Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

"Стой си Стойчо във Италия, майната й на България".

Сега.. сериозно... два фактора:

1. Имаш ли къде да живееш в Италия и ще имаш ли след 2-3 години?

Ако "да":

1.1. Имаш ли средства да се издържаш в България 2-3 години без да работиш?

Ако "да":

- Ела си в България, запиши СофтУни присъствено, отдай се само на това докато го завършиш и се върни обратно в Италия

else { else {

- Запиши наблюдател СофтУни и не се занимавай дори с изпити. Програмирането нито е задължително да си го учил в учебно заведение, нито дипломата от там е нужна, за да си добър и да го работиш. Стой си на хубавото там, учи си програмирането като любител, с много хъс и като се почувстваш поне малко готов - кандидатствай за работа.. там!

P.S.: Да, в СофтУни не се учат общообразователни предмети, главно защото не е точно университет. Ако търсиш такова образование, може би ще го намериш и в Италия. Но най-вероятно доста по-скъпо. Иначе съм сигурен, че има такива частни школи, които ще те научат на занаят. Просто вместо университет, ходи по курсове за това и онова.

6
23/09/2014 12:13:20
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

"в СофтУни не се учат общообразователни предмети, главно защото не е точно университет".

Грешиш. Единствената причина да не се учат общите предмети, е модерното мислене на Наков. И защо да не е точно университет, като си е точно университет! Единственият университет в България, в който учиш (в пълния смисъл на думата).

 

Към автора -> Стой си в Италия и гледай лекциите като наблюдател. Няма какво да търсиш тук. Всеки ми казва, че и там не е много добре, но по-добре ли е да живееш 20 века в миналото? По-добре ли е да ти капе на главата в градския транспорт, когато вали? По-добре ли е да те е страх да караш колата си, за да не падне в някоя дупка в асфалта... много се отклоних...

 

Като заключение -> Ако можеш там да живееш, не знам какво се чудиш! Оставай си в Италия и учи! За да работиш като програмист, не сертификат ти трябва, а акъл. :)

1
samuanne avatar samuanne 6 Точки

Здравей,

 

Първо искам да те успокоя, че годините нямат никакво значение според мен( в СофтУни има хора на по 40-45 години, които са по нахъсани и жадни за знания от който и да е друг. Важно е само какво желание имаш и колко си старателен. След това искам да кажа че математика е неизбежна в програмирането и рано или късно  ще се сблъскваш с нея под формата на алгоритми и структури от данни. Колкото и да си мислиш че няма да ти трябва, винаги ще има моменти в които да е необходима. Според мен, аз ако бях на твое място бих направил следното:

това, че си отишъл и остнал в Италия и си се приспособил към условията е много важно, защото малко хора успяват да го направят. Продължи обучението си в Италия и същевременно взимай участие в СофтУни(всички видео лекции домашни и материали са напълно достъпни за всеки). Средата където ще учиш наистина е много важна, но един човек веднъж ми каза "Ако не седнеш сам да научиш нещата, няма кой да ти помогне".

 

Надявам се съм ти помогнал с взимането на правилно решение. Ако имаш някави въпроси спрямо обучението ще съм тук.Успех в начинанието и горе главата!

5
avgustinov avatar avgustinov 31 Точки

Благодаря за отговорите! Няма ли повече да споделят какво мислят?

0
velio84 avatar velio84 241 Точки

Дали да си зарежеш обучението в Италия и да запишеш само Софтуни мисля, че само ти можеш да си отговориш.

Аз съм първо ниво в момента, онлайн тъй като не живея в София и допреди 3 месеца, когато започнах c# basic имах идея само какво е променлива и видовете цикли. А преди седмица, заедно с хора, с които никога не сме се виждали успяхме да напишем игра (макар и примитивна). Иначе казано обучението е доста интензивно и ако имаш желанието да учиш, то никой не може да те спре да го правиш. Аз ходя и на работа по 8 часа и честно казано ми идва малко нагорно, но в момента нямам избор и друг вариант. Не се оплаквам и не е непосилно в никакъв случай да си в час с материала и да не изоставаш - всичко е въпрос на желание. От скромния ми опит, дипломата от българските ВУЗ-ове става единствено за тоалетна хартия. Факт е, че голяма част от компаниите искат диплома, но и те самите не знаят защо ги искат.

Ако държиш на дипломата и мислиш след Софтини да се върнеш в Италия, то според мен оптималния вариант е да седиш в тамошния университет и да запишеш софтуни или дистанционно или като наблюдател. В отборния ни проект имаше двама човека, които са в чужбина и не могат да идват за всеки изпит, затова ще се явяват на поправките накуп.

Ако толкова чак не ти се седи в оня университет, а можеш да си позволиш поне година да живееш в София без да бачкаш, ами събирай си багажа за насам :)

Аз лично съм супер доволен от това, което се случва в софтуни до момента. Всичко е направено интересно и чакаш следващата лекция и домашно с кеф. Което не мога да да кажа за университета, в който завърших...

Софтуни дава уникална възможност за хората, които искат да се занимават и развиват в ИТ индустрията. Единствено ме е яд, че преди 10-ина години не съществуваше подобна опция.

6
23/09/2014 22:37:28
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Животът на човек е низ от избори. Всеги избор е важен - от това дали да пресечеш на пешеходната пътека сега или след пет секунди, до това това, какво образование и професионална квалификация да придобие човек когато е млад, така че това в последствие да предопредели и как да се реализира на празара на труда.

В случая си изправен пред избор къде и какво да учиш, който си е доста сериозен избор. Няма защо обаче да искаш съвети как точно да направиш СВОЯ личен избор. Още повече никой не знае какво ще стане в бъдеще, така че да може да те посъветва "правилно" и нещата да се стекат благоприятно. Днес една професия може да е топ, след години нищо не се знае...

Изборът, който трябва да направиш е твой и само твой и мисля, че дори вече си го направил в поста си, просто може би ти трябва време да го осъзнаеш: "....в Софтуни за тези 2/3 години ако имам желание мога да науча доста повече и че един ден ако е рекъл Господ нища не ме спира пак да се върна в чужбина подготвен! "

Какво казват хората в случая е без абсолютно никакво значение. Ако дойдеш да учиш тук и после отново имаш възможност да си се върнеш в Италия, не виждам какво има да му мислиш??? 


Има и нещо друго - диплома за какво ти е? Взети изпити за какво са ти? Както гласи един рефрен - "Знанията са важни". Важно е какво знаеш и можеш, какво си направил, какво портфолио можеш да покажеш на работодателя. Видеата от системата можеш да си ги гледаш онлайн и в Италия и да си получаваш знанията.

3
23/09/2014 17:22:59
dim4o avatar dim4o 288 Точки

Дипломата не е никаква гаранция за знания, но ако се хвърли набързо поглед в портала за обяви на работодатели, който е към СофтУни се вижда, че повечето имат изисквания за Висше образование в областта на компютърните науки. Затова според мен перфектния вариант е диплома от ВУЗ + СофтУни. Незнам защо толкова хора са убедени, че никъде не ти искали дипломата, след като това изобщо не е вярно. Поне аз не съм забелязал досега такова нещо. Освен това не всички фирми имат положително отношение към завършилите академии, като тази на Телерик или учещи в СофтУни. Ще трябва да мине време, за да се промени това. За да стане трябва да има много старателен подбор и да се излъчват само силни кадри. Надявам се да стане така. СофтУни трябва да се пребори с много неща, за да се наложи.

Абе с диплома ще ти е много по-лесно. На 23 години си. Имаш време и за двете. Хич не му мисли. Вече е друг въпроса ако чак толкова не ти се учи математика. Тогава може би тук ти е мястото. Имам впредвид в СофтУни.

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Обявите им не са преправяни когато са пускани тук, а са директно изкопирани от когато са ги пускали по портали като jobs.bg и т.н. Затова има изискване за диплома, а защо принцпно слагат изискване за диплома - за да не кандидатстват каруцари, които като видят, че няма никакво изискване за образование и - "ха, ще стана програмист", все пак трябва да има някаква отсявка. Познавам много хора, които са почнали работа след като са кандидатствали по подобна обява, в която се иска Висше, нямали са хартийка, но пък за сметка на това знанията им са си стабилни.

Ако покажеш, че имаш знанията отнякъде - винаги ще те викнат на интервю, няколко написани цялостни проекта са много повече от диплома.

2
23/09/2014 17:51:01
dim4o avatar dim4o 288 Точки

Искрено се надявам да си прав, защото в момента съм с диплома и трудов стаж, които са абсолютно нерелевантни към IT сферата.

0
oconne avatar oconne 113 Точки

Ще се опитам да ти дам някакъв съвет, но трябва да знаеш че в момента сам трябва да преминеш през това, всички съвети ще бъдат празни, ако ти сам не разбираш собствената си съдба. Напълно се присединявам към това което казват останалите колеги.

 Щом си в Италия и си поел този път, направи всичко възможно да останеш там и да се развиваш. Най-малкото вече знаеш езика и е хубаво да го разиваш. Италиянците са с големи традиции в разработването на софтуер, те са едни от виновниците за разитието на Линукса, 3D-design-a, софтуера в медецината, да не говорим за връзката им с CERN и множеството проекти в тази насока. Въпроса е в каква област искаш да се  развиеш, матаематиката и физиката са основни дисциплини, без които в по сериозни проекти няма да минеш. Ако искаш да развиваш база данни, уеб и игри,  сигурно математика и физика няма да ти трябват. Но не забравяй че пазара на труд е по голям от Българският и възможностите за развитие, не са само по големи но и повече, а и стандарта им е вече е друг. Че програмиране в този уни. който си записал няма да научиш (професионално имам предвид) това е ясно, от както видяхме какво е да учиш софтуер в СофтУни (не искам да звуча пресилено но СофтУни е най-доброто нещо Българя). Както ти отговориха досега колегите, много също зависи какво усилие полагаш за да се развиеш, защото там също се учи това каквото и тук, но изпитите са слаби (по писане на код и решаване на задачи, за сметка на по теоритичните предмети като мат и физ), това важи за всички университети с ИТ насоченост в целият свят. Това означава че ти пак може да получих нужното ниво но трябва да прецениш собствените си умения за средоточеност и самовглъбяване. 

Както каза Роял, не е възможно да няма учебни заведения с формата на СофтУни особено при тоя ненаситен пазар, така че се оглеждай и за такива неща. Мисля че схемата на мислене която Роял ти дава е най-адекватна ( като стратегия).

  

 

0
momopetrov avatar momopetrov 35 Точки

Аз лично предпочитам СофтУни пред университетите. Хората тук са с една ясна цел и тя е ясна от всички. В СофтУни се учи без математика, което на мен ми допада, понеже в математиката всичко ми е Х неизвестно. Математиката в специалностите информатика по университетите е за да накарат студентите да мислят математико-логически, а много хора я мразят. Естествено, че трябва да имаш някакви логически заложби, но за мен математиката по университетите е в повече. 

Аз съм се записал за ниво 0 на C# Basics онлайн, защото не съм от София, работя и няма друг начин, но ако съм на твое място ще предпочета да си остана тук в България и да науча нещо макар и накрая да не взема сертификат или някаква хартийка както ти каза. Точно в компютърните професии не е важно каква хартийка имаш, а е важно какво знаеш.

Надявам се да съм ти помогнал с избора

0
belichev avatar belichev 6 Точки

 А съществува ли тази възможност да прекъснеш за 1 година университета например, да се върнеш в България и да прекараш тази година в Софт Уни, да направиш лично твоите сравнения и тогава тегли чертата :) За мен поне на теория тя изглежда най - добре. Или удари един "Еразъм" към България ? :)

 Сега всичко друго, което ще напиша ще бъде второстепенно, без последното изречение, не скипвай направо там :) Годините нямат значение, не се чувствай пришпорен да направиш някаква значима промяна само защото ти е отнело повече време да се дипломираш, имаш си основателна причина. "Единствената материя, която би учил" е голямо клише ... пробвал ли си да навлезеш в същността на повечето науки, да бъдеш фокусник, да отвориш твоя винарна ...  ? Не фаворизирай програмирането малко или много на един сляп принцип :) Разбери, че си още доста млад и имаш времето да пробваш N на брой неща :) Това, че не ти харесва математиката, а си постъпил във висше учебно заведение със засилено изучаване на математика говори за слабо планиране :)) и да сигурно е тежко, но в математиката и физиката има удоволствие, решаване на задачи, логика, абстрактна мисъл, пречупване на "шаблонния" начин на мислене, а това е мега близко до програмирането като mindset :) 

 Звучиш много изплашен човекооо :) разбери, че само от теб зависи дали ще може да ги съчетаваш нещата, ако имаш желание, ще намериш и начин. Ще спиш по 4 часа и ще го направиш, всички сме били на бригади, 2 работи, свиква се :) "Трудно ми е, бля бля бля ... " ами ако беше лесно, как щяха да изпъкват различните :) Имаше 1 мисъл :

It simply comes down to how bad do u want it :)

 

Поздрави!

1
avgustinov avatar avgustinov 31 Точки

Като цяло виждам две различни мнения! Едните казват да си остана в Италия и по възможност да запиша онлайн, другите казват да се върна в България като присъстващ. Може би пропуснах да поясня, че тук в Италия първата година не съм взел нито един от шестте изпита, поради простата причина, че някъде посредата ми стана твърде скучно да се занимавам с математиката и физиката. След това се увлекох и не пипвах учебник. Това значи, че тази година почвам наново и ще е доста претупкано с изпитите от миналата година. Има ли смисъл въобще да продължа и тук и в СофтУнито, като мога да вложа цялото време само в едното и да се отдам само на това? Тук в Италия единствено хартииката може да се приеме като нещо повече, но пък какво печеля ако нямам толкова опит в сферата. Иначе тук имам дом, мога да си се върна винаги, и всичко ще ми е на готово. Чудя се само онлайн или да си се прибера в България? Ако е онлайн то ще и поработвам тука в Италия нещо до къто уча. Не знам и аз. Наистина съм объркан. Наще имат по старо разбиране, да си взема италиянската диплома и това е то. И с тях ще е трудно да ги убедя, всмисъл не ща да си правя всичко на моя глава, имам уважение към тях, но по този въпрос не става дума само за диплома, а за знанията, които ще получиш. Оф не знам... да му се не види, трябва да стисна зъби и да направя тази крачка, със сигурност няма да е крачка назад, дори и да се върна за малко време в България!

0
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Ами сменяй университета. Този в Италия очевидно не ти пасва. Дали другаде по света има като СофтУни не мога да кажа, но със сигурност по целия сват има дълбоко разминаване между индустрията, която иска можещи хора и академичната общност, която е като цло изостанала от реалността и обучава теории.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.