Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 388 Точки

Обяви за работа

Здравейте,

Прегледах информативно обявите за работа за студенти, завършили ниво 1 и останах доста учуден. Доста от тези обяви са със супер високи изисквания, които трудно могат да бъдат покрити от човек, завършил Ниво 1 или дори цялото си обучение. Например изисквания за диплома за висше от СУ или Техническия. Или 3-4 години стаж. Има и изисквания за опит с различни софтуерни продукти, повечето от които не съм и чувал. Честно казано, струва ми се малко вероятно някой завършил информатика и работил 4 години като програмист да учи в СофтУни. Такъв кадър сред нас би бил по-скоро изключение. Не е ли редно да се създаде някаква система и да се публикуват по-скоро обяви, подходящи за нас - младши специалисти, хора без опит, стажанти и т.н. Също така си мисля, че би било добра идея в СофтУни да има някой, към когото да можем да се обръщаме що се отнася до консултации за работа. Да може да ни даде съвет, да ни насочи към правилните обяви. Разбирам, че подобно нещо изисква ресурс, но се надявам завбъдеще да се осъществи.

ivan_nenkov avatar ivan_nenkov SoftUni Team 27 Точки
Best Answer

Здравейте,

Компаниите са наясно с нивото, както и с учебната програма на студентите в СофтУни и публикуват всички обяви за джуниър/стажантски позиции, които имат към момента, като тепърва предстои да се включат още доста. Публикуват се обяви и за по-синиър позиции, защото трудно се намират такива специалисти и доста често фирмите са склонни да свалят критериите и да наемат някой по-неопитен, като да го обучават допълнително. Това е само в плюс за вас:)

За всички въпроси относно обявите за работа и процеса на кандидатстване, студентите могат да се обръщат към мен на имейл:ivan@softuni.bg

 

14
29/09/2014 12:45:43
dpopov avatar dpopov 6 Точки

Здравей,

 

И аз от чисто любопитство следя обявите - за да знам какво се търси. И на мен ми прави впечателение, че над 90% от обявите са за хора с опит (поне 2 години, но най-често 3-4 и нагоре). Все по-често го има и изискването да са завършили ТУ или СУ. От това, което имам като информация от познати, фирмите избягват да назначават хора без опит (защото трябва време, за да ги обучат, а на повечето не им се занимава). Тоест склонни са да дадат повече пари, но за човек, който има реален опит и може бързо да се включи по проект. Според мен ще става все по-трудно да намериш работа като junior/стажант. Вече има доста академии, а и тук се обучават не малко хора - и всички излизат на ниво junior или стажант. Вие какво мислите? 

5
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

"Не е ли редно да се създаде някаква система и да се публикуват по-скоро обяви, подходящи за нас - младши специалисти, хора без опит, стажанти и т.н."

Не, защото такива са твърде малко. Обявите по един или друг начин са промотирани от СофтУни и кандидатстването се случва през СофтУни, т.е. фирмите са наясно че съответният кадър е възможно да има знания само от ниво 1. Да, разбира се, ако за съответната обява, се яви на интервю човек покриващ 100% от изискванията и някой от Ниво 1 със знанията само от Ниво 1, е твърде вероятно последният да не бъде нает на работа. Но в случай, че това не се случи, съм склонен да вярвам, че биха съдействали, за да намерят съответната позиция годна за кандидатстващия.

Колкото по-голяма е палитрата от обяви, толкова повече хора могат да намерят работа. Представи си в момента да има само ТРИ обяви за стажант програмист. Това означава, само трима човека да намерят работа в най-добрия случай, и то даже не всеки от кандидатствалите ще бъде извикан на интервю, най-вероятно още след 10тия ще се проведат интервюта и по бързата процедура ще бъде нает някой. Вярвам, че не искаш това, защото така да се докоснеш до баницата става все по-трудно и все по-трудно.

СофтУни се явяват посредник, а не мандра - те няма как да задължат който и да е от партньорите им да търси само или повече стажанти/джуниъри, от колкото де факто на компанията са нужни.

5
tdsamardzhiev avatar tdsamardzhiev 77 Точки

RoYaL е на 100% прав! А погледнете и другата страна - добрите  програмисти с 3-4+ години реален опит в България са изключително малко.

Нашата фирма примерно търси, но просто няма такива лица. А не е като да дават малко пари. Един добър програмист може да е десетки, дори стотици пъти по-производителен от един посредствен и повечето работодатели са наясно с това.. но просто няма.

За завършилите СофтУни (или Telerik Academy) с excellence, съм останал с впечатлението, че индустрията ги приравнява горе-долу на програмист с 2-годишен опит.

Ta предвид горните 2 фактора, ако на някой от колегите без опит му допадне някоя оферта и не се казва изрично, че търсят Senior, аз го съветвам да си пробва късмета. В най-лошия случай няма да го вземат на работа, но ще получи ценен опит за интервютата и пазара на програмисти.

0
29/09/2014 14:49:19
Tr00peR avatar Tr00peR 569 Точки

Обявите са такива, защото са копирани директно от сайтове за работа (тип jobs.bg), а не са писани специално за СофтУни.

Всеки знае, че тези изисквания ги пишат навсякъде (примерно 1-2 години стаж, диплома за инженер), за да отсеят некачествените кандидати до някаква степен. Но реално те в никакъв случай не са необходими, за да започнеш работа.

Колкото за софтуерните продукти, които не си чувал - това вече си абсолютно нормално и реално. Няма как който и да е програмист да е позлвал всички съществуващи продукти. Просто извикат ли те на интервю си отделяш 1 ден и ги разучаваш отгоре, отгоре - поне да знаеш за какво става въпрос. Стига разбира се това да не са 90% от изискваните неща, тогава си търсиш друга обява.

7
ttitto avatar ttitto 1154 Точки

Погледнах обявите за работа и ми прави впечатление, че за месторабота на едно място е дадено само България, а на останалите е даден София, България. Как да се разбира това? Където е само България означава ли, че може да работиш, от който град или село си искаш (т.е. дистанционно). Или е по-скоро пропуск на фирмата, пуснала обявата.

1
ivan_nenkov avatar ivan_nenkov SoftUni Team 27 Точки

По-скоро е пропуск на фирмата. Ако условието беше такова, щеше да бъде включено в описанието на обявата.

0