Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

GeorgiDK91 avatar GeorgiDK91 0 Точки

Възможно ли е да се комбинира работа, университет със SoftUni?

Бих искал да попитам дали е възможно съчетаването на работа,университет и Softuni.

Бих бил благодарен,ако някой може да ми отговори, на следните въпроси:

1.0 Да кажем,че успея да издържа приемния изпит с необходимия брой точки,че да продължа в С#1.Интересуваме приблизително от колко,до колко часа са лекциите,дали може да са само в събота и неделя?Или да започват след 18:00?За да знам дали мога да се справя с натоварването и графика.Ако не,догодина по това време да положа приемен изпит.

 

Благодаря за вниманието.

0
Въпроси за SoftUni 13/10/2014 16:45:36
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Лекциите са 2-3 пъти седмично по 4 часа, не са само в събота и неделя, някои от тях започват в 18:00.

Според мен оптималният вариант е да запишеш сега, но онлайн, за да не се съобразяваш кога да ходиш и да учиш когато имаш време.

1
11/10/2014 17:55:56
alexandra.svilarova avatar alexandra.svilarova SoftUni Team Moderator Forum Admin 1077 Точки

Здравейте,

Лекциите са с продължителност 4 астрономически часа, като се провеждат 2-3 пъти в седмицата. Лекциите за третия прием (Януари 2015) ще са най-вероятно (почти сигурно е) само вечерни - от 18:00 до 22:00 часа. Казвам най-вероятно, защото все още не сме изготвили графика на занятията. Лекциите ще се провеждат през делничните дни. Това се отнася за присъственото обучение.

Първите три нива са доста интензивни и ще трябва да отделяте достатъчно време, за да може да се справяте с домашните, екипните проекти и изпитите. Една част от нашите студенти работят/ посещават лекции в друг университет и успяват да се справят с натоварването. Това зависи от Вас и Вашата мотивация и желанието Ви да се занимавате с програмиране и да се реализирате в тази сфера.

3
11/10/2014 18:48:02
RAYCHEV avatar RAYCHEV 31 Точки

Зависи колко опит имаш по програмиране. Така зададен въпроса бих те посъветвал да изчакаш когато си по - свободен.
Наистина много часове на ден трябва да се коди за да се постигнат резултати. Ако претупаш нещата колкото да влезнеш, после може да се стори много трудно, да изоставаш с материала и т.н.
Аз от няколко години се интересувам , ( писал съм hello world на много езици :D ) и с горчив опит разбирам сериозността на учението тук. 

1
Matrix avatar Matrix 1092 Точки

Еднозначният отговор е - да, можеш и да работиш и да взимаш успешно изпитите си.

По-дългият отговоро обаче е - Много зависи какво ще работиш?!?!? Едно е да дремеш в някоя книжарница по цял ден, или някъде където работата ти да не е много интензивна и да можеш да си пускаш видеата и да си пишеш код, друго е ако работиш в офис с екип от много хора и  всеки ден задачите да ти да оплътняват целия работен ден и да не ти оставя време да прегледаш дори какво имаш да пишеш за домашно... Въпреки това, ако си достатъчно находчив можеш да измислиш начини, чрез които да оптимизираш работата си (винаги има начини за оптимизация на работния процес) и вместо да губиш време като другите си колеги, да вършиш работата си по-бързо от тях и така да ти остава време да попрегледаш нещо от лекциите в университета в работно време...

Естествено, след работа, ученето ти е абсолютно задължително и не ти мърда... Няма неща от рода на, ох ама сега ще си почиваам дъъъългоо, че беше тежък работен ден, ама и утре пак ще си почивам, че трее се видя с Пешко на кафенцее, ама айде и други ден ще си почивам от кафенцетоо и ще качвам снимки от него у Фейсбучето т.н.  Караш ли я по тая схема - провалът ти на някой изпит е само въпрос на време... Не, че не трябва човек да си почива, даже напротив (!), но ако се моткаш нон стоп - няма как да догониш колегите ти, които кажи-речи от сутрин до вечер учат и кодят, почиват си, въстановат сили и на другия ден пак четат и кодят. Защото така се учи правилно!!! Затова тук следва и другия важен въпрос - доколко си дисциплиниран и организиран и можеш да си координираш успешно нещата, така че накрая да се поздравиш с успех...

 

Като идва веднага и третият важен въпрос - Какви резултати искаш да постигнеш като оценка по време на обучението си? Казано накратко - ако бачкаш и учиш, няма как да се надавяш на редовни оценки с "отличен" (на някой изпит при определено стечение на обстаятелствата и голяма доза късмет може и да вържеш "отличието", но то ще е по-скоро изключение, отколкото постоянна величина), освен ако нямаш стабилен опит отпреди в програмирането или не си някой вундеркинд и не усвояваш матерала с някаква неестествена скорост... Дори и да не спиш и "на мускули" да се опиташ да изкараш първите си изпити, несъмнено умората ще те застигне и ще грохнеш (обучението в СофтУни и подобните академии не е спринт на късо разстояние, а си е един много дълъг ИНТЕНЗИВЕН маратон, в който силите до финала трябва да се разходват мъдро).


Ако пък оценката "взет" те устройва, което принципно изобщо не е малко, то може спокойно да работиш и да си взимаш изпитите, даже ако работата ти позволява да учиш и в работно време и си досататъчно старателен после в къщи, имаш шанс да вземеш не малко количество изпити и с "отличие".

Така че както виждаш - отговорът не е съвсем еднозначен и е строго индивидуален за  всеки човек.

Моят съвет към теб, ако ти се налага да работиш (не случайно използвам думата "налага", тъй като за някой хора работата наистина се налага и тя не е въпрос на избор) и искаш все пак да учиш - запиши се онлайн! Ще можеш да го съчетаваш с работата, а и освен това като цена е по-евтино, а и не предлага и кой знае какви разлики спрямо редовната форма... Особено ако си човек, който има силна самодисциплина и организация за учене, няма да имаш според мен кой знае какви ядове и ще можеш да си взимаш изпитите с "Взет"... Ако обаче не си от този тип хора, то може би тогава присъствената форма е по-удачния вариант за теб, тъй като когато човек ходи в някое учебно заведение да учи сред някава реална общоност от хора, това допълнително го мотивира и му помага да бъде по-осърден и концентриран в ученето... Което обаче съчетено с ходене редовно на работа по 8 часа вече си невъзможно, така че изборът ти остава - онлайн.

Успех!

2
13/10/2014 11:33:37
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Аз само искам да разбия един мит.

Митът за това, че ако работиш в сферата на програмирането ще е много по-лесно да учиш в СофтУни.

Да, това би било така, ако преди да започнеш работата, си изкарал нещо подобно - като например Телерик или друга школа следваща модела. Обаче! Ако си започнал тепърва да учиш програмиране и са те взели на работа като стажант/джуниър, те са те взели да им вършиш конкретната работа, например - да им правиш сайта. И докато те искат да се занимаваш с уеб дивелъпмънт, СофтУни от теб ще искат да се научиш на ООП, на качествен код - неща, които не е задължително, непременно да ти се налагат на работа, особено ако си джуниър. А това, че примерно много добре си се научил да прихващаш POST и GET заявките и да ги вкарваш в бази данни, далеч не означава, че кодът който пишеш е качествен или пък, че някой от колегите ти го проверява за такъв.

P.S.: Това по-скоро трябваше да го напиша като отговор, извинявай че коментирах твоя отговор :)

 

5
13/10/2014 11:17:43
dpopov avatar dpopov 6 Точки

RoYaL, много си прав. Когато работиш искат от теб да изпълняваш конкретни задачи. Шефът, поне в повечето случаи, не го интересува, че ти искаш да научиш bootstrap, примерно - щом фирмата не го използва не ти трябва да го знаеш. От друга страна в тази професия има много работа и често когато работиш някъде нямаш много време да учиш нови неща - по цял ден си зает със специфични дейности.Основната ми идея е, че това че работиш някъде не ти гарантира, че ще научиш добре ООП, качествен код, js и т.н.

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Мога да ти отговоря от позицията на работещ извън IT индустрията и семеен с две деца. Трябват ти минимум 6 часа на ден вкл. събота и неделя, в които да забравиш всичко друго и да се занимаваш само с гледане на лекции, писане на домашни, търсене в гугъл на проблемите, които срещаш, отборни проекти - комуникация с другите колеги. И ако нямаш предишен опит това ще ти стигне да изкараш минимални или средни резултати.

Ако се целиш в първата четвъртина ти препоръчвам да вървиш един семестър назад - тоест гледаш лекциите и учиш самостоятелно по материалите от семестъра, който предстои да запишеш.

2
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Подкрепям колегата ttitto. Аз използвам цялото си свободно време и се налага да уча след като преспя детето. Ще ти трябва и да участваш в всички проекти, да решаваш всички задачи и още толкова да четеш допълнително. Тежки са само първите 2 семестъра докато навлезеш в материята и ти се изяснят нещата. 
Може и да се промени програмата, но за сега са такива нещата.
В крайна сметка, най-важни са желанието и мотивацията.

3
julifis avatar julifis 1 Точки

Здравейте,

Подкрепям ttitto, няколко пъти записвах онлай обучение, но поради семейни и служебни ангажименти не успях да се подготвя достатъчно, за да се явя на изпит. 

В тази връзка отправям въпрос: Възможно ли е записване за изпита директно седмица или две преди обявената дата? 

Как ще бъдат организирани лекциите на Ниво 1? Има ли шанс те да се провеждат и в други областни градове?

0
victorpatrick avatar victorpatrick 7 Точки

В зависимост от вашето ниво на опит в програмирането. Бих ви насърчил да изчакате, докато станете по-свободни, защото въпросът се поставя по този начин.
Вярно е, че кодирането отнема много време всеки ден, за да даде резултати. Бързането може да направи нещата да изглеждат много трудни, да ви накара да изостанете с материала и т.н.
Интересувам се от тази тема от няколко години (писал съм "здравей свят" на различни езици и от горчив опит осъзнавам значението на обучението тук. io games

0
edenwheeler avatar edenwheeler 3 Точки

Hello, In my opinion, it is possible to combine work, university, and SoftUni, but it can be demanding. Here are some answers to your questions:

Course Scheduling: The scheduling of C#1 lectures may vary, and it's best to check with SoftUni for the specific schedule. Typically, they offer flexibility to accommodate working professionals and students. Some courses may have classes on weekends or evenings after 6:00 p.m. However, this can vary, so it's essential to inquire about the exact timing when you apply.

Balancing these commitments can be challenging, but with proper time management and dedication, many people successfully manage work, university, and additional courses like those at SoftUni. It's advisable to plan your schedule carefully to ensure you can handle the workload effectively.

If you find that the schedule is too demanding this year, considering taking the entrance exam next year is a valid option. It's essential to prioritize your well-being and academic success while managing multiple commitments.

You can check here: https://softuni.org/learn/resources/blue prism course

Thank you for your inquiry, and best of luck with your future endeavors!

 

 

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.