Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

PepiBobanov avatar PepiBobanov 16 Точки

оnline students

Забелязали сте , че онлайн студентите много се отказват. Сигурно сами се досещате, че курсовете ви са ориентирани към присъствено обучение. Време е да направите тази стъпка-да направите по-малко интензивни курсове, като за онлайн студенти , и тогава нама да ви се отказват. Като гледам форума, работещи хора стоят до 1 през ноща за да гледат лекциите и да решават задачите, това не е нормално. Блъскаш цял ден и накрая удри до откат. Телерик нямат качествена онлайн програма и тяхната е да гледаш 3 часа лекции мрън-мрън до 11 от което ти се доспива, и ако имаш сили да решаваш задачи, хайде поне вие проявете иновативност за работещите хора. Ако еденици са се справяли до сега тогава е ясно защо болшинството не са. Също така съм сигурен , че поради ред причини повечето ви студенти са дистанционни - онлайн, не може да ги прецаквате така. Хайде станете нормален университет с нормални програми за онлайн студенти.

Наков се снимал с 5 човека завършили ама не обръща внимание на 1000 дистанционни онлайн провалили се поради неправилна програма, аре направете нещо.

-4
Общи приказки 22/12/2017 20:49:17
BoYaN avatar BoYaN 336 Точки
Best Answer

Наков не ви ли каза, че не му дреме за онлайн студентите?

-5
28/12/2017 12:37:23
fbinnzhivko avatar fbinnzhivko 1586 Точки

Колега @BoYaN не си прав че не му дреме за online студентите.
Затова повиши таксите само на online студентите защото специално мисли за тях.
 

0
28/12/2017 19:30:49
BoYaN avatar BoYaN 336 Точки

Добре е че заговорихме за пари. Таксата се вдигна заради стрийм-а, който е безмислен, ако студентът е свободен да го гледа на живо по-добре да иде присъствено. Стрийма от упражненията най-много ме "зарадваха", в началото се чува само за коя лекция се отнасят и после ей това 2-3 часа се предава: https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/20628898_135643303702910_1835179299_o.jpg?oh=e76c2cd093768bb5aca3a47fdade1e5d&oe=5A478484
Яко а ?

0
cvetomirG avatar cvetomirG 132 Точки

То като цяло тая работа не е за всеки.

 

2
aggeorgiev avatar aggeorgiev 326 Точки

Разликата между дистанционно и присъствено не е особено голяма, дори е малко по-тежко да се мине през задръстването за да се докопа човек навреме за лекция. Да не говорим, че трябва и да се прибере после. Единственото предимство е контакт на живо с лектора (ако не броим формалната среда). Това обаче много добре се компенсира от форума и правилно търсене из нета. 

А що се отнася до интензивността на курсовете - да изискват време и усилия и хората , които работят рядко успчват да се вкючат в сроковете. Това обаче е само оправдание за отказване. Може и по-бавно  по една две лекции седмично и по няколко часа в почивните дни , освен ако не се гони краен срок.

 

Успех !

 

2
23/12/2017 15:24:59
dvdty avatar dvdty 497 Точки

Може ли да попитам къде си забелязал,

че онлайн студентите много се отказват

1
PepiBobanov avatar PepiBobanov 16 Точки

В коментари по форума...

0
dvdty avatar dvdty 497 Точки

Как разбираш какъв % са това от всички?

1
MartinBG avatar MartinBG 4803 Точки

Имаше подобна тема наскоро във форума, където споделих мнение, което - общо взето, съвпада с твоето по отношение на интензивността на курсовете и трудностите, които работещите студенти имаме с обучението си по основната програма в СофтУни.

Истината е, че онлайн обучение чрез лекции и упражнения, записани наживо и водени от преподаватели, на които - за съжаление - често им липсва опит, трудно може да бъде продуктивно. Като прибавим ограниченото време, с което разполагаме след работа и умората която се натрупва, рано или късно се оказваме в ситуацията на догонващи или изоставащи от основната група, или - най-малкото - под личните си цели и възможности.

Присъствената форма на обучение - така изкарах част от модулите като присъствах само на занятията, които са в извън работно време, а паралелно и няколко отворени курса в СофтУни - дори и при горните условия, за мен беше доста по-ефективна, защото наживо може да се зададе въпрос, а и съм по-толерантен към пропуските във воденето на лекцията, отколкото когато я гледам на запис.

Отказах се да записвам присъствено, защото организаторите на курсовете са решили - и упорстват в това си решение, въпреки моите постоянни забележки в анкетитеsmiley - всички лекции да са в работно време, а упражненията в извънработно, с идеята, че упражненията са по-важни за посещаване. Опитах го това и си беше загуба на време, защото задачите мога да си ги пиша и сам вкъщи, докато на лекциите се случва да науча нещо ново.

За хората, които твърдо търсят онлайн обучение, бих препоръчал да погледнат и алтернативите (курсове, водени от хора с години опит в професията или от университетски преподаватели), стига да се оправят добре с английския.

Присъственото обучение лично за мен работи най-добре и затова паралелно записвам курсове и в други академии, където програмите са съобразени с времето на работещите хора и мога да присъствам на всяко занятие.

Горните неща не ги пиша с лоши чувства, защото - въпреки недостатъците си, СофтУни има много силни страни и е изграден около чудесната идея да направи ИТ обучението достъпно за колкото се може повече хора. Все пак, ще е добре да помислят по-сериозно върху трудностите, които причиняват на работещите студенти и върху това как биха могли да подобрят услугата си за нас. wink

2
24/12/2017 05:22:00
dvdty avatar dvdty 497 Точки

Не разбрах една част от написаното, можеш ли да уточниш връзката между:

ограниченото време, с което разполагаме след работа и умората която се натрупва, рано или късно се оказваме в ситуацията на догонващи или изоставащи от основната група

и

 бих препоръчал да погледнат и алтернативите

 паралелно записвам курсове и в други академии

0
MartinBG avatar MartinBG 4803 Точки

Разбирам, че се опитваш да поведеш разговора встрани от основната темата, а именно - Вашето мнение за качеството и интензивността на онлайн обучението в СофтУни за работещи студенти, като го направиш личен с моята история - успешна или не, без дори да споделиш своята. smiley

 

Към останалите - настоящи и потенциални участници в дискусията - моля пропуснете този ми пост.

 

 

@dvdty smiley

Долните ми редове се отнасят за онлайн обучението по основната програма на СофтУни! Това е важно уточнение, защото съм изкарал и няколко Отворени курса (C++, Data Structures, Algorithms и др.), които бяха отлично водени и организирани, но в тях преподавателите имаха по-голяма свобода и личен ангажимент, а и бяхме далеч по-малки групи... Поне след първите 2-3 лекции. wink

 

Поставил съм си някаква цел и имам някакво време, което мога да отделя за постигането ѝ. За да успея, трябва да намеря най-ефективният за мен вариант за придобиване на знания във времето.

През последната година спя средно за седмицата по 4-5 до 6 часа на денонощие (виж кога ми е бил предният пост и познай какво съм правил до 5 часа сутринта) и нямам проблем да прекарвам всяка свободна минута в учене - това е начинът да се случат нещата. Проблем ми е, когато това време не ми носи достатъчно добри резултати. Истината е, че ако разчитах единствено на онлайн обучението по Основната програма и методите на СофтУни, най-вероятно щях да съм се отказал заради посредствени резултати по моите критерии. Опитал съм се да посоча причините - според мен, в горният си пост по темата.

Обучението от други източници за мен попълва пропуските от СофтУни и ми дават друг - често по-задълбочен и близък до реалните практически проблеми, поглед върху нещата, докато напрежението със сроковете и количеството домашни, които имаме в СофтУни, както и конкуренцията - макар и само виртуална, с колегите не ме оставя да се отпусна. За мен тази схема до момента работи.

Както забелязваш, по-горе наблягам на моят личен опит.

Щях да си запазя мнението само за анкетите, но наличието на подобни теми във форума ми подсказва, че може би и други хора имат сходни проблеми и затова реших да споделя опита си публично.

 

Поздрави и Весела Коледа! smiley

1
24/12/2017 13:05:29
dvdty avatar dvdty 497 Точки

От изказа ти аз разбрах, че времето не ти достига, а въпреки това се занимаваш с други академии, което не прави логика за мен.

Относно отделянето на свободно време отделно от това за лекциите - дали е проблем или не, не комнентирам, но не би трябвало да се казва, че съществува само при онлайн студентите. Аз съм карал основно присъставено и това никога не е значело, че ми е достигало само наученото на място, даже обратното.

Относно домашните - часовете за упражнения обикновено стигат за тях. Тоест там няма нужда от повече време (с изключения разбира се).

Не виждам разликата от присъствено и онлайн в нужното време за научаване. Това, че гледаш на живо и можеш да питаш въпрос на момента помага разбира се, но можеш да успееш и без това.

 

Весели празници!

0
24/12/2017 13:42:16
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1274 Точки

Ами аз не се оплаквам, честно казано дори ми харесва че съм онлайн. Да тежко а и нямам избор от друг град съм. Но така уча доста повече неща сам отколкото ако само ги слушам или ми помагат с кода. Иначе единствено ми прави лошо впечатление как на изпити,хората които са присъствено има по -добро отношение към тях,отговаря им се на въпроси и им се дават hints когато са забили някъде.. Но нормално те има жив контакт и се познават, просто е малко дразнещо.

0
Lynx2008 avatar Lynx2008 7 Точки

Не мисля така, има много хора за да бъдат запомнени всички, не че не може, но е малко вероятно. 

Аз изкарах присъствено до половината курс на фундаменталс, за мен се оказаха пълна загуба на време посещенията. Ето и няколко причини защо:

1. Материалите вече ги има. Много добре са представени от Кенов и Наков. Венци и Преслав също обясняват много добре. Другите лектори не ги гледам, защото качеството на записите е значително лошо. 

2. На записите гледам на скорост 1.5 и пропускам излишните коментари от слидото.

3. Гледам само това което ме интересува и не съм усвоил достатъчно.

4. 5 часа си спестявам само от транспорта, понеже съм от Пловдив и отделно още 4 часа за самите лекции и упражнения.

5. Всички въпроси които бих задал, те вече имат отговор някъде другаде, просто трябва да напиша въпроса в гугъл.

На самият изпит имаше хора които виждах за първи път и не бяха по-малко отзивчиви. Сега ако някой го е срам да попита, това не е проблем на лектора. Oтношението на преподавателите към студентите е отлично.

 

 

1
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1274 Точки

Е човек аз ти говоря от това което се е случвало по изпитите,на басик на съседния ред едва ли не им диктуваха какво да пишат.. Едно на ръка е че какво правиш на изпит като незнаеш разликата между Int и double това едно на ръка. На mysql базите данни го имаше същия момент. Значи имаше една задача нарочно не се ползваше едната таблицаа на теб ти казват трябва да измислиш какво да направиш на мацката пред мен направо и казаха какво да направи.смисъл това са контакти които на живо се осъществяват. Да не говорим че на басик като попитах за 5 задача с вложените цикли,едва ли не ми се скараха и общо взето що ли питах просто бях забил но се оправих и сам...Не казвам че вианги е така просто че го има.

0
RayaNayd avatar RayaNayd 0 Точки

Извинявам се ако коментара ми ще прозвучи грубо, но цялата тема ми звучи като оплакване, както и някои подобни из форума. Ако ще ставаме програмисти бих дала съвет да се стегнем малко и да не очакваме нещата да ни се дават на готово. Аз съм онлайн и предпочитам да съм поради ред причини, а относно как и на какво ниво са лекциите, не ми е известно за университет, в който всичко да ти се дава както в училище да се научи и само това ще ти трябва, независимо дали учим програмиране, езици, математика или каквото. Усилието, което всеки сам положи зависи от човека, както присъствено, така и онлайн и всеки може да се откаже в даден момент, но тогава няма смисъл да вини някой друг освен себе си. Що се отнася до английския, според мен е задължителен в тази професия, както и умението да използваш много и най-различни източници на информация.

Разбирам хората, които са ангажирани с работа и семейство, но смятам, че ако се отдели време може да бъде научено всичко необходимо. Относно това дали се изостава, е добре да се вземе предвид, че в един момент, когато решим да си търсим работа в тази сфера ще трябва да имаме предвид, че много хора са по-добри от нас и от сега да свикнем да даваме максималното от себе си. Не съм поддръжник на каквито и да било преференции, напротив, смятам че човек сам трябва да поема инициативата да е добър в нещо ако действително желае и ако не се справя или да даде повече от себе си, или да реши, че може би това не е за него.

И действително никой не ни задължава да учим в Софт Уни, така че ако не ни допада каквото и да било можем просто да намерим друго място за обучение и развитие. А относно разликата между онлайн и присъствено, според мен единствения недостатък на онлайн е, че не можеш да имаш контактите, които хората осъществяват по време на лекциите, но пък и това е поправимо, а и до колкото ми е известно се насърчава присъственото именно заради това, но при всички случаи няма смисъл да критикуваме, само защото някой няма достатъчно желание или решава, че това не е за него.

0
PepiBobanov avatar PepiBobanov 16 Точки

Моята мисъл е, че не може да даваш на онлайн учениците програмата за присъствено обучение.

0
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

Какво ти пука, че някои се отказват. Аз съм много по-щастлив откакто съм online, защото не съм длъжен да слушам лекторите, които не ми допадат. :) 
Разбирам, че много хора се навъдиха в СофтУни и цяла България са решили да стават програмисти, но наистина не е за всеки тая работа.
Отказали са се заради това, че имат слаб time management, комбиниран с недостатъчно желание и/или умения за това, с което са тръгнали да се занимават, примесено с щипка несериозност и всичко това резултира в един прекрасен буламач от man-child отношение към живота - все някой друг им е виновен.

Offtopic: 
На мен лично не ми харесва тенденцията изпитите да са в работни дни, защото това прецаква всички работещи, независимо дали са присъствено или online - нямаме безкраен отпуск.
Това е само един малък от многото големи промени, "подобрения" и проблеми, които тегнат над СофтУни в последните 12-18 месеца. 
Все пак съм благодарен на всички, които реално имат пръст в образованието, което съм получил и което ми е помогнало да работя това, което искам, но след толкова много прецаквания, просто накрая бързаш да си вземеш кредитите, защото "не ти се занимава" и искаш да се концентрираш повече върху работата си, но не ти се и отказва в 90-тата минута - така и така си започнал, значи ще го завършиш, защото искаш чувство на  closure :)

2
Angel_Kalinkov avatar Angel_Kalinkov 111 Точки

Ако някой истински иска да постигне нещо, ще намери начин да го направи. В противен случай ще си намери оправдания.

0
PepiBobanov avatar PepiBobanov 16 Точки

Не може онлайн и присъствено да върви с еднакви темпове едните са свободни по цял ден другите да се мъчат  , трябва различен график за двата вида обучение, не става просто да пускаш видеата и да не ти пука кой какво ще научи.

0
30/12/2017 20:02:50
AlucardDracula avatar AlucardDracula 416 Точки

Когато си дал единсвения точен отговор, но не е избран за най-добър cvetomirG smiley

 

Аз винаги съм бил онлайн студент, защото не съм от софия, и не мога да си позволя живот в софия за сега.

Проблемът не е само това. Има хора които не знаят някои елементарни знания отностно софтуер, ОС и т.н и са дошли да научат програмиране щото мислят че е лесно + ще имат голями доходи в бъдеще. Много хора започват, но към средата на курса виждат че нещата се усложняват и тъй като са онлайн + понякога форума не върши работа не се справят и изостават или просто се отказват. Това много лесно се вижда при Judge. Погледни домашните, обикновенно първите 2-3 са много,почти всеки ги решава, после нямаляват точно заради това. 

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.