Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
ddrenski avatar ddrenski 2 Точки

Data Visuallization. Exploratory Data Analysis. Quiz question

Здравейте,

Докато правих куизовете се натъкнах на един въпрос, на който имам нужда от съдействие за тълкуването. Въпроса е:

"Cost Over Time:

What is the general behaviour of the cost of a power plant over time?" 

В данните име една колонка data - датата на издаване на разрешение за строеж; и колонките t1 И t2, съответно времето между подаване на заявление за разрешение и издаването на разрешението и времето между разрешаване на строежа и издаване на лиценз за опериране.

Въпроса ми е кое точно време искаме да съпоставим с цената? 

Предполагам времето, което търсим е датата на разрешение за строеж и тук възниква втория ми въпрос:

Как бихте превели: "The data are measured in years since January 1 1990 to the nearest month."?  - тоест как се чете примерно датата 67.83?

Благодаря предварително.

 

Тагове:
0
Data Science
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1276 Точки
Best Answer

67.83 e 1995 август отнесено към 1990 реално като разделиш тея 67.8 месеца  на 12 толкова има в 1 година получаваш 5 г и 8..

сега не съм в нас но ако ви е интересно мога да ви link-на кода още си пазя notebooks от предния курс но това е логиката.Datetime e коварен в всички програмни езици та ако не ви се забива много защо и как и това е достатъчно си мисля.

по принцип в повечетоезици началната дата се смята от 1970 защо просто така са го приели :Д тук Данчо просто е сменил началната точка.

иначе https://codeburst.io/dealing-with-datetimes-like-a-pro-in-pandas-b80d3d808a7f 

a тук е pandas документацията  описва как да си направите точно dataseries с дадените параметри :

https://pandas.pydata.org/pandas-docs/stable/timeseries.html

 

0
27/06/2018 17:21:50
ddrenski avatar ddrenski 2 Точки

Благодаря!

"The data are measured in years..." ме обърка. При това условие не е необходимо да го превърщам в години - мога да проверя корелацията между цената и месеците. 

0
JadeBlue avatar JadeBlue 3 Точки

И аз не съм съвсем сигурен как точно се превеждат тези дати, но просто направих един scatterplot на date срещу cost и там се вижда, че с нарастването на датата като число расте и цената.

0
mysho avatar mysho 28 Точки

Според мен не е нужно да се задълбава в конвертирането на колонката в тип дата и да се покажат конкретните години и месеци. Данчо нали спомена, че повечето му неща изискват 1-2 реда код. Основната идея си мисля, че е да се плотират просто данните, само че сортирани по години, иначе ще се получи един твърде scattered plot :) По абсцисата - годините (но сортирани), по ординатата съответният cost. И така на око може да кажем какъв е trend-a. Иначе в описанието на dataset-a пише, че колонката date се брои в години ot 1-ви януари 1900. Т.е. 67.33 е 1967-ма година и някъде края на април, но това наистина мисля, че в случая не ни интересува.

0
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1276 Точки

ако трябва да сме честни на тоя въпрос може да се отговори и по нормална логика дори без код. Но колегата искаше да научи нещо ново а идеята на курса е да ви покаже нещата а колко вече дълбоко ще закопаете в нещата си е лично решение. Сега по-нататък примерно има в тестовете един въпрос когато ви  показва basemap ще ми е интересно колко човека ще се сетят какво се иска.:Д в нашия курс бяхме точно 5-6 и Данчо ресетна въпроса :Д накрая :Д 

0