и дълбочина, каквито целя.

При ограниченото време, с което работещите разполагаме, е много важно всеки да намери системата на обучение, която ще му даде най-добри резултати за единица време. За съжаление, лично за мен, он-лайн обучението в СофтУни отстъпва като резултати по този показател спрямо някои от алтернативите, които съм опитал.

Но пък е голям купон на изпитите и винаги ходя с удоволствие! smiley

 

1
07/12/2017 21:59:46
Smytt avatar Smytt 29 Точки

Да, професионалните модули са по-"трудни", ако може така да се нарече - отнемат повече време. Аз лично съм избрал да не работя през периода на учене и ми се получва, поне за сега. Онлайн съм, от септември до декември карам 2 модула едновременно и ми идва малко зор, но с един модул би било по-лесно. Струва ми се, че за работещ човек би било много трудно, особено ако иска да намести някъде в цялата работа и социален живот :) Прилича на това, но замени "сън" с "работа на пълен работен ден". За сън време няма :)

 

1
chobanovv avatar chobanovv 4 Точки

Благодаря ви много за ценните съвети. Радвам се, че не съм сам в това положение!  :)
В крайна сметка реших да минавам през даден модул, първо един път самостоятелно и след това да го записвам официално, което прави по един-два модула годишно. Така ще забавя времето до дипломиране, но за сметка на това ще намаля шанса да се проваля, или вследствие от липса на социален живот и системно недоспиване да се превърна в социопат... :)  

0
simzzz avatar simzzz 3 Точки

Здравей, има една книга със съвети от всякакъв тип за програмисти - https://www.amazon.com/Soft-Skills-software-developers-manual/dp/1617292397 . Специално 3 и 4 глава са със съвети за учене и продуктивност, които са страшно полезни като ги приложиш. Може да ти е от полза и вероятно лесно ще намериш безплатен PDF онлайн.

2
chobanovv avatar chobanovv 4 Точки

Ще я потърся, благодаря!

0