Въпрос според мен за доста напреднали

Колеги, искам да направя програма една или няколко според зависи. Какво ще прави програмата следи входно изходните данни от драйвера и биоса на видеокарта, целта е програмата да ги визуализира в реално време и да има опция да ги записва във файл така че да е лесен за разчитане слд това. Друго да може да коригира някои от стойностите ръчно от потребителя или автоматично ако и се каже при зададени други компоненти, характеристики. Най-важното е програмата да работи качествено и стабилно.    Така, всичкото това изглежда много неясно и сложно но всъщност не е така.  Наясно съм че не хубаво да преоткривам топлата вода, затова ще кажа че такава програма съществува и работи даже работи добре , но има бъгове нерботи стабилно , а това ми е изключително важно. Не е ясно кой е правил тази програма и на какъв език е писана , бета версия е и е единственото което съм намерил до момента най-читаво което да ми върши работа.

Искам по някакъв начин да отворя сорскода на тази програма и да видя какво са направили в нея , програмата работи под уиндоус и инсталационно представлява едно единствено exe. Същата тази програма знам че мога да я намеря във вариант за линукс, андроид , Ios, може би и в други варианти. Сорс кода умишлено  не е отворен. Варианти да мина на друга операционна система, макар там същата тази програма да работи стабилно не ме устройва, тъй като губя производителност от видеокартата, за да би могло да стане това пък трябва да напиша нов драйвер за съответната ОС , което мисля че няма как да стане при положение че фирмата производител на самата карта не е успяла да го направи дотолкова качествено. Така остава варианта единствено Уиндоус. Чувал съм някои са го правили че би могло да се декомпилира съществуващата програма до някакво ниво на сорс код или машинен код (ако правилно се изразявам) , след което е изключително трудно да се разбере какво става , предполагам трабват доста помощни програмки , но не е невъзможно. Чувал съм че разчитането на сорс кода  е от изключително значение на какъв език е писана програмата ако е на език от високо ниво разчитането било лесно , примерно C#, Java и изключително трудно ако е писана на C или C++. Мисля си и друг вариант , директно да си напиша програмата , но как да събера входно изходните данни и къде да ги подам. Както и да го мисля все доста въпроси излизат.

Колеги давайте предложения, кой кавото знае и може, обмяна на информация от къде да се захващам и какво трябва да уча, Изключително ми е интересно и важно да го направя така че време, ресурси и усилие изобщо не ме притеснават.  Имам и други идеи така че ако това успея да го направя то хи4 няма да ми е излишно.