Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

[Exam] Web Fundamentals - 29.10 / 02.11 - впечатления?

Здравейте, колеги!

Вече приключиха изпитите и мисля, че не е проблем да споделим мненията си относно курса.

На мен лично не ми харесва да пресмятам margin-и и pading-и и като цяло нямах огромно желание да правя 4 сайта на изпита... Единственото, което ми даде стимул, беше условието "pixel-perfect is not required", което, според мене, е противоположно на "100% accuracy is required" в домашните. Не ми се налагаше да изрязвам картинки, с цел да изчисля точната ширина/височина... Бяха ни дадени font-овете, без да се налага да ровя и да търся. Доста по-приятно беше и по-лесно.

Аз се явих на 02.11. Тук са моите решения.

На 1ва задача стилизацията ми е доста оскъдна. Малко ме затрудни оформянето на таблицата. Реших, че е най-добре да използвам figure с figurecaption да картинките. Изглежда ми семантично :D

2рият проблем изискваше повече семантика и повече CSS. Доста работа имаше и пак не успях да го накарам да изглежда както трябва. Уж сложих дадените font-ове, но се различаваше от тези на дадените снимки.

3та задача ми се стори, че е най-лесна откъм HTML-a. Като компенсация повече стилизация... И все пак нищо особено.

4та задача като че ли беше най-лесната. В условието ни дадоха възможност да променяме HTML-a, но на мен не ми се наложи. Нито bootstrap използвах. Единствено трябваше да изтрия няколко min-width-a и да добавя още няколко property-та. Media query-тата са ми доста оскъдни, но май вършат някаква работа.

Като цяло мисля, че домашните бяха по-трудни от задачите на изпитите.

PS: (без да искам) дочух от някои колеги, че на тях също им е бил скучен курса. Предполагам причината е същата - няма толкова разнообразие.

Тагове:
4
Web Fundamentals - HTML5 03/11/2014 11:39:12
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

Аа бях на изпита във вторник. Предварително се бях насторил да седя до края, защото още от домашните все се стремях да гоня максимална точност и знаех, че и на изпита това ще ми изяде много от времето. Дори си мислех, че няма да успея да направя всички задачи добре. 

Задачите не ми се сториха трудни и започнах с първа. Отделих доста време по нея да я направя спрямо примените. Даже слагах и text-shadow. В самото условие на задачата имаше проблем. Беше ни даден един extrabold фонт и в условието пишеше, че целото body е с този фонт. Да ама той е много bold, а на примера текстта изглеждаше доста по-тънък. Оказа се накрая, че фонт-а е само за загравието. Другата неточност беше, че имаше зададени само 2 font-size - 32px за заглавието и 16px за виско останало. Видимо обаче имаше разлика и не всичко беше 16px. Говорих с Деян и след като отиде да провери се оказа, че разлика наистина има. В крайна сметка ни удължиха времето с 20мин. заради тези проблеми.

Втора задача също не беше трудно, но отново отделих доста време за нагласяне с цел максимална точност. Поне съм доволен от резултата.

Реших да мина след това на 4-та. Още от домашните и курсовата ми беше приятно да правя responsive. Да ама... тази задача ме изнерви доста. HTML-a и CSS-a бяха просто ужасни! Вчера видях и че има линкнат някакъв js, който го нямаше. В search формата има линк към seach icon, пък такъв нямаше реално... Някакви text-indent-и -9999px. Селекторите в css-a бяха отвратителни и объркващи. Успях да я направя с 1-2 дребни пропуска, които си хванах после. Толкова ми беше писнало от тази задача, че не си я проверих за грешки.

Трета задача реших да не ползвам bootstrap, защото не го бях упражнявал и не ми се учеше в движение. Ако сега трябваше да я правя със сигурност щях да ползвам bootstrap. Единственото трудно на тази задача беше вмъкването на символи от font, което не знаех, но успях да открия как се прави в интернет. Доволен съм как се получи, макар вкъщи да си открих дребна грешка. 

Като цяло съм много доволен от постигнатото на изпита. Определено и на мен не ми допада всичкото това донагласяне на HTML и CSS. Домашните ми отнемаха часове. Самият материал беше лесен. Ето и решенията ми 1:1, които предадох:

1. Services - CODE , DEMO

2. SoftUni Events - CODE , DEMO

3. Login Form - CODE , DEMO

4. Responsive Site - CODE , DEMO

 

 

1
03/11/2014 07:58:32
verito898 avatar verito898 265 Точки

Много изнервящи задачи !

Аз също бях на 2ри , сравнително бързо се справих със задачите (без 4та) , сравнявайки с времето за което си правех някои домашни.Имам малки неточности по тях , но все пак са направени .За съжаление не бях погледнала предишните изпитни задачи и 4та нямах представа,че ще ни е готов HTML  и CSS-а та така и не можах да се ориентирам във всичките тези 9837539857389 реда код / евала на хората които са имали търпение и нерви да я решат  sealed/.

 

 

4
03/11/2014 11:51:03
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

Аз пуснах developer tools-а и от там правих всички промени. Гледаш кое не е responsive, виждаш само неговите стилове и е много лесно да се ориентираш какво да правиш. И аз доста се шашнах като отворих с notepad css-a и html-a.

1
verito898 avatar verito898 265 Точки

Ами аз и отделих много малко време само като и погледнах html-a ми стана ясно ,че в това нещо няма как да се ориентирам . Яд ме е че имах време останало доста и не се сетих да хвана и да пренапиша кода и след това вече да работя по него ..

А за кой developer tools става на въпрос ?

 

0
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

f12 на браузъра. Като преоразмеряваш ясно си личи кое чупи сайта и виждаш точно кой елемент е това, без да се налага да научиш целия html и css. На нашият изпит единствено тези min-width бяха значителният проблем. Бяха ги сложили умишлено - без тях сайта изглежда по същия начин. И таблицата с картинките по default си беше responsive flexbox.

1
03/11/2014 13:32:31
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

Аз не съм сигурен, че съм направил всичко от задачите: сега видях примерно това с ръчичката на 2ра задача T_T За напред мисля, че е необходимо освен скрииншоти и някои обяснения за изискванията.

4-та задача ми беше много голяма бакия. За първи път се ровя в неща, които не съм писал аз и си ми беше трудно. Моля за напред, слагайте по някой друг коментар в кода. :)

Като цяло не беше много сложен изпита, просто някои неща не ги видях, че се изискват :/ 

2
03/11/2014 10:58:25
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

То това е идеята, да се ориентираш в чуждия код, а не да те улеснят максимално лесно. :) Свиквай, на ООП изпита ще имаш хиляди редове чужд код, в който ще трябва да се ориентираш.

1
03/11/2014 10:37:01
gstoyanov90 avatar gstoyanov90 99 Точки

E дай  да го напишем на 1 ред тогава, за по интересно?! :D Като е готов код не могат да се слагат коментари ли? Или в реална среда никой не ползва коментари? 

 

Не искам да звучи като хейт за хората написали задачата. Просто предложение как според мен трябва да изглежда.

1
03/11/2014 11:04:56
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Е, не вярвам чак толкова зле да е бил кода. Но коментари много не се пишат. Или поне не от типа //here starts the header

0
magdalena70 avatar magdalena70 96 Точки

На мен времето ми стигна за 3 задачи и не,че не мога да направя 4-тата, а може би съм по-бавна,въпреки че материала го знам и това ми е любимият курс - харесва ми стилизирането....:)

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Според мен задачите бяха на очакваното ниво. Бях на изпита вчера (02.11).

Видях си днес по-сериозна грешка (която все се надявам проверяващите да пропуснат, но надали). Грешката идва от факта, че условията какво да се случва с респонсив сайта не са ни разписани ясно, а са ни дадени картинки. Елементарно беше да се направи, но просто не съм забелязал тази част от картинката, вниманието ми логично беше върху по-триковите моменти - навигация, галерия с картинки. Те ти загубени точки за нищо... 

Имам и един по-малък проблем на 1-ва, но счетох, че няма да бъде взет предвид, става дума за 1 пискел, който ми бяга (за съжаление е на доста очевидно място, та и тук може да си замине някоя точица).

Нямаше нищо изненадващо в изпита. Писането на задачи му е майката - аз доста бързо се справих с разписването на HTML файловете, наложи се да търся тук-таме неща за стилизирането. Като казвам, че работих бързо - трябваха ми 5 часа, т.е. бързо беше доколкото не съм треперил, че не ми стига времето, а това ми беше основното притеснение.

Започнах с 1-ва, след това минах 3-та, 4-та и оставих 2-ра за накрая. Мисля добро решение от моя страна.

На 2-ра имаше и проблем със снимките към задачата, не бяха консистентни, т.е. не се разбираше кой елемент от навигацията е активен, кой е с хувър и т.н. Надявам се Каската да не ме е подвел като ми каза да гледам само втория скрийншот и да приема, че първия е грешен :D

Ето и кода на решенията ми - ЦЪК.

Ще помоля да не обръщате внимание на грешките, да не се случи някой проверяващ да види тук нещо, което иначе нямаше да види про проверката :D 

0
nikola.m.nikolov avatar nikola.m.nikolov 830 Точки

Фил, това е като да кажеш на малко дете "Не пипай!" и да очакваш да не пипа :)

0
03/11/2014 13:51:56
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Значи - коментари и забележки - само лично, да не остава paper trail във форума :)

1
Aluin avatar Aluin 76 Точки

На 2-ра имаше и проблем със снимките към задачата, не бяха консистентни, т.е. не се разбираше кой елемент от навигацията е активен, кой е с хувър и т.н. Надявам се Каската да не ме е подвел като ми каза да гледам само втория скрийншот и да приема, че първия е грешен :D

Да имаме го впредвид, и понеже бях и квестор и сега проверявам именно тази задача.. му обръщам специално внимание.. важен е mouse-over-a и да са линкове в ul li-тата..  за успокоение като цяло повечето добре сте се справили с тази задача :) Тя според мен е най-трудна понеже е най-пипкавата и дългата.. 

Нещо което ме притесни е, че има не малко хора които не са разбрали в условието че headera и footer-a са флуидни.. тоест объркали са се по условието: 

  • Site content: fixed width 920px.
  • Header and footer: fixed width 920px.
  • Header and footer background: fluid width.
0
gabberfreak avatar gabberfreak 7 Точки

Кога да очакваме резултати ?

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Удължиха ни срока за проверяване на домашни до 9-ти. Т.е. предполагам от 10-ти нататък ще формират крайните оценки и тогава ще разберем. Не е ясно дали преди това ще имаме резултати само от изпита, вероятно не; по-скоро чакаме направо крайна оценка от курса и тогава ще видим и точките от изпита.

1
AleksandurSeferinkin avatar AleksandurSeferinkin 333 Точки

Предвид срока на домашното за SASS/LESS - сигурно след 6ти.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Проверката на домашни влиза в оценката, затова трябва и проверките да си приключили, т.е. преди 10-ти няма да е.

0
quickben avatar quickben 966 Точки

да не сложихте wifi-hotspot на върха :)

3
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

На такива места се ходи за да се откъснеш от цивилизацията ;)

2
andrey.blagoev avatar andrey.blagoev 62 Точки

Аз бях на изпита във вторник. Макар, че ми бе необходимо почти цялото време мисля, че направих всички условия по задачите. Някой, които се занимава с уеб програмиране сигурно му е отнело най-много два часа, но като цяло задачите не бяха по-трудни от тези за домашните. Гадно беше, че на места трябваше да броиш пикселите, но все пак това не може да очакваме друго от правенето на сайтове. За мен курса не беше труден и научих някои полезни неща, но нямам търпение вече пак да започнем със C#.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

За C# доста ще почакаш... Все пак JS е език за програмиране, та ще ти е по-приятно сигурно от HTML-a.

0
andrey.blagoev avatar andrey.blagoev 62 Точки

Доста, доста, колко да е доста - до Януари :D

 

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Дотогава бая вода ще изтече :D Не знам някой дали е забелязал, но имаме определена дата за изпит по JS. След 2 седмици е...

0
RumenVasilev avatar RumenVasilev 103 Точки

Аз бях на изпита в сряда, където бяхме има няма 50 човека :D Беше много спокойно и въпреки, че в първа задача имаше един куп грешки и пропуски в условието, аз съм доволен. Първите 3 бяха абсолютно стандартни и ги направих за около 3 часа и половина. 4- та яко я омазах, може би трябваше с нея да започна, защото ми беше станала каша в главата и накрая работеше при 3 от 4-те резолюции. На мен лично респонси- ва ме дразни, защото е едно голямо наглаяне и нагаждане, но явно е необходимо. В един момент изключих и си тръгнах преди края, просто нямаше смисъл да седя и омазвам още повече.

При мен се получи един проблем- резолюцията на лаптопа ми е по- голяма от масовата и дори при проверяването на домашни трябваше да зуумвам за да изглежда как трябва. Надявам се при проверката всичко да е наред :) Като цяло, нямаше изненади и съм доста доволен. Сега ще погледна дали задачите от неделя са по- трудни от тези в сряда и да взема да си кача последното домашно.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Здравейте колеги,

Ако не сте разбрали все още, резултатите от изпита и курса като цяло са готови, може да ги видите в профилите си. Може също да видите коментари от проверяващите към изпитните задачи.

Аз лично съм доста доволен от резултата си предвид, че HTML/CSS определено не са ми страст. Радвам се, че на изпита не допуснах и огромна част от глупостите, които правих на домашните.

Още нещо, за което съм доволен - проверяващите не са видели пропуска ми на 4-та задача :D Но нормално, и аз трудно си го видях. Стратегията "трай си, ако мине - мине" проработи ;)

Отнети са ми някакви точици само на 2-ра задача с коментар "beautification-a куца". Не се оплаквам, аз затова я оставих тая задача последна, най-много неща има, които да се сбъркат. Все пак ако някой може да каже къде е проблемът ще съм благодарен; просто като знам, че нещо не съм направил както трябва, ме гложди докато не разбера точно какво е. Сам не мога да си го открия. Ето превю

Споделете и вие впечатления. Смятате ли, че оценките и коментарите към тях са коректни? Предвид че вероятно проверяващите са били малко, а сроковете къси, повече подробности по задачите едва ли може да очакваме, а и всички чакат бързо резултати. Даже не мислех, че преди края на седмицата може да очакваме оценки, но екипът ме изненада приятно.

1
10/11/2014 21:43:52
quickben avatar quickben 966 Точки

Аз лично очаквах, че ще ме "орежат" доста повече, и честно да си кажа мисля, че незаслужавам 5.25 обща оценка, добре че попаднах на готини колеги да направим добър екипен проект. :)

1
10/11/2014 19:57:09
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

И аз имам усещането, че някъде по веригата някой ми вдига точките субективно, това още от преди тоя курс, ма няма да седна да се оплаквам :D

Важното е, че си самокритичен в случая и предполагам просто си се справил по-добре, отколкото си мислиш, едва ли е незаслужена оценката.

1
zerefel avatar zerefel 70 Точки

Здравейте и от мен,

Аз също съм доволен от резултата си, считайки "позитивната" ми нагласа към толкова набиране на текст. 

На изпита имам 320 точки:

  • 1ва задача: 100/100, нямаше какво да обърка човек или да се подведе.

  • 2ра задача: 84/100, където коментара ми е "сбъркан таг, хедъра и футъра не са центрирани", не съм сигурен дали трябва да съм на 100% съгласен с коментара. Сбъркания таг го видях, съгласен съм. Но за центрирането на хедъра и футъра, просто съм дал position: relative; и съм сложил някакви си пиксели, така че да изглежда 1:1 със снимката когато е на 100%. Ето тук ще дам кода, ако може да погледнете и вие. HTMLCSS, Preview (няма снимки, но и без тях се вижда)
    ПП:
    При проверка на различни от 1920x1080 резолюции гърми 100%, но това вече не е ли респонсивен дизайн? Малко съм объркан за цялата ситуация.

  • 3та задача: 96/100, явно някъде съм объркал някой таг, не е голяма работа.

  • 4та задача: 40/100, ей тук беше голяма излагация, тъй като го направих уж респонсив, но не успях да смаля бодито и оставаха скроловете.

    ОБЩО: 320/400, при което не мога да се оплача. Оценката на проекта ни е 10.3/12, което е сравнително по-добре от първия, където беше може би една от най-ниските - 8.7/12

Радвам се че свърши. Накрая вече ми стана досадно да права копия.

1
10/11/2014 20:52:28
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.