Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
zara_83 avatar zara_83 5 Точки

Шанс за намиране на работа след преквалификация

Здравейте, счетоводител съм по професия и реших да се преквалифицирам като софтуерен инженер. В момента съм все още на Programming Basics, като възнамерявам да изкарам целия курс на обучение - Тех модула и последващите професионални направления. Проблемът е там, че в момента съм на 35 години и когато завърша обучението ще съм на 36-37 години. Въпросът ми е имам ли шансове да получа работа, като се знае, че фирмите предпочитат по-млади кадри? Отделно съм с малко дете, което е факт, от който работодателите в България бягат като дявол от тамян. Моля, посъветвайте ме дали имам реални шансове за работа или програмирането ще ми бъде като обща култура? Наистина искам да се развивам в тази област, но искам и да бъда реалист.

Тагове:
4
Работа
TeodorStefanovPld avatar TeodorStefanovPld 1278 Точки
Best Answer

началото е трудно,аз горе долу завършвам вече и съм на 36 скоро. Истината е че никои не гледа годините. Просто обучението е много сгъстено и практика и на интервютата питат и много теоритични въпроси. Но да от друга страна изградените навици и soft skills които сме развили като опит помагат. Един млад човек,няма тея навици аз като се знам какъв бях на 20...

Досега съм бил на 4 интервюта след нова година. Изгърмях само едно от тях,поради простата причина че,някои неща ги бях забравил или ми бяха пропуск. Та след web module-a по избраната пътека, спокойно може да се опитва и ходи по интервюта. Но зависи и как ги разбираш нещата и усвояваш.

Те предупреждават, че първата работа се намира бавно и май си е така,но пък всяко интервю си дава опит,и насоки къде си.

Ако можеш да пишеш чист код и разбираш нещата,ще стане но с реални работещи проекти зад гърба определено помага,затова си мисля че тех модула за junior dev си е ок,ако търсиш преди това най-много стажант. Но като цяло опира до фирма заплащане и тн.

Има една лекция на uncle Bob w youtube, разказва историята на програмирането и какви са проблемите сега, и какво е било преди. Интересно е и точно по темата,може да се поровиш да я изгледаш,сега съм на работа и няма как да ти я пратя.

Но тои правеше същото сравнение как 70те първите програмисти са били хора с кариера и опит,как са обрали най-доброто общо взето от всякъде с логическо мислене,а сега как се бълват junior и на по 20 години пишат и софтуера е зле и самите езици. И защо само около 25% са жени заради мачо културата и тн. около 2 часа е много готина лекция/презентация.

1
21/01/2019 10:18:34
zara_83 avatar zara_83 5 Точки

Благодаря за полезното мнение, задължително ще потърся видеото :)

0
Reneta_Tonkova avatar Reneta_Tonkova 1 Точки

Здравей, Зара. Аз съм на 36 и също като теб си задавам този въпрос : Късно ли е за преквалификация? В момента съм в Сферата на финансите. Също като колегата коментирал по-горе, смятам, че имаме голямо предимство с дисциплината и трудовите навици които сме изградили.  Как се развиха нещата при теб? 

0
marpyl avatar marpyl 12 Точки

Здравей,

Аз съм в същото положение и затова ще ти отговоря на въпроса според моите виждания.

Всяка една фирма има различни критерии за човека, който търси към момента.

Ако имаме знания и умения в програмирането, а и с различен опит зад гърба в някоя друга професия, то ние бихме били идеален кандидат за примерно /както в твоя случай/  фирма, изработваща софтуерен продукт за счетоводни кантори или някакъв счетоводен модул.

В крайна сметка всичко наистина опира до това, което владееш и до доброто му представяне пред работодателя.

Факт е, че доста от компаниите търсят млади хора, но и ние не сме за подценяване. Както казаха лекторите, soft skills е едно много важно умение, а може да се каже, че ние сме го придобили с опита зад гърба си.

Щом те кефи програмирането, не го мисли - учи си, забавлявай се, другото ще се намести.

Надявам се да съм ти била полезна по някакъв начин :)

 

1
zara_83 avatar zara_83 5 Точки

Благодаря за ценното мнение :)

1
kalina_ilieva avatar kalina_ilieva 3 Точки

Аз също се опитвам да се преквалифицирам. Управител съм на една фирма, с 10 години търговски опит и какъв ли още не. Сега съм на 33. С малко дете и още едно на път :) Промяната се налага, тъй като вече няма как да пътувам по 3-4 дена в седмицата из страната. Търся персонал и такъв, мили хора, в провинцията НЯМА. Колкото са по-млади, толкова по не ги е еня за нищо, мислят, че могат всичко, а реално им убягва.

За това много се надявам, когато завърша (и ако завърша:) ) работодателите да вземат предвид опита ми и най-вече създадената работна култура. Моя приятелка, която започна работа след SoftUni, на моята възраст е и това не беше проблем при намиране на работа. И не е само тя като пример. Хубавото е, че тук можеш да се развиваш и през една-две години идва положителна промяна.

И все пак, научих, че има и много млади, умни и амбициозни хора.

2