Loading...
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Некоректно проверяване на домашни

Колеги, тази нощ съм получил три коментара за проверка на домашни. Искам да ги споделя, за да ви дам пример КАК НЕ ТРЯБВА да проверявате домашните на колегите:

1. Данчо, Данчо. Ако това си ти брат... Нямам никакви забележки. Нито съм ти на нивото нито съм ти на акъла,че да ти казвам грешките в това или онова. Трябва да ми обесниш как става това с атрибутите защото наистина така и не разбрах за какво са мамка му ! Пълно 10 и успех...занапред

2. От 4 домашни за 3-ти път проверявам същото. Не знам дали си автора, едно нещо ме навежда на мисълта, че не си TASK.txt се отнася за 3-та задача, която в първия случай, който проверих беше в проекта, при теб въобще я няма и от тази гледна точка, защо е там? Както и да е, желая ти успех. Знам, че всички нямаме време, но поне можеше да се потрудиш да промениш малко кода, въпреки copy-paste. Мисля, че оценка различна от нулата ще е добре, а аз нули не давам.

Както знаете, не съм данчо, а и голяма част от домашните си по темите от ООП съм ги публикувал във форума (беше голяма грешка) един от първите.

Съжалявам за нарушаването на анонимността, но при положение, че през целия курс до вчера бях получил само една проверка и два от коментарите да са горните ми е малко в повече.

Мисля че е крайно време на Софтуни да им светне червената лампичка, че системата за проверка на домашни НЕ РАБОТИ и да не продължават да ни ядосват и мъчат насила със задължения, които явно няма да се научим да изпълняваме.

Тагове:
20
Предложения и проблеми 27/10/2014 10:20:33
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки
Best Answer

Знам за подобни проблеми и наистина смятам, че системата не е съвършена.

Имам предишен опит, когато домашните не бяха задължителни (понеже нямаше никаква форма на проверка). Тогава студентите не ги пишеха и 2 дни преди изпита сядаха да се готвят за него. Съответно по повечето изучавани теми нищо не са бутали, а 2 дни просто не стигат да се научи целия материали от 1 месец курс. Резултатите бяха значително по-ниски. Това е причината да поддържаме тази система, зедно с всичките й слабости.

Наистина, нашият модел на масирани обучения, има своите недостатъци, и един от тях са домашните и невъзможността да се разгледат индивидуално и да се получи персонален feedback от трейнър. Продължаваме да мислим какво можем да подобрим.

13
Velichkov avatar Velichkov 87 Точки

Същата история беше и при мен... Освен обичайните "По-добро е от моето, така че няма какво да препоръчам. Отличен!"

в единия кометнар за OOP in PHP домашното, се обясняваше как трябвало да спазвам КПК правилата в C#.... Мнозинството просто отбиват номера...

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Крайно време е домашните и тяхното оценяване да не са част от оценката. Не знам как е по университетите, но в училище не са ми писали оценки по време на срока, за добро или лошо домашно.

В крайна сметка те са си за учащия - да се подготви по-добре за изпита.

Ако реши да не го прави - негова воля. Ако после на изпита се справи добре - чудесно. Явно все пак е положил някакъв труд. 

Да не говорим, че време за писане на домашни почти не остава. На теб, Тито, ти правя евала за ентусиазма. Аз лично през ООП курса, нямах никакво време да пиша домашни и си признавам, че съм копвал от тук от там. 90% от домашните ми не са оценени, а тези които са оценени (по веднъж) са две.

Доста физически невъзможно е писането на домашни, когато ходиш на работа, ходиш в университета (там за писане на домашни не става), ходиш по интервюта, с идеята да сменяш работата, правиш отборен проект, в който повече от половината ти съотборници не участват и се опитваш да имаш някакъв грам поне, личен живот. А ако случайно ти остане време да напишеш някое домашно, накрая някой ти го оценява с коментарите по-горе, ако въобще ти го оцени.

In conclusion, като цяло системата за домашни не работи, не просто проверката им.

15
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

От гледна точка на това какво се опитва Университета да постигне, мисля, че е напълно оправдано най-накрая домашните да се махнат от оценяването и да останат по желание като ресурс за подготовка. Бях писал преди време едни фермани с доводи, така че напълно подкрепям. 

4
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

На мен лично писането на домашни ми е основната подготовка за изпитите и се радвам, че в последния курс ги доближиха максимално до това, което се планира да се даде на самия изпит.

А и това че се опитваме да работим, да учим и да гледаме семейства си е по-скоро личен проблем. Повечето колеги са студенти, млади, неангажирани и разполагат с цялото си време. Не може заради нас, да ограничават тях. Кой колкото му стигнат силите.

Проблемът е, че докато проверката на домашни формира част от крайната оценка на курса ще има хора, които ще проверяват само заради точки. Уверенията, че такива хора се наказват въобще не ми се струват действащи - като гледам колко по-важни неща има да се случват в Софтуни, не мисля, че някой отделя ресурси за подобни проблемчета. Дори и да се отделят ресурси - подобрение не се усеща.

Затова - просто махнете оценяването на домашни като компонент на оценките.

Ако е толкова важно оценката да се формира от разнообразни дейности, по-добре ни дайте някакъв индивидуален проект еднократно за цялото ниво, който да защитим.

Или измислете нещо друго - само не да ме наричат предполагаемо Данчо в проверката.

3
27/10/2014 11:28:48
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Самият факт, че някой който проверява, ти казва че това е "3-ти път същото домашно", означава че доста хора не си пишат сами домашните, което ги обезсмисля. Подготовката за изпит трябва да е пожелателна, а не задължителна. Не казвам, че домашните не помагат, казвам че не трябва да се задължават хората да се подготвят - това е по тяхно желание. Както например, присъствието на подготовката за изпит в сряда не беше задължително. Наистина съм повече ЗА някакво индидивуално проектче, което да представим пред вещите лица, вместо това размятане на файлове по гитхъб, скайп, етц. :) А и вече сме второ ниво - който какъвто тертип си е направил, така ще продължи занапред. Беше важно в началото да се изградят навици на хората. 

5
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Според мен едно евентуално решение на проблема е във форума да не се качват цели домашни, поне до изтичането на крайния срок за предаване на съответното домашно. Естествено, ако някой има проблем и не може да го реши, свободен е да пита, хора ще му помогнат с конкретни насоки, но готови решени домашни май не е добър вариант. При този подход проблемът е, че всеки курс ще трябва да се измислят нови задачи за домашно.

Иначе аз съм за домашните и за включването им в оценката. Те де факто са като отборния проект, не са задължителни. И без да участваш в отборен проект, и без да си предавал домашни, ако се справиш на изпита, ще имаш висока оценка. То и сега те са сравнително малка част от оценката, сумарно 10% проверка + писане. И домашните са си един вид индивидуален проект. Дадено ти е да напишеш това и това и да решиш някакъв казус, за да тренираш съответния материал. Така се прави, така че аз съм твърдо ЗА писането на домашни и влизането им в оценката. Това ще е голяма грешка ако се премахне. Тая система с домашни не е измислена сега, ползва се навсякъде и определено работи! Виж, вече що се отнася до оценяването, може би там вече да се помисли как точно да се осъществява, но тук вече е въпрос на ресурс и време от евентуално хората от СофтУни. Макар че ако хората няма откъде да преписват и самите домашни няма да са толкова много :).

П.П.

Аз ако проверката на домашни не е задължителна, няма да я правя! Естествено, че го правя основно заради точките. Работата е там, че за голяма част от хората материалът е нов, така че трудно мога да науча кой знае какво от колегите, които са на моето ниво. Това вече съм го установил опитно, точно чрез проверка на домашни. Не, че няма някои интересни трикове и хитрини, но са рядкост. След C# Basic курса рядко вече научавам нещо ново от проверка на домашни. Да, определено има неща, които ме затрудняват в домашните, но тях ги научавам от готовите решения във форума, само че това както установихме води до преписване и е проблем. За това по-добре да се пита или търси в интернет, а не да има готови решения.

2
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Да се забрани публикуването на домашни, означава да се забрани и тяхното публично обсъждане. Тези обсъждания нееднократно са водели до уточняване и дори корекция на условията. 

Освен това публикуването във форума не е единственият начин да се намерят домашните. Аз съм принуден да си ги качвам почти в реално време в гитхъба, защото ги пиша на работа и вкъщи и ми е по-лесно да имам достъп до последната версия. А гитхъбът ми стана доста известен и е нормално да е споделен в профила ми. Така че дори да има забрана за публикуване в системата, няма кой да ми забрани да си ги качвам в гитхъб.

4
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Няма кой да ти забрани разбира се, но ти сам си установил, че това не е добра практика :). Гитхъб също може да се качва в последствие. Това обаче няма как да се контролира, напълно на доброволченски принцип е. То по принцип и забрана за качване на домашни във форума е малко пресилено. Не би трябвало да се стига до там. Но хората, които качват цели домашни, постепенно спират да го правят. Всеки курс нови хора качват домашните :).

Иначе в самото обсъждане на домашни няма лошо. Цаката е да няма откъде да копи пействаш директно код, който работи. В четенето и обсъждането лошо няма, даже е полезно.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Колкото повече забрани, толкова повече ще карате хората или да се отказват, или да прескачат забраните.

10
boyanov avatar boyanov 65 Точки

Моят най-интересен случай с домашните е че ги качвам в .7z формат и по някаква причина един от проверяващите не е успял да го разархивира :)

0
quickben avatar quickben 966 Точки

Това, че сте получил "незадоволителен" коментар неозначава, че домашните и оценяването им трябва да се премахнат или, че самата система не работи.

По мой скормни наблюдения 99% от хората които не са доволни от домашните(предаване, проверка...) са хора с опит на които домашните са им лесни. На такива хора незнам какво им пречи като не им се занимава да не ги пращат да не ги проверяват след като ще си направят близко до максималния резултат на изпита какво ви бърка незнам.ю

На мен домашните ми помагат най-много така, че хайде да се сетите, че не сте само вие в тази академия!

А ако толкова ви дразнят домашните - онлайн форма на обучение.

 

3
27/10/2014 19:08:26
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

Quickben:

Първо: Горните коментари не са незадоволителни. Те са толкова нелепи, некоректни и безполезни, че аз въобще не мога да ги квалифицирам.

Второ: Достатъчно доказателство за теб ли ще е, че системата с проверка на домашни не работи, ако ти кажа, че до момента имам проверени 5 домашни, а трябва да имам по три за всяка тема (сам смятай колко прави)? И не съм само аз така.

освен това искам да ПОДЧЕРТАЯ, че НЯМАМ ПРЕТЕНЦИИ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НИТО НА ПИСАНЕ НА ДОМАШНИ, НИТО НА ТЯХНОТО ОЦЕНЯВАНЕ. Смятам просто че проверяването на домашни трябва да се извади от крайната оценка, защото това е мотивът тези, които не искат да проверяват добросъвестно да го правят некачествено, без желание и във вреда на колегите си.

Аз лично предпочитам въобще да не получавам обратна връзка за домашното си, отколкото подобни изсмукани гаври.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Жоро, оплакванията са не защото домашните са лесни (напълно са адекватни според мен и са лично на мен са ми изключително полезни, защото нямам предишен опит).

Причината да недоволстват хората е, че понеже домашните влизат в оценяването много хора пращат смотани/преписани домашни и пишат безполезни коментари при проверка. Това е наказание за усърдните. Идеята е, че като домашните се махнат от оценката, немотивираните хора ще спрат да предават/проверяват домашни и качеството и на самите домашни, и на коментарите към тях ще се вдигне. Вероятно доста хора ще спрат да предават, но то си е за тяхна сметка. 

1
quickben avatar quickben 966 Точки

"Идеята е, че като домашните се махнат от оценката, немотивираните хора ще спрат да предават/проверяват домашни и качеството и на самите домашни, и на коментарите към тях ще се вдигне."

Ако това е идеята съм трърдо ЗА! :) Смисъл за 5% не ми пука много много по-важно ми е да получавам градивни коментари на домашните когато това е възможно.

ttitto: това, че си нямал късмет да попаднеш на нормални хора да ти проверят домашните неозначава, че системата не работи просто проверките са на random принцип, смисъл имам колега който е получил доста адекватни коментари на всички негови домашни а аз имам един коментар, просто системата не е перфкетна, извинявай, ако не съм те разбрал като хората.

Лично аз съм за домашните просто както каза filkolev ако се махнат от оценката ще се вдигне качеството, но от друга страна аз гледам да проверявам по 10 домашни от всяка тема както трябва и не мисля, че ще е много чесно да се махнат от оценката, но това си е решение на екипа и чесно казано 5% пролет неправят :)

0
27/10/2014 20:50:18
dani_ddd avatar dani_ddd 82 Точки

Личното ми мнение, с което не ангажирам никого е, че основният проблем в проверката на домашните е изискването да се пише коментар. Едно че се вкарва изключителна доза субективизъм, друго, че води до писането на шаблони. За мен проверяването на домашни трябва да отговори на два основни въпроса - написани ли са задачите и правилно ли работят, и един допълнителен - добре ли е написан кода. Съответно проверката трябва да отнема максимум 5 минути - проверяваш там ли са задачите и слагаш тикче, че всички задачи са налице или само част. Стартираш кода и гледаш дали резултата е правилен и отбелязваш, дали задачите работят коректно или не. И накрая, отмяташ бонус, ако кодът ти е харесал. Да се пишат и коментари само излишно всява напрежение... А това да се дават точки от 0 до 10 без никакви обективни критерии...

13
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Току що тръгнах да проверявам домашни от домашното за Common Type System. Явно обаче съм се объркал и съм отворил това за джава. Като видях джавата, затворих архива и се върнах назад, за да съм сигурен, че ще отворя домашно от Common Type System. Знам, че по принцип системата докато не провериш домашното, което си изтеглил последно, няма да ти даде друго, но си мислех, че поне ще помни за коя секция става въпрос. След като пак ми даде грешно домашно, реших, че просто човекът се е объркал и е пуснал неправилното домашно в системата.


Изключително много съжалявам, но го оцених с 0, след което обаче видях, че аз съм сгрешил, а не другия, тъй като вече брояча на проверени домашни za ООП в Java ми е 1. Сигурен съм, че вторият път избрах да проверявам домашни от Common Type System и си мислех, че съответно оценявам домашно от тази група. Явно трябва да внимавам повече, но ще е хубаво и да има някаква проверка на сайта за такива грешки.

0
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

А когато едно домашно наистина е написано добре, какво трябва да напиша като коментар!? Идеята ми е, че наистина нямам никакви забележки към домашното и ако кажа това в коментара си, най-вероятно ще бъде оценен като некоректен/неполезен.

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Ами аз лично споменавам кое ми е харесало в домашното, ако са спазени всички принципи на ООП, че и на КПК, го казвам и така.

0
ttitto avatar ttitto 1153 Точки

След като Наков обясни (в горния пост и в откриващата лекция по JS OOP) основната цел на проверката на домашни, мисля, че е достатъчно да напишеш, че всички задачи са налични.

0
Karlie avatar Karlie 438 Точки

Освен ако не попаднеш на някой, който разбира концепцията иначе, като Кико например (виж тук) wink За такива случаи трябва да проверяваш по едно-две домашни отгоре, или просто да разчиташ да попаднеш на по-благосклонни колеги.

В тази връзка, quickben, мисля, че си прекален песимист, надали  70% от хората, ще ти цъкнат "неполезен" на краткия коментар, та проверяваш по 10 (!!?!) домашни.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.