Проблеми с Sample Exam - 25 November 2018
Здравейте,
Може ли някъде да се видят решения от пробния изпит?
Имам проблеми и с най-простите задачи, в случаите в които има изисквания за допустими стойности на входа. Какъв вид грешка трябва да давам ако входа е извън зададените стойности?
Например при първата задача:
Група туристи решили да си направят лятна екскурзия до морето. Те тръгват от село Чушкопек. Да се напише програма, която пресмята общата сума в левове, която е необходима на туристите за тази екскурзия. Разстоянието до морето е 210 километра, а цялата екскурзия е с продължителност 3 дни. Тяхната кола изразходва средно по 7 литра на всеки 100 километра, а цената на бензина е 1,85 лв. за един литър. За всеки ден от техния престой те харчат пари за храна и сувенири. Общата цена за хотел е Z лв. на ден. Като група, първия ден те получават 10% намаление за престоя, втория ден - 15% намаление, а третия ден - 20%.
Вход От конзолата се прочитат 3 реда:
• Парите за храна за един ден - реално число в интервала (0.00…1500.00]
• Парите за сувенири за един ден - реално число в интервала (0.00…1500.00]
• Парите за хотел за един ден - реално число в интервала [100.00…5000.00]
Изход На конзолата се отпечатва 1 ред: "Money needed: {total money}" където {total money} e сумата на общия разход на групата, форматирана до втория знак след десетичната запетая.
Решението ми работи за всички примерни входове. Но в джъдж имам 50% грешки, като не мога да видя какъв точно изход очаква при въпросните грешки.
money_food = float(input())
money_souvenir = float(input())
money_hotel = float(input())
money_fuel_total = 420 / 100 * 7 * 1.85
money_hotel_total = money_hotel * 0.9 + money_hotel * 0.85 + money_hotel * 0.8
money_souvenir_total = money_souvenir * 3 + money_food * 3
money_total = money_fuel_total + money_hotel_total + money_souvenir_total
print("Money needed: " + str(money_total))