Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Wolfmares avatar Wolfmares 6 Точки

Слаба оценка по Illustrator курса

Здравейте всички от групата на Softuni Creative!

Искам да попитам дали съм единствената недоволна от оценката си по Illustrator модула?

Имам 53 точки, което е 3 и съответно не получавам сертификат.

Пиша по темата, защото не смятам, че е справедливо. Адски съм разочарована от тази оценка,  смятам че проекта ми заслужава повече.

Тук вече идва проблема, че е абстрактно да сложиш оценка на  дизайн  при условие, че според мен проекта ми е добър, но според друг е за тройка.

Не трябваше ли да бъда оценена заради изпълнението си от техническа гледна точка, след като всъщност модула и обучението беше именно за това.

В крайна сметка никой неможе да налее във вените ни усещане за естетика и дизайн,  единствено може да ни се налее в главите умение за работа със софтуера Illustrator.

Лекторът ни съумя да предаде тези умения, така че АЗ МОГА ДА РАБОТЯ на Illustrator, но нямам сертификат/доказателство за това, защото имам 3 на проекта си. Перфектно изпълнен, но естетически не издържан според вкуса на преподавателя!

Изключително съм разочарвана от този резултат! Смятам, че е нереалистичен и незаслужено слаб.

Преподавателят има право да НЕ ХАРЕСВА дизайна ми, но няма право да ме оценява като студент , неможещ да борави с програмата.

Тагове:
4
SoftUni Creative
Yanni avatar Yanni 3 Точки

Здравей , с приятелката ми сме на същото мнение. Защо оценяват дизайна , а не работата с програмата.

С нея работим доста добре с iliustrator, но аз имам 4,5 тя 3,5 заради дизайна ....

0
PolinaKirilova avatar PolinaKirilova 0 Точки

Аз също не съм доволна, имам оценка 4,80, която не достига съвсем за малко. Може би ако бях получила някакви допълнителни точки, щях да се класирам. Лектора беше казал, че ще ни напише поне някакъв коментар, градивна критика..нещо? Къде да видя това? И все пак бих искала да се явя на "поправителен" - това как би било възможно?

0
Wolfmares avatar Wolfmares 6 Точки

Здравей, Полина!

Обикновенно, след края на следващо издание от даден курс може да доплатиш 20лв. такса и да се явиш на поправителен/повишителен изпит заедно със студентите от следващото издание.

Поне така е в Софтуерния университет с програмиране.

Получаваш мейл с известие, че ще се проведе изпит по даден курс, който не си взела и ако желаеш можеш да се явиш. Пращат ти мейла долу-горе достатъчно  рано за да имаш време да се подготвиш.

Иначе, за да видиш коментара към курсовата си работа влез в профила си в SoftUni Creative, от профил избираш обучения и ти излиза таблица с обучения и резултати. В графата резултати има следния линк: Изпит от курса Graphic Design with Illustrator - ноември 2017.

Кликни върху него и ще се отвори малък прозорец с коментара.

0
Wolfmares avatar Wolfmares 6 Точки

Предполагам, че може да се явим на поправителен/повишителен изпит срещу 20лв. и да се опитаме да налучкаме вкуса на лектора.

Аз лично няма да го направя!

Неможе да отхвърлиш някой защото има различно виждане. Мислех, че това е якото на дизайна, да бъдеш себе си и да откриеш собствена ниша, а не да караш по шаблон и да крадеш от други.

Както и да е! Дори това не е важното в момента, а това че е по-логично да се оцени уменията и техниката на работа, а не самия дизайн. 

Не искам да звучи като че не приемам критика, но тази оценка е по-скоро тотално отрязване, а не градивна критика.

Искам да уточня, че не целя да обидя който и да било, а да споделя колко съм разочарована и подразнена от резултата след този курс.

 

0
MindMess avatar MindMess 1 Точки

Аз имам добра оценка, но съм съгласен с Вас! Има хора, които нямат усет за дизайн, но това не значи, че не могат да боравят с програмата. Според мен трябва да получите сертификат, че можете да работите с Illustrator.

Друг е въпроса, че с този сертификат трудно можете да намерите работа. На хората не им трябват роботи, които да владеят програмата, а им трябват дизайнери. В крайна сметка дизайнът е това- да създаваш красиви, функционални, естетически издържани неща. Не да мърдаш пиксели.

Според мен задължително трябва да Ви се даде сертификат, щом владеете програмата, но се замислете дали това ви е достатъчно да част от тази индустрия. По- скоро приемете ниската оценка като жест от лектора, че Ви показва върху какво още трябва да се съсредоточите.

Владеенето на програмата не Ви прави дизайнер. А този курс има за крайна цел именно това- да направи дизайнери.

Но ако зависеше от мен, щях да Ви дам сертификат, защото наистина смятам, че го заслужавате. Не и висока оценка, не и работа в индустрията.

 

Поздрави,
Иво

0
Wolfmares avatar Wolfmares 6 Точки

Мислех доста по въпроса, но просто не го усещам правилно.

В реална ситуация дизайнерът се среща с клиента си и защитава работата си, обосновава се.

Ако клиента не харесва нещо то се обсъжда и променя, така че всички да са доволни.

А в ситуацията нямахме възможност да направим това.

Осъзнавам, че един човек няма как да изслуша 300 души, това вече е друг въпрос.

Относно намирането на работа, поне в България не е най-важното сертификата, точно за това няма да се явя на поправителен изпит.

Знам със сигурност, че проекта ми не е за отличен, но това е първия дизайн, който съм правила.

Една слаба оценка от един човек не говори, че нямам никакво усещане за дизайн.

Ще продължа по пътя на дизайнер въпреки тройката и въпреки липсата на сертификат.

Но както споменах по-горе, просто не смятам че е справедливо и исках да го споделя.

0
arminad avatar arminad 1 Точки

Да, в голяма степен съм съгласна с теб, че все пак в курса трябва да се оценява и дизайна. Ако не се допитваш до професионалисти и не четеш много, може да не усетиш дали нещо ти куца в дизайна. Но аз смятам, че ако студента не работи в стилистиката на преподавателя естествено получава по ниска оценка. Аз имам на Илюстратор 4,60 и преди да си предам курсовата работа се допитах до други много добри дизайнери, да си кажат мнението. Получих Браво, от хора които са доста взискателни и не всичко харесват. Но ето, че моя проект се оказа нецялостен и логото ми не било добро, ама иначе идеята ми е добра. Видях и други доста добре изработени неща, които имат 3-ки, а едва ли и 10% от курсистите могат да го направят, които имат 6-ци. Така, че може би субективния фактор трябва да се остави на заден план, а да се оценява в по-голяма част техническото изпълнение.

По същия начин, хората които направиха плакати подобни на нещата, които показа Иван Савков на курса по Фотошоп имат 6-ци. Другите, които направиха нещо по-различно бяха отново оценени с по-слаби оценки. И това е самата истина.
Най-важното за един дизайн е да бъде запомнен. Е, помисли колко плаката си спомняш, и колко брандинг проекта и ще видиш дали човека заслужава високата оценка, която има.

Но в крайна сметка най-важното е да се отдадем на това да научим колкото се може повече, защото ученето и работата те първа предстоят, за изграждането на едно добро портфолио, което е много по-важно дори и от сертификата.

0
ptsonkov avatar ptsonkov 0 Точки

На дизайн няма как някой да те научи, това е вътре в теб. Ако не усещаш "порива" по-добре се откажи докато е време преди да се разочароваш. Отделен е въпроса "Какъв дизайн?", защото самия дизайн има много разновидности - може да си бог в етикетния дизайн, но да не може за 5 стотинки проект да направиш за детска книжка. Единственото на което може да те научи някой е да боравиш със софтуера и да те запознае с неговите възможности.

Ако го усещаш от вътре никога не се отказвай и винаги приемай критиката като градивна. Ако много се нервираш, че някой не ти харесва дизайна - смени типа на дизайн, намери този тип в който си най-силен и прави него. И не се опитвай да налагаш дизайн, дизайнера и еинструмент на клиента, който знае какво иска, но не може да говори, трябва да се научиш да го контролираш пасивно. Обяснено с пример - как се спасява банкер от удавяне? Никога не му казвай "Дай ръка да те издърпам!", те никога не дават нищо, на такъв се казва "Дръж този клон, за да те извадя!" и той се вкопчва като пиявица, а после ти благодари.

Пиша този коментар не като минал през криейтив курса на Софтуни, а като завършил с отличие НПГПФ (Национална Гимназия по Полиграфия и Фотография) специалност "Предпечат и графичен дизайн" и работил около 15 години по тази специалност.

Успех с начинанието :)

-1
KrStaykova avatar KrStaykova 1 Точки

Здравей, аз по същия начин съм абсолютно разочарована от резултата си. Работих по проекта през цялото ни дадено време, дори на Коледа работих като луда и накрая 3,30. Не казвам, че съм най-добрият дизайнер, но курсовата ми работа беше добра и технически всичко беше изпълнено.

0
31/01/2018 22:28:42
Wolfmares avatar Wolfmares 6 Точки

Здравей!

Има нещо като коментар към оценката, незнам дали си го открила.

От профил избираш обучения и ти излиза таблица с обучения и резултати. В графата резултати има следния линк: Изпит от курса Graphic Design with Illustrator - ноември 2017.

И аз като теб работих доста по поекта си и слабата ми оценка ме влудява.

Късали са ме на други изпити, но никога не съм повдигала въпроса, защото си знам, че не съм се трудила достатъчно и толкова заслужавам.

Този път се постарах доста.

Както споменах и по-горе, проекта ми е далеч от перфектен, но не е и за тройка.

0
KrStaykova avatar KrStaykova 1 Точки

Да, открих си рецензията. Не съм съгласна с голяма част от нея, но както и да е. Оценката е такава и такава ще си и остане. Нямам намерение да се явя на поправителен, ще продължа с другата курсова работа, пък каквото стане. Неприятното е, че на предния изпит имах 6,00 и наистина се надъхах за още сертификати, но ... Живи и здрави :D

0
Wolfmares avatar Wolfmares 6 Точки

Да, слабите оценки остават...

Поне ми олекна, като знам, че не съм само аз.

Дори вече ми е по-скоро смешно, отколкото ядосано :D :D :D

0
HarietaNikolova avatar HarietaNikolova 1 Точки

Здравейте,

Аз също съм разочарована. Наличието на субективен фактор в началото на нашето обучение ми идва малко повечко. При оценка 4,80 и рецензия, че технически съм се справила с проекта, но цветовата ми палитра била архаична. Честно казано едни 0,20  да ти изядат главата е неприятно. Максимално полагам усилия. На фотошоп имам 6, сега 4,80 заради архаичната ми палитра.

0
DilyanaGeorgieva avatar DilyanaGeorgieva 81 Точки

Аз преживях този шок още на първия курс - по Photoshop.

Там се започна още от ужасните лекции, за догодина да смените лектора моля, този не се справя с аудитория. Не повтаряше въпросите за онлайн аудиторията( въпреки това, че му се пишеше в Sli.do всеки път за това нещо), правеше си там някакви неща и после - оправяйте се сами. Не даваше обратна връзка никъде по време на курса, после напляска едни двойки и тройки масово. Е това вече е кошмар, но го преживях. А толкова се бях постарала с този курсов проект, до последно го правих. Просто вкуса и стила на един няма как да бъде еднакъв с тези на няколко стотин човека. Субективизма си е лош фактор в случая.

Така, че може би е добре, че беше първия курс, за да мине още в началото.

По Illustrator си правих всяко домашно, направих и курсовата работа със сърце и душа. Много ми беше интересно, и лектора много предразполагаше - пълна противоположност на предния. Там пак нямам сертификат, но имам по-висока оценка и много насоки по време на курса какво мога да подобря. Ето това си беше курс както трябва.

По Indesign материала ми беше адски труден, няколко лекции трябваше да ги гледам по 3 пъти, за да разбера за какво става въпрос, но накрая успях защото имаше удължаване на срока, за което благодаря. Изпратих нещо, което можеше да бъде и много по-добро, не очаквам особено много, но пък вече съм свикнала на слаби оценки, няма да боли толкова.

Така че, със сигурност ако сте имали 6 на първия "курс", то вероятно се пада от много високо след това. Не знам как е, защото имах щастието да се изкачвам. Но и падането се преживява.

Успех нататък.

0
sasholipchev avatar sasholipchev 19 Точки

Да, СофтУни може би трябва да преустановат оценяването и сертификацията. Като създадът 2 отделни сертификата. Единия за признаващ завършен курс и опит с програмата. Набазата на предаден курсов проекти кредити. И друг признаващ дизайнерески умения.

0
arminad avatar arminad 1 Точки

Не се оплаквам от курса. Мисля, че за начинаещи е много добър, защото за кратко време практически наистина се научаваш да боравиш с програмите, което е важно, защото ти може да имаш много идеи, но като не може да ги направиш, започваш да опростяваш идеите си, до възможностите си за работа с програмите. Да, преподават се основни принципи как да се изгради един дизайн, но реално нещата са фокусирани върху това да се покажат на бързо как се работи с различните инструменти. Георги Балинов е първия, който чрез обсъждане на домашните обръща внимание на дизайна като такъв изобщо.

Но пък за мен е малко нелепо да дадеш 700 лв за курс, и заради това че не си отличник да нямаш никакъв документ че си преминал някакво обучение, никакво доказателство черно на бяло. Може би всички трябва да получат диплома, а тези които са отличници да получават нещо допълнително към него, има начин да се измисли какво. В крайна сметка уменията личат на друго място, не в дипломата.

0
simona_st avatar simona_st 38 Точки

На дизайн няма как някой да те научи, това е вътре в теб.

....

Единственото на което може да те научи някой е да боравиш със софтуера и да те запознае с неговите възможности.

Щом е така защо оценяват дизайна, а не работата с инструментите (това, на което всъщност учат студентите)? 

Аз не съм била част от този курс, но мислех да го препоръчам на мои приятели, които се интересуват от работа с Illustrator. След като прочетох коментарите определено ще си помисля ...

 

 

0
krisi.dimitrova avatar krisi.dimitrova 1 Точки

Бихте ли споделили проекта си?

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.