Здравей. Има нещо по първа задача което не разбирам. Как да дам collapse при положение че след като го дам радиуса на таблицата изчезва. За да се получи по някакъв начин използвах меко казано аматьорски начин и дадох черен фон на таблицата. Това ми е CSS-a. Ще се радвам на малко разяснение и градивна критика.
p.p. Един малък съвет. За подравняване можеш да използваш td:nth-child(4n+1) за right и td:nth-child(4n+3) за left.
А иначе това е моето домашно.
Здравей колега,
Мисля, че ако ползваш един ресетър в началото на .css-a няма да имаш проблем с browser-те :). По принцип това е лека :D
nikola.m.nikolov, на първа задача може червените бутони BET да ги направиш също disabled /за тези мачове не може да се залага/ и да ги стилнеш по този им параметър.
ПС. Доста по-добре от мен си реализирал бордърите на таблицата и заоблените й ъгли.
Вече са disabled.
Това домашно е отвратително просто. Няма такава пипкава история... Аз направих първа и втора, като не са перфектни. На първата се сблъсках и аз с проблема да ,,извия" ръбовете на таблицата. Горните в хедъра успях, но за долните изгубих близо 3 часа и така и не успях. Накрая се предадох, щото нервите ми не издържаха :)
Втора си играх сигурно над 6 часа общо. Ако трябваше да го правя на изпита, тъкмо да направя 1 задача за цялото време...
Тук правих задачата на Хром и после като го пуснах на файрфокс - почти нищо общо с това, което трябваше да бъде
Сега ще захвана трета да видим как е...
третата е най лесна. :)
Същото се получава и при теб във Firefox. Тоз backgroud що така излиза извън border-a...
<form><input name="second-bet" type="number" min="0" max="10" value="0" >- |
<input type="number" min="0" max="10" value="0" > |
Това ми хареса много
И както каза Никола - в Хром изглежда екстра, но във Файърфокс се виждат острите ръбове на таблицата.
Това с preview-то в гитхъб не го знаех, благодаря! :)
Както споменах по-горе - втората задача работи в Хром. Във Файрфокс... не баш... :)
Според мен обаче, въпреки съвета на Наков от лекцията на предния випуск, че не е добра идея да ресетваме марджините на всичко, ако се ресетнат си гарантираме, че всичко което правим ще изглежда еднакво на всички браузъри (поне последните версии). На доста места в нета го дават като добра практика, включително и в
който Наков дава като добър сорс за идеи и туториъли.
От тук нататък мисля да започвам css файловете с:
* {
margin: 0;
padding: 0;
}
пък да видим...
На трета задача зъбките имат бордър радиус само отдолу, а на втора - сложи един italic на footer-ите
good catch :)
мерси :)
Ето го и моето домашно:
Здравей, имам коментар по решенията ти:
За първата ти задача:
- select-та на резултата, който е в червено според мен трябва да бъде disabled, защото вече не може да се залага;
- в последната колона Bet - е хубаво да ги направиш като бутони /вярно е, че не сме учили още тези неща, но не е излишно да се пробва човек/, и при тях също червените трябва да са disabled;
- в css ако сложиш за table - border-spacing: 0; - таблицата ще придобие по-добър изглед /с малко недостатъци само горе в ъглите/.
За втора задача:
- съвсем минимално - сложи italic на footer-ите.
ПС. На трета задача лицето, носа и очите ми изглежда елипсовидни, зъбите не са центирани...
Колеги, вие на втора задача Color Kitchen оправяхте ли последните 2 линка на navigation менюто?
Ами не - нали в задачата пише да не се пипа html-то...
То пише, но според мен е пропуск от тяхна страна.
Много е вероятно да е пропуск наистина, но не мисля, че е проблем след като домашното е за стилизиране. Аз не мисля да го оправям и няма да го санкционирам при проверката.
Много ме радва как спретнато си направил кода :) И понеже много се забатачих, хвърлих няколко очи на твоето домашно и много ми помогна. Само че има нещо, което очевидно при мен по някаква причина (вероятно недоглеждане, но не откривам къде) не върви. А именно, стилизирането на първия ред и първата буква. Копирах даже от твоя CSS, но пак не ми се получава. Някой има ли идея защо? Ето кода color kitchen (най-отдолу съм отделила проблемните).
Благодаря!
Кодът ти работи, поне при мен го виждам добре - първата буква е с малко по-голям size и първия ред е italic - само увеличи размера на първата буква /на 36px примерно/, защото така не се отличава много добре.
Имаш и едно повторение - махни едното:
section article div:first-line {
font-style: italic;
}
ПС. Първия span на Lorem ipsum трябва също така да го направиш italic и да му добавиш в началото и края кавички.
Не е повторение, а е за span-a, но по някаква причина не работи. Останалото го пуснах, наистина работи (очевидно трябва да рестартирам мозилата от време на време, и преди имаше някакви моменти да питам тук за нещо, което се оказва, че работи след рестарт :)), но
section article span:first-line {
font-style: italic;
}
не ще да променя първият ред на последния артикъл, а аз искам. Това е то несходство в характерите :)
Мое недоглеждане. Направи го така:
section article span:first-of-type
Целия първи спан трябва да ти е италик, а не само първия ред.
Ето моето домашно CSS-Overview:
1.World Cup Brasil - HTML CSS DEMO
2.Color Ktchen - HTML CSS DEMO
3.SoftUni Student Before Exam - HTML CSS DEMO
И на първа задача снимките при мен се отварят,а в http://htmlpreview.github.io/ -не се отварят,не знам защо.Някои снимки отваря,други-не?! Ако някой знае,ще съм много благодарна да сподели. :(
Направих отново втора задача,без да пипам html-а,но не мога да открия как да направя разстоянието между първи и втори ред.
Някакви идеи? Не претендирам за 100% точност.
Здравей Магдалена,
Моите коментари по решенията ти:
По първа задача - картинките на знамената трябва да бъдат заредени чрез css-а, а не в HTML.
По втора задача - не е направена коректно - стилизацията трябва да се направи без корекции по HTML кода. Ти си добавяла класове, id-та и други нещица в него
ok ще ги поправя
Първа я оправих. Съответно в демото пак не ми отваря картинките...:( Иначе работи.
Магдалена,
на втора задача Color Kitchen background-a на header-ите в section частта не са коректни. Background-a на navigation менюто също не ти е коректен. Предполагам цветовете си ги взела от background снимката в домашното. По-добре използвай някоя програма като paint.net, която има функция color picker и вземи цветовете директно от header-ите. Второто и третото заглавие (Web Safe Colors и RGB Color Mode) трябва да са с черен цвят на текстта. Първата буква от article-a освен по-голяма трябва да е и italic.
Горе в header-a на Color Kitchen зеления цвят също не е коректен. На този header си дала width: 103% (трябва да го направиш width: 100%) и по този начин се появява излишен scroller по хоризонтала.
Сложи в body селектора margin: 0 0;
В body > header:nth-child(1) селектора изтрий margin: -7px;
Направих и втора задача ~
Като си я пускам от компютъра и цъкам по линковете вляво ми дава This webpage is not found.
Като ги цъкам на демото всичко си работи, обаче като цъкна на Lorem Ipsum или на HSL adn HSV не ще да ме прехвърли надолу. Някой може ли да ми обясни защо? velio84, в твойто демо става същото, а пък при nikola.m.nikolov работи коректно.
И има правописна грешка в html-а - трябва да е HSL and HSV, а не HSL adn HSV, ама не е фатално ;д
Просто има грешка в html-a - някои от колегите решиха да си я оправят и затова при тях работи, други като мен го оставихме така :) Това да не те притеснява - така или иначе в условието е казано, че не можем да променяме html-а и не може да е основание за по-ниска оценка при проверката на домашното.
Това с таблицата ми беше най-сериозният проблем. Накрая реших да набутам таблицата в един div, за да не се получава. Оформих ръбовете на div-a и на таблицата поотделно.
Тук според мен малко се получава проблем, понеже домашните са правени за предния випуск, а на този етап те са били минали всички теми от HTML. Така сега се налага сами да разучаваме таблици, бутони, падащи менюта и т.н., които ще учим по-нататък.
От това домашно 3-та задача дето е със звезда, ми беше най-лесна. Другите са голяма занимавка.
Може и без collapse, а с граница на крайните td-та:
CSS
HTML
Споделям мнението ти. Първа ме измъчи най - много, най - вече радиуса. Втора ми беше по лесна. А с трета бях готов за около 20-30 минути. Все пак мисля, че звздата трябва да е на 1ва задача.