Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

[Exam] ООП - Впечатления от изпита - Септември 2014

Мина и втория изпит по ООП и може би е време да си споделим впечатленията, както е по традиция :)

След като видях резултатите от първия изпит реших, че ще е голяма трагедия на втория.

Оказа се обаче, че не съм прав. Изпита поне при мен и според моята лична оценка мина добре. Не беше сложен, но условията бяха огромни и наистина отегчителни.

Човек, задълбавайки в четене на условието се обърква доста. Трябва да знае кога да спре и да чете само болд-натото, а останалото да го разбере от вече написания код.

Иначе като гледам условията от първия изпит, няма голяма разлика в трудността.

Вашите мнения какви са?

Тагове:
12
Общи приказки 26/10/2014 19:41:18
ttitto avatar ttitto 1153 Точки
Изпитът според мен също си беше точно на мястото и за нивото, на което трябва да бъдем. Задачите бяха много подходящи. Урокът, който научих днес е на изпит да не изпипвам нещата по отношение на качество, а да намеря първо работещото решение и след това да оправям визията на кода. Започнах на първа задача да правя класовете, с вкарани вътре в неймспейса юзинги и т.н. КПК шукарийки. Това ми свали темпото на работа и ме приспа. В резултат чак в 14:38 изкарах стоте точки. Втора задача ми се видя много лесна. Там още като прочетох веднъж условието и като погледнах виртуалните методи ми стана ясно какво трябва да правя. Имплементирах всичко без find командата, но една грешка на първокласник ме лиши от точки - в един стринг.формат подадох повече плейсхолдъри отколкото стойности за тях и програмата гърмеше. Резултатите сигурно ще бъдат доста интересни заради ръчната компонента. Още от сега мисля да се явя на поправката, защото ми е много приятно да пиша ООП.
7
dani_ddd avatar dani_ddd 82 Точки

И на мен изпита ми се стори с нормална сложност. Сигурен съм, че след ръчната проверка на много хора ще им се вдигнат оценките, особено на първата задача. Тя най-много ме изнерви, не за друго, а заради нагласянето на стринговете - къде с интернал, къде с два, къде с нов ред и т.н.

Но миналото минало, време е за следващия курс! cool

1
keller avatar keller 45 Точки

Трудността като цяло беше точно на място, обаче в сравнение предишни изпити имаше много повече писане.

Аз лично (мисля че) омазах КПК-то заради това.
Когато свърших и с двете задачи ми оставаха около 5 минути да си оправя КПК-то и това което направих за тези 5 мин беше само да си вкарам Юзингите в Namespace-овете и да направя някой друг field от public на private или protected. :D

Колкото до условията - добре че бяха те да ми разяснат къде гърмя и къде не, както и нулевите тестове + DiffChecker.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Спокойно, по КПК ще имаме отделен изпит, там ще можеш да се доразвихриш, ако тук не вземеш достатъчно точки. И аз не мисля, че направих всичко качествено, въпреки че имах време да го дооправя :)

0
Karlie avatar Karlie 438 Точки

И според мен изпита беше ок като сложност, но така и не разбрах защо изкарах само 60 точки на моята задача, а не повече... Даже ми гърмеше тестовият вход. Нали judge-а дава "Expected output"/"Your output". Сложих двата output-a в Diff Checker - единствената ми разлика беше един нов ред, който как и защо се появяваше, не можах да разбера. 

Също така, не разбрах как и откъде мога да настроя decimal-ите да се изписват във формат 0.00. Със string.Format в output-а не стана, да не би да трябваше да бръкна някъде из самата дефиниция на Decimal и ToString метода му?

Едно е сигурно - на поправката по ООП може да не стигнат местата в залата :)

0
26/10/2014 18:49:22
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Новия ред ти се е появявал от някой от презаписаните методи ToString() където слагаш нещо опшънъл като например "Contains pasta: no". Когато следва нов вид продукт след него е ОК, но когато са два от същия тип цикъла около колекцията се завърта втори път и някъде, например в началото на принтирането на продукт от този тип, имаш нов ред (AppendLine или "\n").

До колкото до decimal-ите - на 1ва задача можеше с Math.Round(price, 2) защото нямаше цена която да е с по-малко от 2 символа след десетичната запетая.

На втора задача обаче, беше задължително да се ползва String.Format. Най-вероятно грешката ти е в това какво си написала в тялото на Format метода. Не мисля, че е нужно да пипаш по ToString()-а на Decimal. Поне при мен не се наложи

1
Aleksiev avatar Aleksiev 133 Точки

Аз ползвах string.Format("{0:F2}"); и на двете задачи и нямах проблем със закръглянето.

1
GoShow avatar GoShow 595 Точки

Поздравявам всички които се справиха според очакванията си,че и по-добре. Естествено поздравявам всички отличници! Аз лично се справих според очакванията си. Задачите не бяха трудни, имаше доста писане и от липсата на практика(моя лична) не ми стигна времето да изкарам точки от 2-ра задача, въпреки че написах доста неща. Абе ООП-то му е майката! :)

6
jabalka avatar jabalka 960 Точки

За мен това беше най-готиният изпит до сега - много ми харесва да пиша ООП. Интересно е да ровиш в полуготов код, да разбереш как работи и да го допълниш правилно.

Не изкарах макс на изпита (not even close) единствено заради това, че не писах достатъчно код, за да се подготвя. Коденето му е майката.

Иначе като трудност си мисля, че беше точно толкова, колкото трябва да е - при редовно решавани домашни и една две подготовки изпитът си е вземаем за 6 часа с лекота.

На изкаралите добре - честито. На останалите - ще се видим на поправката ;)

4
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки

Качил съм ви задачите от двата изпитни дни, заедно с авторски решения и тестове на сайта на ООП курса (най-отдолу): OOP course @ SoftUni.

В judje системата е пусната практиката за двата изпитни дни: OOP Exams @ SoftUni Judge.

7
ZvetanIG avatar ZvetanIG 907 Точки

Честито първо на успелите да ударят над 100 точки.  А на тези с 200 им свалям шапка. Абе фаркутевици, както казва един колега.

Задачите наистина са интересни, жалко е че сме първи випуск и няма достатъчно подобни за упражняване. Може би трябва да се помисли в домашните да има повече подобни задачи.

Днес колегите се шегуваха, че сме дошли на поредната подготовка за изпит а същинския ще е поправката и май се оказаха прави smile.

Напред, към новия курс и не се предавайте!!!

17
26/10/2014 21:58:39
bangelova avatar bangelova 48 Точки

 Честито и от мен на всички, които са доволни от представянето си.
Мнението ми е, че задачите наистина не бяха съществено трудни, по-скоро обемът им намали броя на хора с много добри резултати (всъщност даже са окей като обем - по-скоро пречи навикът при някои от нас да сме с разнообразие на задачи, т.е. погледът над по-малки проблеми с по-малки решения). 
 На мен също КПК-то ми се загуби между пръстите, но определено мога да кажа, че това ми беше един от най-интересните изпити досега. 
 Хубав релакс до следващия курс!  (и отговорна проверка на домашни до 00:00ч.) 

3
26/10/2014 22:10:55
RosenIliev avatar RosenIliev 88 Точки

Ъм бързи въпроси , следващия курс не започва ли още утре (вече днес ? :D ) ии проверката само до 00:00 ли е била :O

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Да, явно е бил до 00,00, въпреки че не останах с такова впечатление, понеже съм свикнал да е до 23,59 

1
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Аа, аз чак сега го осмислих това за крайния час за проверка. Много гаден номер, датата да е 27/10/2014, мислех си, че и днес ще имам време да проверявам домашни.

0
27/10/2014 10:24:06
Markova avatar Markova 13 Точки

На мен ми е трети такъв изпит.
Впечатленията ми са следните - с всеки изминал знам много повече и много по-лесно се ориентирам в кода, знам какво правя.
На всеки досега се справям по-добре, и със знанията, и с точките.
Единственото, което не се променя обаче, е натрупаната умора след решаването на първата задача, което досега не ми е отнемало под четири часа. Последващото четене на втората е под напрежение, през пръсти и резултатът не закъснява. Да не казвам, че всъщност пиша страшни глупости под тиктакането на часовника.
При цялото това писане и хамалогия с изхода, мисля, че е твърде малко времето. 
Да, виждам, че има и хора с 200 точки, но това се дължи на много, много време с практика с този материал, убедена съм.

6
27/10/2014 00:13:23
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Не го ли отдаваш повече на притеснението? Какво например, в трети такъв изпит, те е изненадало като материал - нещо, което си се убила да го търсиш в гугъл? Предполагам просто нещо се "закучва" и убиват часове от притеснение, да се мъчиш да го оправиш, вместо да продължиш напред. Друг е въпросът, че на повечето им/ни е първи такъв изпит, а може би от домашните имаше само една задача, близка до това което се искаше на изпита.

В неделя 2ра задача беше по-лесна от 1ва, може би е трябвало с нея да почнеш, ако си била тогава. За съжаление и аз ги почнах от 1ва към 2ра, и 1ва ми изяде много време - повече от колкото 2ра.

Тук е огромната разлика от алгоритмичните задачки, които имахме на останалите изпити - на тези изпити трябва да направиш big picture view. Да си представиш една своеобразна клас диаграмка в главата си и после просто да почнеш да я реализираш. Ако те притеснява времето - autohide на taskbar-а, за да не гледаш часа :))))

До колкото до изхода, мисля си, че ако бях направил неработеща програма, щях да взема повече точки за качествен код :) Така, че като видиш, че не ти се получава изхода - move on. Направи поне задачката такава, че като някой я чете, да се очарова :)

1
Markova avatar Markova 13 Точки

Притеснението е, да, заради оставащото време. Опитвам се да се сетя дали рових в гугъл за нещо, май само парсване на енумерация. Час и половина форматирах изхода на първа, нищо неясно нямах по нея. Не съм свикнала обаче да си зарязвам задача, ако мога да я изкусуря докрай. В крайна сметка на изпит това излиза...кусур :-)

 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

"Целта, оправдава средствата.". Много лоша максима по принцип, ама в днешно време е много подходяща за доста неща. Човек трябва да преглътне себе си, за да постига целите си, особено ако са в разрез с вътрешното му разбиране. Това е така не само по изпити. В конкретния случай не вършиш нещата за собствено удовлетворение, за да можеш да си позволиш да доизкусуряваш :)

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.