Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

mar0der avatar mar0der 191 Точки

[Useful Info] Xubuntu - инсталация на Virtual Box от Наков

Здравейте,

качих виртуалката с Xubuntu от Наков на торент, защото файла е доста голям и труден за хостване. В торента има тхт файл с обясения за това, каво има инсталирано на машината и как да си я подкараме на лаптопите. Виртуалката е подходяща и за комютри с 4Gb рам и нагоре.

Xubuntu 14.04 - Nakov

сайта изисква регистрация за тези, които нямат или ги мързи да си направят съм направил акаунт:

username: softuni

password: 123456

Моля сийдвайте торента възможно най - дълго.

12
Java Advanced 03/09/2014 09:46:03
Wintersnow avatar Wintersnow 7 Точки

Едно магнитче няма ли да улесни процеса?

0
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Вероятно, но сайта не го поддържа за това съм направил потребител. На сайта при мен показва 0 сийдера, но хората дърпат здраво от мен така, че не обръщайте внимание и теглете.

1
Roumen avatar Roumen 127 Точки

За какво точно ни е необходимо това, т.е задължително ли е да се ползва или е просто въпрос на лични предпочитания? Не виждам кой знае какви разлики между версиите на Eclipse за Windows и Linux, а и отделно под windows може да се ползва и емулатор като cygwin при необходимост.

5
samuanne avatar samuanne 6 Точки

Нагледно няма разлика между Eclipse в двете среди. Наков вчера спомена че много рядко се пише на Java под Windows. Познавам доста драскачи на Java и за тях Linuxa e като добър ден. Курса изисква Linux за да се запознаем с работната среда, да разджъгаме малко пакети, да попсуваме конзолата. Накратко ни подготвят затова което ни чака в бъдеще.

2
jabalka avatar jabalka 960 Точки

Не е задължително, но е препоръчително, защото ще ти е в плюс да се запознаеш с Linux и да поназнайваш някои основни неща за него. Личната ми препоръка е да ползваш виртуалката - поне известно време.

0
RosenKrumov avatar RosenKrumov 203 Точки

Аз бих препоръчал за тези, които имат доста свободно време (защото за това занимание ще им е нужно такова) и възможност, да си инсталират Linux на машините като отделен Partition и да си имат Windows и Linux. Аз лично точно така смятам и да направя. И с много четене в Интернет да се запозная обстойно с истинския Linux и възможностите му. Този семинар, който е гласен за 11-ти - Linux Fundamentals би бил доста полезен и интересен за мен лично, а и предполагам за такива като мен, които са се въоръжили с доста време и търпение докато изучат тази ОС.

1
scr33nsh0o7 avatar scr33nsh0o7 61 Точки

Има ли шанс да го подкарам на 2 gb ram?

0
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Чисто убунту 14.04 ще тръгне, но ще се влачи. Аз го подкарах на 4 гб и без много оптимизации (изключване на разни излишни красоти и ефекти) и беше зле като виртуалка, а като втори ос е ок. Хубунту е правено да е леко и вероятно ще работи като втори ос добре като виртуалка самия VirtualBox ми се струва бавен даже в една от предните версии имаше теч на памет и ми запъваше 8 те гигабайта на домашния за 1 час работа. Та ако го сложиш като втори ос няма да сгрешиш.

1
mar0der avatar mar0der 191 Точки

Мойта лична препоръка от опита ми с 4 гигабайтовите лаптопи и 8 гигабайтовйите макове е, че виртуалката лагва. Може би проблема е в самия VirtualBox не съм сигурен. До момента най - добрия ми резултат е директна исталация, като втори ОС на лаптопа. Държи се префектно и най - хубавото е, че Убунту може да чете и пишв в NTFS файлова система и за да го инсталирате са ви необходими не повече от 30 GB място на, които да си инсталирате програми за програмиране всички, филми музика и картинки ще са достъпни на уиндоуските партишъни.

1
03/09/2014 11:07:11
zerefel avatar zerefel 70 Точки

Аз си дръпнах Ubuntu 14.04 от nakov.devbg.org няколко дни преди лекцията, но сега изглежда, че страницата вече не работи. Целият файл беше 1.6ГБ (компресиран), а след декомпресията скочи на 6ГБ. Свалих последния VirtualBox от VirtualBox и всичко е музика. Имах малко проблеми с настройките, но след няколко бързи Google търсения се оправих. 


Под 8ГБ рам съм и мога да кажа, че не са ми достатъчни, особено ако съм пуснал и Chrome. 


ПС: Ако не ви сработва виртуалната машина и се чудите защо, след като сте пробвали всичко друго, необходимо е да спрете Micorosft Hyper-V, ако го имате (идва с Visual Studio). 

3
mar0der avatar mar0der 191 Точки

той показа това за хипер в, а да имаш някакви съвети за мак ос щото и при мен на 8 гб не е много добре

0
zerefel avatar zerefel 70 Точки

Аз следвах този Guide и оправих горе-долу нещата. Като цяло няма по-добро решение от добавянето на още RAM. Спри ненужни приложения на хост-а, а в много краен случай, ако имаш SSD, сложи Virtual Memory-то на него. Така поне няма да умираш от чакане. 

0
mar0der avatar mar0der 191 Точки

рама не се пълни има достатъчно с ссд съм. не е ужасно бавно но е лагаво по скоро ми се струва, че видео картата му не стига или знам ли. Май трябва да се гласи убунтуто

0
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

От чиста инсталация на отделен дял /успоредно с основната операционна система/ по-добро няма. С тези виртуалки само проблеми ще имате.

Вярно е, че който не е инсталирал досега линукс може и да се затрудни, но в интернет има достатъчно туториали - важното е да се внимава при заделяне на място на хард диска за линукса.

1
stanislav.bozhanov avatar stanislav.bozhanov 34 Точки

Честно казано от Win7 нататък става доста по-проблематично. Аз имах много ядове като ги инсталирах така на партишъни. Убунтуту не можеше да ползва другите, защото windows-a не искаше да ги освободи...беше голямо мазало и трябваше да се правят много от така наречените "хакове" от Наков. Сложих си VMware и всичко е чук. Няма нито един от бъговете на VirtualBox. 

Моят съвет е: VMware + Intellij IDEA и няма да имате ядове : ))

Picture

 

P.S. От друга страна сигурно съм и толкова доволен, защото съм на SSD Samsung 840 pro и с 12 GB рам и всичко подкарва за секунди, но това е инвестиция, която можете да направите за лаптопите си. Мога да ви кажа, че SSD-то е нещо, което като сложите вече никога няма да искате да ползвате друго. Слагах същата конфигурация на лаптоп с по - мощен процесор и 16 gb рам без SSD и подкарваше 2 пъти по-бавно

1
03/09/2014 12:18:19
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

По време на Java курса и аз бях с виртуалка, но доста кофти вървеше (при 8GB Ram), та за PHP курса си направих dual boot - с Win 8.1 и Debian - ии няма никакви ядове. При определени настройки на правата - от Linux-а може да се достъпват файловете, които са на Windows-а.

1
03/09/2014 12:40:46
mar0der avatar mar0der 191 Точки

A без никакви настройки убунту вижда всичко. Убунту е базирано на дебиан. Дълги години ползва дебиан за работни сървъри и смятах убунту за десктоп играчка докато не попаднах на много труден за решаване проблем, който се оказа, че се появява заради стара библиотека, която нямаше нова версия за дебиан а в убунту е най - новата. От тогава ползвам убунту сървър за работните машини.

0
zerefel avatar zerefel 70 Точки

Колеги, ето и версията, която аз ползвам. Ubuntu 14.04


Keep calm and Seed!

0
ICETOO avatar ICETOO 24 Точки

Понеже до сега не съм се занимавал с линукс имам няколко "начинаещи" въпроса. Първо като дръпна това от линка мога ли да го ползвам за инсталация вместо за виртуална. Ако реша да инсталирам директно като втори софт, трябва да си заделя отделен хард нали така? Колко голям трябва да е ? Може ли да се направят настройки така, че всичко да се вижда и под двата софта, като файлове... Да очаквам ли някакъв срив (от страна на Win7) след заделяне от  :D\ и слагането на втори софт?

Малко оффтопик. Ако реша да си сменя харда с SSD ще мога ли да продам 500 GB? Какво ще кажете за тази промоция http://www.laptop.bg/ssd_drives-samsung-samsung_ssd_840_evo_250gb. Въпрос към екипа 5% само на лаптопи или на всичко в сайта е отстъпката?

0
mar0der avatar mar0der 191 Точки

1. Не това е готова инсталирана виртуална машина, която трябва да тръгне само с дабъл клик, ако имаш инсталирана на компа виртуалната машина VirtualBox. За инсталация като втори ОС трябва да свалиш Xubuntu от сайта им -> гугъл

2.При инсталация на втори ос трябва да имаш отделен партишън на хартдиска. Линукс ползва различни файлови системи мисля че може и NTFS да ползва, но във всеки случай трябва да си разцепиш диска на дялове. Софта който ползвах ще го добавя по - късно че не го помня.

3. Ако направиш нещата както трябва за убунту ти стигат и 10 гб но пропоръчвам поне 30 гб  дял плюс 2 гб партишън за т.н. суап. Това е дял от харддиска, който линукс иска при инсталацията и го ползва за да пише, когато ти се препълни рам паметта. Хубавото е както споменах че убунту чете и пише в NTFS файлова система (тази на Windows) и всичките ти дискове от windows ще бъдат достъпни в убунту (обратното не или поне на мен не ми е известно да може ако някой знае да сподели)

4. Във всички туториали свързани със инсталация на линукс като втори ос пише, че трябва да си бекъпнеш важните файлове. Съществува риск да се омажат нещата, но убунту става все по - юзер френдли и даже в момента се инсталира по - лесно и бързо от Windows. Трябва да внимаваш много при деленето на диска и ако евентуално убунту затрие boot records-ите и Wina спре да пали да не се панираш, а да прочетеш как се оправя. При повечето случаи информацията не е загубена докато не дадеш на диска да се форматира и може да се спаси.

1
03/09/2014 19:35:35
dimitar.atanasov avatar dimitar.atanasov -1 Точки

Аз съм ползвал Убунту в миналото и сега си качих пак същото на виртуална машина, защото го бях разцъквал. Като цяло, ако си бил цял живот на Уиндоус ще ти е тегаво в началото. На мен първия път ми отне 4 часа да разбера как се слагат икони по десктопа. Преди време имаше възможност да се инсталира линукс като програма в Уиндоуса с Wubi, но за Убунту 14.04 го няма (пише, че е включено в инсталатора). Можеше тогава просто да се деинсталира от remove programs. Сега ако го ползваш като дуъл буут имай предвид, че прави промени по буут рекърдите на уиндоуса и после, ако искаш просто да затриеш дела с линукса ще ти трябва инсталационния диск на уиндоуса, за да ги поправиш. Поне аз не намерих друг начин. Иначе дуъл буут е по-добър вариант, защото си ползваш ресурсите на цялата машина. Инсталаторът на убунту 14.04 е много добре направен и лесно се работи с него. При инсталиране ти дава възможност да избереш размера на дела за инсталиране. Аз преди време работих на машина с един дял на харда и след инсталация на убунту просто ми пренареди файловете на Уин и нямах никакви проблеми. Въобще разцъкай го и ще видиш как стават нещата. Не знам как е за другите, но при убунту имаш и софтуерен център, от който можеш да инсталираш доста програми. И един съвет - след 4 часа търсене на решение - смени си графичната среда на GNOME (Metacity).

0
nkolev1 avatar nkolev1 4 Точки

Моята инсталация на Xubuntu 14.04 - Nakov свърши с:

"Failed to open virtual machine located in C:/Users/xxxxxx/VirtualBox VMs/Xubuntu 14.04/Xubuntu 14.04.vbox.

Cannot register the DVD image 'C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxGuestAdditions.iso' {e3a4dfd0-9124-43ae-b39f-e88139148106}

because a CD/DVD image 'C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VBoxGuestAdditions.iso' with UUID {9dc5353e-0728-4b62-bef6-f29bb86ce21e} already exists."

което се оказа бъг в VBox Ticket #9303 (reopened defect) за който знаят от 3 годиниsurprised.

Компа ми е с 4G RAM и нямам SSD. Пробвах няколко виртуални Линукса най-прилично (бързо) работи  linuxmint-17-cinnamon-32bit.

Не мога да инсталирам Линукс като втора ОС, защото вече имам 4 primary partitions на диска, които не мога да прежаля (трябва да архивирам, ама няма къде). И след като  изчетох Вашите мнения за производителността на виртуалните машини -  ще работя под Win 7 - докато не стане наистина необходимо да мина на Линуксcool.

 

0
beBoss avatar beBoss 507 Точки

Ами пробвай с VMware, която е много по-добра и функционална от VirtualBox. 

0
rolendimion avatar rolendimion 33 Точки

А как да се инсталира eclipse под Win7? Не ми отваря exe файла

0
nkolev1 avatar nkolev1 4 Точки

1. Изтеглих  64 битовата  версия

2. Разархивирах.

3. И после стартирах eclipse.exe не е необходима инсталация.

При мен тръгна от първия път.

Виж това видео ЦЪК.

 

Успех.

0
galants avatar galants 12 Точки

Здравейте,

От опит мога да Ви препоръчам да използвате Vmware или Hyper-V(малко е труден за настройване, но ако успеете, няма да имате проблем).

Иначе какво съм инсталирал. Инсталирал съм Убунуту, ред хат, хбунту, фрииБСД, мак ОС, дебиан и т.н. Мога да кажа, че всички те са добри и зависи какво искаш и какво ти трябва.

При инсталаци на хард диск с инсталиран win, трябва да се обърне внимание как се бутва ос-то. Тъй е дали се използва BIOS или UEFI!

Това е важно, тъй като ако win е инсталиран с efi дял и се инсталира линукс, който ще се зарежда чрез BIOS, то една от двете ОС-та няма да се зареди(при мен не се е зареждала втората).

Второ. При инсталацията да не се дава автоматично разделяне на диска(това може да изтрие целия дял, въпреки, че при Убунуто има опция да се изполва свободнато място, което е добър вариант, но аз никога не съм я ползвал). Хубаво е да се прочете предварително какви дялове трябват. Аз правя следните дялове: 1 swap дял-препоръчва се да е 2*RAM памета, но ако няма да се натоварва много(както в нашия случай), той трябва да е не по-малко 2гб. /(root дял) - около 20гб. тип ext4. Останалото място го остава за /home дяла. 

Ако нямате място на диска, тъй е използвате целия диск по win, може да използвате shrink volume опцията в Disk Management и безопасно да заделите място за линукса. Също така ако win се зарежда чрез BIOS, може да се инсталира Убунту до версия 12,10 директно в windows-а чрез wubi(малко бавно се зарежда, но пък не се променят другите дялове). 

Внимание!!! Преди да се инсталира, препоръчвам да се запознаете добре със системата Ви и дали е подкарвана някоя версия на Линукс. Повечето версии на Линукс имат LiveCD, с което може да се тества самата версия дали работи напълно, дали всички функции на машината функционират и след това да се пристъпи към инсталация. Инсталацията може да се извърши и с USB флаш памет.

От вуртуализиращите продукти съм използвал под windows VirtualBox, Hyper-V и VMware Workstation. Впечатленията ми са:

VirtualBox - добра но има бъгове, за не претенциозни потребители.

Hyper-V - добра, но има настройки, които са направо ужасни. Тя е необходима за разработка на приложения за windows Phone.

VMware - много добра, лесна за администрация, но платена (trail 30 days), също така не е съвместима с Hyper-V( тъй е или VMware или Hyper-V). Под нея може да се инсталира и мак ОС (ако някой мисли да разработва app за iOS на Object C :) ).

И трите продукта използват хардуерната виртуализация на процесора, ако е възможно.

Така, моята препоръка е да използвате която и да е от виртуализиращите платформи, тъй като ако искате да сложите същата машина на друго PC, то просто копирате файловете и готово, без да инсталирате и конфигурирате. Другото което е "гост" ОС, както я наричат е като втора машина, което означава, че Вие сте си направили мрежа от мажини и може да видите как изглежда вашия сайт на браузера под windows-а или обратно, от IIS или apache сървъра как ще изглежда на линукс браузера. Също така това е идеалната възможност да се запознаето с виртуализацията на ниско ниво. Все пак това е бъдещето и скоро ще има компютри, които ще позволяват бутване на две операционни ситеми в реално време. И не на последно място, когато не Ви трябва просто изтривате папката с файловете на въртуалната машина и готово.

Който и вариант да изберете Ви препоръчвам да се запознаете първо с вариантите и възможносттите на вашите машини (тъй като има случай в които, някои хардуерни елементи не се подържат от някой видове Линукси, например wi-fi (това важи доста за лаптопите марка HP!, те главно подържат SLED Linux, който е платен)), и след това да се пристъпи към инсталации.

 

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.