Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

yavor2000 avatar yavor2000 114 Точки

Генерално класиране след Ниво #1 - май 2014

Моля екипа на софтуни да оповести генералното класиране на нас от майския прием след приключването на ниво 1.

Би било редно да посочите и скалиранията, които сте приложили за всеки изпит, както и различните бонус точки които са давани.

Също така оповестете и стипендиантите за ниво 2, както и критериите по които са избрани, защото явно критерия не е "по успех".

Не на последно място, разяснете кой и как оценява екипните ни проекти? Ако в комисиите участват наши колеги, не смятате ли че може да има конфликт на интереси?

Считам че за всички ни е по-добре да има повече прозрачност в дейността на софтуни.

21
Въпроси за SoftUni 12/09/2014 10:38:50
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Това са новите правила за стипендантите.

Стипендианти в СофтУни – официални правила

От септември 2014 СофтУни въвежда правила за стипендиантите, тъй като прекалено много участници имат топ резултати, и тъй като искаме да включим стипендиантите максимално в учебния процес.

Стипендиите в СофтУни се дават на студенти с топ резултати, които се ангажират да помагат в учебния процес. За целта в началото на всяко ниво се провежда конкурс за избиране на стипендианти - 10% от обучаващите се присъствено. Изискванията са следните:

  • Да имат топ резултати в изучаваните курсове и по изпитите.
  • Да помагат като асистенти в курсове, които са преминали успешно: средно 1-2 пъти седмично по 2 часа.
  • Да помагат при изготвяне и проверка на изпитни задачи. Средно 1-2 задачи на месец.
  • Да помагат като квестори при провеждане на изпити в СофтУни: средно 1 път месечно.
  • Да отговарят на въпроси във форума на СофтУни: средно по 1 час на ден или повече (след запознаване с правилата).
  • Да участват в комисии за оценяване на екипни проекти към курсовете в СофтУни: средно 1-2 пъти в месеца.
  • Да разполагат с достатъчно свободно време, за да участват във всички изброени дейности.

Допълнителни плюсове при кандидатстване:

  • Желание за развитие като лектор за провеждане на семинари, обучения организирани от СофтУни, подготовки за изпити и други.
  • Желание за включване в други доброволни инициативи в СофтУни

Всички кандидати, одобрени за стипендия в СофтУни, се освобождават от таксата за обучение за едно ниво, и се ангажират да се включват в описаните по-горе задачи. В края на всяко ниво се прави ново класиране за стипендиите на основата на постигнатите резултати през последното ниво (успех и участие в описаните по-горе инициативи).

2
rafatpc avatar rafatpc 52 Точки

А, значи, ако ходиш на работа, примерно, и изкарваш топ резултати не ставаш за стипендиант?

Аз лично разбирам изискванията като "ако ни вършите по-голямата част от работата - взимате стипендия". Не ме разбирайте погрешно - не е лошо да си помагаме и да споделяме знания, лошо е това да се превръща в изискане.

14
zontak avatar zontak 457 Точки

rafatpc .. познавам човек, който знае горе долу повече от всички стипендианти взети заедно на куп, които разчиташе на тази стипендия и които не пипа код през различните предмети и идва на изпит и всеки път лепи по 400 точки.. Вероятно има още доста такива.. и е хубаво тези правила да се съобщават преди, а не след свършен факт но... както четох някой от коментарите.. " БигБрадър, може да променя правилата когато си поиска " Такаче нямаме право много-много на глас :)) Щото тези, дето много говорят са заплашени от изключване ;д

0
rafatpc avatar rafatpc 52 Точки

Форумът е място за дискусия, така че не виждам причина да изключат някой, освен, ако не започнем да се псуваме и обиждаме.

Правилата за стипендия просто трябваше да бъдат обявени много по-рано, защото и аз подобно на твоят приятел - идвах на лекции за присъствие и после се явявах на изпит, г-н Наков може да ми види резултатите.

 

5
zontak avatar zontak 457 Точки

"Не на последно място, разяснете кой и как оценява екипните ни проекти? Ако в комисиите участват наши колеги, не смятате ли че може да има конфликт на интереси?" :) Според вас ( екипа ) редно ли е начинаещи студенти с видимо по-малки знания  да оценяват хора с по-голям стаж и опит? Как бихте обяснили екипни проекти перфектни отвсякъде и оценени с НЕ максимален брой точки ( не говоря за свойте проекти ), а проекти които видимо имат грешки да са оценени на максимум.. :) Защо екипните проекти не се оценяват от екипа на софтуни ? Мисля си, че ако извадите класацията на оценките от екипните проекти ( и хората, които са ги изработвали ) биха излезли хубави неща :)  Колегата горе зададе много интересен въпрос :P

12
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

По идея ниво #2 трябва да оценяват проектите на ниво #1 и ще се стараем да е така. Просто ще добавим човек от екипа на СофтУни в комисиите за teamwork проектите.

5
georgi950 avatar georgi950 53 Точки

Твърдо съм против това на първо място да се гледа кой колко е помагал...не съм чул в някой университет да дават стипендии на студентите си защотото метат двора или мият коридорите след лекции! Стипендии се дават на най-знаещите и според мен това трябва да бъде така и тук. В отговор на това, че има много хора с максимално високи точки - може да се вземат всички хора с 400 на всички изпити или близо до 400 от тях да се отсеят тези, който не се писали домашни, проверявали и т.н. и накрая да се гледат доброволните дейности.

Нищо лично и лошо не казвам, но съм КРАЙНО РАЗОЧАРОВАН!

Георги Георгиев

4
techmaniac avatar techmaniac 133 Точки

Геца, напълно съм съгласен с теб, но това не е някой университет .. а Софтуерния "университетНищо лично  към никого , но като фирма (ООД) могат да дават стипендии и на този който мие тоалетната .. Те си избират и не се влияят от никого ... Лично аз не претендирам за стипендия , плащам си изкарвам си по някой изпит и се надявам накрая да ме земат на няква работа и да си работя и развивам .. 

Накратко - така както аз го разбирам : стипендии не се дават така както в държавни университети (само по успех) , дават се И по успех  , но и по принос към SoftUni :)

Поздрави 

8
12/09/2014 09:47:44
georgi950 avatar georgi950 53 Точки

Вярно, че е фирма, но нали уж качествено образование щеше да има и топ студентите(ПО РЕЗУЛТАТИ) щяха да взимат стияендии, да ходят на работа и най-най-добрите да отидат на стаж в Силициевата долина, а какво стана? Още първия семестър...топ студенти станаха хората с най-много свободно време. Изпитите на хора, които работят и се занимават с програмиране от години се измислят от хора сега чули думата компилатор. Как да стане така? 

П.С. За всички, които ще кажат, че мрънкам, че нямам стипендия - не е така...имам спечелена стипендия от национално състезание по програмиране, където бях на 1 място! Изказвам мнението си, което е, че ако така продължават нещата "Софтуерен университет" няма да има дълго време, защотото всичко това ще се разчуе бързо, както се разчу това колко готино ще бъде.

Ако нещата продължат да стават така зле с такова бързо темпо аз ще съм първият напуснал!

Поздрави!

2
devil619 avatar devil619 62 Точки

Напълно съм съгласен с @techmaniac. И моите цели са същите. Простичко :)

1
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Принципно в изискванията няма нищо лошо, но само и единствено ако те влизат постфактум! Ако на базата на тези изисквания са определени стипендиантите за ниво 2, то мога да кажа, че на това нещо му викат ПРЕДРЕШЕН избор или дори нагласена работа! Убеден съм, че хората, който покриват изискванията(с много малки изключения) са стипендиантите от входния изпит, тъй като те бяха така да се каже задължени да изпълняват описаните неща. Мисля, че няма нужда да обяснявам, че се получава затворен кръг, в който статуквото се поддържа изкуствено.

Дано да не е така както си го мисля, защото е просто недопустимо! Нелепо е да се бориш за нещо без да знаеш изискванията за това нещо!

9
11/09/2014 22:47:27
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

Колеги, моля ви - не се опитвайте да подцените заслугите на студентите, избрани за стипендианти! Колегите си ги заслужиха напълно, като положиха наистина много труд това лято! Факта, че сега са обявени тези условия в никакъв случай не значи, че те не са по-знаещи от вас!!! Това са наистина хора с топ резултати, които освен за подготовката си, напълно доброволно са отделили от времето си, за да бъдат полезни на СофтУни и на ВАС най-вече! А като има много хора с високи резултати - е нормално доброволците да са с предимство за стипендия - нали и на това се опитват да ни учат тук - да си помагаме. Помислете и в живота кой има по-голямо предимство: този, който е полезен, или този, който само се прави на многознайко?

Това, което споменаха някои в тази тема от сорта на "цяло ниво не пипна да учи по нищо и има max точки на всички изпити" или че някои работят и било нечестно да нямат стипендии. И как "хора с по-малко знания" оценяват съотборниците си или пишат задачи за домашни и изпити... - хора - погледнете какво сте писали - това е абсурдно! Абсурдно е и някой, който е учил някъде преди това и всичко си знае - да се запише в СофтУни само за да добави още няколко сертификата към CV-то си И да се надява, че ще учи безплатно през цялото време без да си помръдне пръста да докаже, че го заслужава.

Като сте толкова знаещи и можещи и със стаж иии не знам си колко велики - защо тогава не пишете задачи, не водите лекции, някой семинар или подготовка за изпит, защо не проявите поне малко инициатива? Не е нужно да ви привикват за всяко нещо - който е искал с нещо да допринесе -е намерил начин! Примирете се с това - стипендиантите са по-старателни от вас и напълно си заслужиха това право! Ако пък сте наистина такива професионалисти и нямате време да се занимавате с подобни неща, каквито са описани в условията - ми няма какво да се бутате за стипендия като можете спокойно да си изкарате средствата с уменията си и да си платите!

Честито на стипендиантите!

17
12/09/2014 02:58:40
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Лол?! По принцип смятах да не коментирам, защото стипендии не ме засягат, но да ми обяснява някой, че еди кой си е по-старателен от мен, дори и да не съм лично засегнат, а в общия знаменател (нещо, което никак не обичам), ме кара да коментирам.

Това, че някой стои по цял ден в университета, не означава че е по-старателен от човек, който работи. Това, че изготвя задачи за въртене на фор цикли - също. Ако обърка някоя задача, което много често се случва - нищо няма да стане. Ако аз обаче объркам нещо на работа, ще ми резнат от заплатата или друго наказание. Подложен съм на 8 часов стрес на работа, свършвам работа в 6 и идвам на лекция в 7 без нещо с умрелия градски транспорт, за да си изслушам лекцията до последно и стоя до 10. Полагам старание на два фронта - работата ми, която е свързана също с програмиране и университета. И докато 8 часа се занимавам с доста по-сложни неща от въртене на цикли, ми се обяснява, че някой за същото време в университета, пишейки грандиозните домашни, които и за ниво 1 са същите като нашите, полагал повече старание от мен?!

Мерси, но не, мерси. 

Не конкретизирам никой специално, просто искам да кажа, че това че някой си е посветил времето на университета, далеч не означава, че е по-старателен от хората, които нямат това време и се занимават с нещо друго, а именно - работа в сектора.

И за проявяването на инициатива не съм съгласен, просто както казах, времето е оскъдица. Ако трябва да говоря от 1во лице - във форума имам повече постове от почти всеки друг, като повечето 99% от тях са отговори и коментари (почти нямам задавани въпроси) - опитвам се да помагам на всеки, с всичко което знам. Просто това е времето, с което разполагам, в момента съм на работното си място и съм отделил няколко минути за този пост - не мога да съм в университета и да си предам знанията на някого, но мога да го направя писмено. И във вторник като можех - дойдох и като асистент по Java.

Нека не ни се обяснява, че не сме достатъчно старателни. Засягате хората така лично.

15
12/09/2014 10:20:28
gudov avatar gudov 274 Точки

@RoYaL

 

Е то в случая не става въпрос само за старание, но и тези 30 степендианта са голям разход за академията. 30х480=14400лв... защо тези пари да не се вложат в подобряване на учебния процес, вместо да се "дават" на хора, които от години са минали материала, който се учи в момента.

7
12/09/2014 10:54:50
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

@gudov,

Коментирах поста за старанието :) 

3
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.