Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
vasil241 avatar vasil241 0 Точки

На кръстопът съм

Здравейте приятели ,

на 19 години съм и тази година завърших средното си образование...Мисля да уча в Германия информатика и по-точно в Дрезден, но напоследък се чудя дали това няма да е загуба на много нерви,пари и време ,като реално може би има и по-подходящи варианти. Чудя се ,ако изобщо изоставя университета като идея и просто запиша курс в професионалната академия на Телерик. Чувам ,че перспективите са били доста добри и при успешно завършване -почти веднага си намираш работа. Как мислите? Нека по-опитни или хора ,които са минали по-подобен път да споделят мнение :)

0
Общи приказки
GoldenBoyBG avatar GoldenBoyBG 26 Точки

Нищо не може да замени висшето образование. Пределно ясно ми е, че освен това което искаш да учиш, учиш и доста други неща, както и донякъде излишни. Но дипломата, която получаваш за висше образование Тел*рик не може да ти я даде, а вече за много позиции се изисква нужната квалификация. Т.е. дори и баща ти или учинайка ти да е собственик на фирмата в която искаш да работиш, ако съответната позиция изисква да бъдещ квалифициран (т.е.  да имаш ДИПЛОМА, която удостоверява квалификацията ти), не можеш да започнеш работа. Изясни в главата си интересите ти, с какво искаш да се занимаваш и чак тогава отхвърляй образованието, но дори и тогава не те съветвам да го правиш.

0
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1282 Точки

т.е.  да имаш ДИПЛОМА, която удостоверява квалификацията ти)

това е малко подвеждащо.Сега имам опит как се взимат хората,всичко зависи от човека.Сега по закон ако искаш да си на мениджърска позиция се иска висше не ме питайте защо идея си нямам така са го гласували. Но никои няма да те върне ако нямаш диплома но имаш знанията.

Сега дали държавен университет или академия тук е 50/50 аз бих казал и 2те едновременно да тежко е но,в университета има много глупости които са излишни но създава контакти и има и яки неща.От всичко което чувам за университетите за ит в момента 2та най-добри избора са явно ВТ или УНИБИТ академите на софтуни телерик,са по практически и само с тях може. Но на твоите години сега ти е времето да опитваш неща. Честно казано аз не вярвам че някои може да стане за 6 месеца код нинджа без предравителни знания или някакво поне средно ниво,материала и нещата са просто прекалено много,дори 24/7 да го правиш в един момент мозъка има нужда от почивка.

-2
delian1914 avatar delian1914 98 Точки

Следвай мечтите си, но претегли жертвите, които ще трябва да направиш за тях.

Или прави това, което трябва (ти казват да) правиш.

Всеки си носи последствията за решенията, които взима... добри ли лоши...

 

С пожелания за успешно лято 2018.

Поздрави!

-1
08/06/2018 17:55:27
k.sevov avatar k.sevov 1072 Точки

Всичко зависи от това какви са ти целите. От написаното честно казано нямам идея какви са твоите, тъй като ученето в Германия и ученето тук в академия с цел просто да започнеш работа са напълно противоположни. Без повече информация бих разпределил възможностите в няколко категории. Ако си много амбициозен, получават ти се нещата добре засега и си сигурен, че това е твоята сфера (ама наистина сигурен, не просто да ти звучи добре) Германия е добър вариант. Ако предпочиташ една идея по-лек старт и постепенно развитие с по-малък риск и разходи, но все пак ти е интересно да навлезеш в дълбочина в компютърните науки и ти харесва да учиш теория, то можеш да запишеш висше тук в България. От друга страна ако все още не си сигурен, че искаш да се занимаваш с това можеш да запишеш някоя академия като тест и след това в завимост от резултатите да прецениш дали да започнеш работа, да задълбаеш по-сериозно с висше или да смениш сферата. 

0
LepTon avatar LepTon 6 Точки

Превръщай кръстопътя еднозначно и необратимо в еднопосочен път към Германия, гр. Дрезден. Образование, получено в университет категорично си струва нервите, парите и времето. Университетското образование ти дава фундамента и като личност, и като професия. Курсовете ти позволяват да видиш само отделни щрихи в дадена професия, те изясняват детайлите, могат да надграждат, но не са основата. Животът е пред теб и той е маратон, изисква стратегическо мислене, а не е бягане на къса дистанция с мислене от днес за утре. Момче, ума си събери, багажа си стегни и за университета в Дрезден се запъти.

0
ValenNEW avatar ValenNEW 49 Точки

КОЛЕГА! Най-смирено те моля! Не му давай на момчето наклон за избор, на който той ще носи върху себе си цялата тежест!

Може да иска да се развива в България! Не казвам, че тук е идеално! В никаквъв случай.

Но, когато този човек иде там. Ти няма да си спомняш, какво си го посъветвал. Нито как му е на него там.

Това е негов личен избор и той има правото да знае, каква цена се плаща за да получи тази привилегия!

Ако смята, че бремето от това да е дърво без корен е по-добре. Той сам може да реши!

Нито аз! Нито ти!

0
LepTon avatar LepTon 6 Точки

Колега, момчето иска мнение - получава мнение, а решението си е негово. Не съм църква или Господ да ми се молиш.

0