Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
Svetlyo avatar Svetlyo 8 Точки

[Technical Issue] VirtualBox - ОМГ, или как windows-a започва да прави "каквото си иска"

Здравейте колеги. Темата на поста е проблеми с VirtualBox под Windows 8.1. Който няма време да чете може да прескочи следващите два-три абзаца, въпреки че аз ги намирам за информативни, макар и малко офф-топик. ;) Който съвсем няма време - да се ориантира по болт-овете. 

Предвид часа, в който поствам обаче, съм леко прозаично настроен и ще си позволя да дам малко предистория.

Искам да подкарам някаква Linux дистрибуция и понеже не искам да имам dual boot, а и не ми се сменят твърди дискове всеки път, когато трябва да сменям между уиндолса и линукса реших, че най-удобно ще ми е с виртуална машина. Поиграх си няколко дни с Ubuntu-то. Тук ще отворя една скоба, защо реших да ползвам виртуална машина и какви проблеми срещнах с убунтото. Използвам лаптоп, който е с две графични карти - някаква интелска и Ati Mobility Radeon 5470. Под уиндолса всичко си въври чудесно, убунтуто обаче има сериозен проблем с хубридните графични карти и някак не иска да работи с тях. След доста ръчкане (разбирай часове прекарани в опити да подкарам някаква нормална графика, където не си виждам старите положения на курсора и мога да видя цялото меню, когато го цъкна, а не някаква част от него, която "оживява" когато мина отгоре с мишката) успях да намеря верися на AMD Crystal Control Center, която на теория трябваше да ми реши проблема. Тънкия момент, обаче, се оказа в това, че когато исках да го инсталирам, нищо не се получаваше. Проблемът се дължеше, че в този момент графичната карта, която беше активна беше интелската (което обясняваше мъките в графиката и зора, като включа външен монитор). За целта трябваше да вляза в биос-а и от там да изключа хибридния режим, което оставаше само АТИ картата и съответно можах да си инсталирам и драйверите. Хубаво де, ама за какво са ти 2 карти и идеята, че ще пестиш някакъв ток като си на батерия, като трябва да ги изключваш и за какво ти е контрол център (който по презумця улеснява превключването), след като си изключил едната в биоса? А, да, след като смениш драйвера и пробваш да си пуснеш хибридния режим се появява една хубава грешка като стартираш убунтуто, която ти дава черен екран с един прозорец "system is runing in low-graphic mode, you sould reconfigure your graphics bla bla bla.....". В този момент вече бяха минали 2 дни, а аз още не бях качил домашното, освен това се сетих, че имам екселска таблица на диска с уиндолса, която точно в този момент ми трябваше, а не ми се сменяха дисковете отново и му теглих една майна на целия процес, въпреки, че с новите драйвери и изключена карта убунтуто си вървеше екстра.

И така, еклиспа го пуснах под уиндовс, качих домашното навреме и реших да упорствам с линукса, само че под виртуална машина. Все пак се учим тук, нали? ;)

ТУК започва и описанието на проблема с Virtualbox-a. Порових се в нета да видя кое ще ми върви най-добре предвид, че имам само 4Г рам (за момента) и вдъхновен от "менте" лафовете в последната лекция на Наков, реших да си изтегля Linux Mint Xfce (mint - мента - менте, сеш' се). До тук добре. Понеже съм с 64-битов процесор и с 64-битов Windows, съответно си дръпнах и 64-битовата версия на Mint-a, съответно и квази 64-битовата версия на VirtualBox (тя се води една и за двете архитектури, та за това така). Инсталирам си аз като пич, програмата си се стартира след инсталацията и ОПААА, в менютата на ВБокса (тоя, за дето пиша, не другия) има опция само за 32-битови версии. Хмм... Е хубаво де, аз от това ли ще се плаша? Не, естествено, но и съм инат и искам да си подкарам версията дето съм я дърпал, и за това хващам да чета в нета. То бяха страници, то бяха видеа (като гледам кое време стана и ми се насълзяват очите, дали от блещене, дали от цигарения дим в стаята или просто от умиление по идеята, че всичко трябва "просто да работи") и в крайна сметка проверих опцията Hyper-V - и тя си е изключена. Пробвах веднага с downgrade на вбокса от VirtualBox-4.3.16-95972-Win (тая гад, дето им е най-актуалната на сайта) на 4.3.14 - която направо ми изкара някаква грешка веднага след инсталацията. Махнах я и нея и реших да ресна и да пробвам наново със по-новата (нали правилото на ИТ-тата беше да пробваш всичко по 10 пъти и да стискаш палци на някой от тях да тръгне). И тук стана страшно! Уиндоуса стигна до login екрана, смени цвета на темата, почна да ми върти точките да чакам, после ми се появи "Hi, we are going to set up you apps" (както при нова инсталация на уин 8), след това и стартъп меюто без каквито и да е апове вътре! Студени тръпки почнаха да гъделичкат врата ми и макар да бях бекъпнал всичко предния ден, за да си измъкна малко място на ссд-то, пак имах доста информация, която просто не исках да се затрие в нищото. Е, след няколко рестарта, в които това неадекватно меню се появяваше, нещата някак си се оправиха без видими загуби и сега уиндовса си върви както до преди вбокса.

Е, пробвах пак с последната версия, ситуацията се повтори с опцията за само 32-битови версии, но поне сега като ресна уин-а е ок, но вбокса моментално спира да работи и ми изкарва "VirtualBox has stopped working". И не тръгва изобщо.

Като гледам, последните уиндоуски ъпдейти са се инсталирали, цигарите ми свършиха, та ще пробвам още веднъж и ако не стане лягам, но ще се радвам, ама наистина МНОГО, ако някой все пак може да сподели някакво решение на поне някой от гореизброените проблеми. Или поне да препоръча друга виртуална машина, където нещата ще ми работят.

Поздрави! :)

П.С.: Прочетох някъде, че има някаква несъвместимост между Visual Studio, с Windows Phone 8 SKD и VirtualBox. Аз имам Visual Studio 2013 Ultimate, което по никакъв начин няма да напусне харда ми докато ми важи лиценза, а и в екстеншъните не видях нищо за Windows Phone 8, но все пак го споменавам, ако на някой му говори нещо.

1
Общи приказки
Filkolev avatar Filkolev 4486 Точки

Значи, и аз минах голяма част от тая драма с VirtualBox, четох за някакви несъвместимости с 8.1, не подпалих 64-битов Линукс, ама и 32-битов не тръгна, накрая му теглих една майна, сложих VMWare Player и заспа.

Не че му правя реклама, ама е в пъти по-лесно за ползване като интерфейс (щото преди бях на уин 8 и там успях по едно време да пусна VB - ама не от първия път - и имам някаква база за сравнение). На първо място, като си правиш виртуалката цъкаш няколко опции, чакаш да ти задели място на диска, пускаш и тръгва на цял екран, много е вероятно да се оправиш и без да четеш някъде стъпки. С VB без туториал да го настроиш не стаа (освен ако не си пробвал 20-30 пъти като мен и не си ги назубрил). Пък после guest additions да ти потегли на цял екран и какво ли не.

Сега, не знам откъм ресурси, производителност, сигурност и т.н. какви са разликите, моята машина е с добри параметри, но откъм ease of use Box-a се издъни тотално спрямо Player-a.

Иначе за решение на проблема ти - с 4 рам не си за виртуалка. По-добрата опция е dual boot, но щом това е проблемно, пробвай други виртуалки като WMWare, ако не стане си карай с уиндоуса и това е. До изпита има малко време, по-добре го прекарай в решаване на задачи отколкото в ходене по мъките.

1
stanislav.bozhanov avatar stanislav.bozhanov 34 Точки

Ще кажа само една дума - VMware Workstation 10.... Вече 1 месец го ползвам с 64 битов 8.1 с 64 битово ubuntu И мога да ти кажа, че нямам нито един бъг. Копирам си файлове от windows-a iи текствое директно с copy paste. Разпознава ми всички drivers, всичко...

2
10/09/2014 10:31:28
Filkolev avatar Filkolev 4486 Точки

Player реално се явява безплатната версия на Workstation, така че колега, вече имаш двa гласа за виртуалка от VMWare :)

0
Svetlyo avatar Svetlyo 8 Точки

Благодаря за бързите отговори, колеги! :)

В крайна сметка, VirtualBox-а не успях да го подкарам и след ъпдейтите, но за сметка на това WMware Player-а тръга от първия път и за сега върви идеално.

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки

VirtualBox прави конфликт с Microsoft виртуализацията Hyper-V (тя е част от Windows), която пък се включва автоматично при инсталация на Visual Studio (заради Windows Phone емулатора, който върви под Hyper-V). Оправя се като се изключи Hyper-V:

  1. Add / Remove programs
  2. Turn Windows features off and on
  3. Hyper-V --> off
  4. Reboot the machine
0
11/09/2014 00:41:31
Filkolev avatar Filkolev 4486 Точки

Проверено не помага изключването на Hyper-V, поне при мен, а както виждам и при колегата. Това беше и от големите проблеми като търсих какво не е наред, просто почти всеки източник казва, че трябва да се иключи Hyper-V, но много малко хора бяха засегнали теми, когато това е вече направено, но VB продължава да не работи.

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5296 Точки

Другият вариант е компа да не поддържа хардуерна виртуализация. Тогава трябва да се изключат някои опции (като PAE/NX, I/O APIC, VT-x/AMD-V и подобни) или пък просто да не се ползва VirtualBox, а някаква алтернатива (примерно VMware).

1
Svetlyo avatar Svetlyo 8 Точки

Да, това с Hyper-V определено не беше единствения проблем - проверих го, при мен беше изключено, но въпреки това не тръгна. Другият момент е, че процесорът ми е i3-370M ( http://ark.intel.com/products/49020/Intel-Core-i3-370M-Processor-3M-cache-2_40-GHz ), който поддържа VT-x, но не поддържа VT-d. Направи ми впечатлени също, че нямам опция в биос-а за виртуализация. Предполагам, някъде там се крие причината да не върви VirtualBox-a, но не намерих някакво смислено обяснение защо или пък някакъв workaround. А и поведението на Windowsa и тези чудеса дето ми ги сервира си остават пълна мистерия.

От друга страна обаче, WMware Player за сега наистина върви безотказно, даже успях да си направя custom резолюция за втория монитор, че липсваше като стандартна в Mint-a и всичко мина безпроблемно.

В този ред на мисли, VirtualBox има ли някакви съществени предимства пред WMware Player? Смисъл - хубаво, правен е от Oracle и основната идея е да го ползвам за кодене на Java под Линукс, но освен, че са правени от една и съща корпорация има ли нещо друго?

0