Отворено писмо към екипа на Софтуни
Здравейте, казвам се Васил Янакиев и съм студент в курс „C# DB Fundamentals”. Пиша ви, за да ви уведомя за изключително лошото качество на изпита „C# DB Advanced“ на 10.12.2017. От самото начало на изпита Judge системата не работеше. Всеки знае точно колко е необходима тя и нейният feedback за правилното решаване на която и да е задача. Първата ми задача беше приета чак след над 50 опита да я кача – загуба на ценно време, необходимо за успешното вземане на изпита. Втората ми задача необяснимо върна грешка, и когато попитах квесторите от какво може да бъде тя, те ми казаха че е проблем в Judge системата, а не в моето решение. Смятах, че този проблем ще бъде оправен след изпита, и че ще решението ми ще бъде оценено без грешки. Погледнах обаче крайния си резултат, и видях че имам 0 точки на тази задача, т.е., или системата не ми е оценила правилно задачата, или аз не съм могъл да си поправя грешката в моето решение.
Дори и да изключим моите вече споменати проблеми с провеждането на изпита, аз далеч не съм единствения който е имал сериозни проблеми с него – Judge системата беше изключително ненадеждна за всички, не само за мен. Също така трябва да спомена, че по време на изпита ни беше обяснено как „Judge системата ще спре да приема заявки за 10 минути, понеже хората от другия изпит не могат да си подадат решенията“. Не означава ли това, че Tech Support-а и администрацията като цяло не си е свършила работата? От тук следва въпросът – може ли този изпит да бъде смятан за легитимен, и правилно оценяващ знанието на курсистите изобщо?
Можете ли да гарантирате, че ако въобще отида на поправка, положението с Judge системата няма да е същото? Не желая да ми бъде даден „подарък“ безплатна поправка, безплатно пътуване до София, а просто желая да бъда оценен при нормални условия, и да не бъда част от някакви демотивиращи експерименти. Благодаря.
С уважение, Васил.
Пиша от друг изпит който се проведе на 25.02.2018. Пропатувах 1500 км от друга държава за да ми се случи същия проблем. Всъщност проблема вече се е случвал и на предишни изпити.
В момента дори оставам извънаредно 1 седмице в България поради затворени пътища и невъзможност да стигна до летището.
Писах предварително с молба да бъда допуснат на изпита но в онлйан форма. Получих устен отговор след неколкократни запитвания и отказът гласеше че всичко това се прави за да се предотвратят преписванията. Смея се и досега на този отговор. Ръководството на университета може ли да ми обясни кой кого ще излъже с подобно преписване. Ако не съм подготвен при кандидатстване за работа винаги има тест и знам че ще излъжа сам себе си.
А защо трябваше да пътувам целия този път (15 часа) за да видя че judgeе отново претоварен, да се изнервам дапълнително като знам че това вече се е случвало и на предишни изпити ...
Може би ще получа отговор някога как при университет където се изучават дисциплини от ИТ индустрията от най високо ниво се страхуват от "преписване", има нещо грешно, нещо сбъркано в всичко това не смятате ли?
Прав си колега, проблемите с претоварения judge по време на изпити са много изнервящи и със сигурност е крайно време да вземат сериозни мерки.
По повод преписването по-принцип идеята е правилна да те задължват да си там, за да ограничат максимално възможността някой да ти напише задачите, защото накрая ще излъжеш тях и себе си, но все пак накрая ще получиш диплома без нужните знания и после шанса да се провалиш на интервю е огромен, а това в същото време намаля и реномето на SoftUni, защото са дали диплома на неподготвен човек. А колкото повече "калинки" се събират толкова по-зле за тях.
Идеята е добра, но изпълнението обаче доста куца поне от моя опит. До сега на нито един от моите изпити не са проверявали самоличност, а и не забелязах хора да са имали проблеми, че не пускат Sentinel-а и т.н. Така че начина по който се провеждат изпитите сега наистина обезмисля задължителното присъствие на място особено за хора отдалеч, които наистина нямат намерение да минат тънко.
Това със самоличността го забелязах и аз даже си го бях запазил за контра въпрос. При сегашното положение не калинка а ято калинки ще минат през университета без никой да разбере.
Колкото до преписването: да концетрираш хора на едно място около една задача мисля че дава повече шанс за обмен на информация отколкото ако всеки е "някъде другаде" не смятате ли?
Стоя доста далеч от мисълта че двама квестори на 120 студенти са в състояние да осигурят превантивни мерки. Благодарен съм им, че помогнаха с разтълкуването на някои условия!
А колкото до уронването на престижа на университета при условие че подържаш връзки с такива работодатели и предлагаш работа на студенти какъв е шанса на калинката да си намери работа на друго място ако се е издънила на първото ;)