Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
p.yordanov avatar p.yordanov 51 Точки

Как се изготвя CV при кандидатстване за работа?

Здравейте,
Имам въпрос относно обявите за работа и по-точно за изпращането на CV. Когато в обявите искат да изпратите CV какво точно се има в предвид? CV написано като свободен текст или онзи европейски формат на CV, който се попълва като бланка (Europass CV мисля, че се казваше).

 

1
Работа
Anonymous:
Стара тема, на която е отговорено отдавна.
salih1f1 avatar salih1f1 188 Точки
Best Answer

Препоръчвам ти да хвърлиш едно око на този курс и по точно на лекцията Подготовка на CV - структура, добри практики и съвети.

 Успех!

6
Lills avatar Lills 19 Точки

Малко късно ти виждам въпроса, но все пак да си кажа - ако ти е по-удобно, препоръчвам ти директно да си го попълниш он-лайн ето тук ЕU CV като след това можеш да си го свалиш в *word, *pdf, *xml. Сайтът е много user friendly, имаш и избор на език, така че е сравнително лесно. В случай, че имаш нужда да коригираш вече направено, просто можеш да качиш стария файл и да работиш върху него.

Колкото до изискването за CV в обявите - в 99% от случаите служителите от отдел Човешки ресурси, които ги преглеждат, са от България и за тях е по-удобен и възприемат този Европейски формат. Може да ти се случи и да поискат резюме, което е по-характерно за американските компании, но ще е рядко, а и този формат не е популярен все още у нас.

Ако имаш нужда от помощ за CV-то - пиши. Ще помагам с каквото мога.
Успех.

2
kasskata avatar kasskata 492 Точки

НЕ НЕ НЕ ! НЕ ползвайте по никакъв начин този формат. Всеки знае, че формата е лесно четима, но прави лошо впечатление на HR-a или CEO-то, което ти преглежда CV-то. С този формат е като все едно си отишъл и си го копирал 1000 пъти и си го пуснал на слуки,а дано някой закачи, което обижда работодателя. Пък и не е нещо оригинално и ще бъде забравено в купчината от листове.  Под оригинално нямам предвид да бъде цветно като детска книжка. 
Тъй като не мога да се изразя по красиво от Наков, направо ще ви дам линк към нашия курс "Personal skills" май месец, Наков обеснява всичко надълго и нашироко(а не е да кажеш да няма опит с CVта) за едно хубаво CV в IT сферата. Обърни внимание че е IT, а не всяка работа.

17
12/02/2015 23:00:02
quickben avatar quickben 974 Точки

За мен си е най-важно съдържанието а не дали човека е CV MAKER EXPERT, ненамирам логика да се избират хората според по-добро направено CV, но HR-ите съм забелязал са доста разглезено племе и за огромно съжаление трябва да се съобразяваш с техните прищевки, особено когато си начинаещ и нямаш един ден трудов стаж като програмист примерно.

В крайна сметка мисля, че едно добро CV показва единствено и само, че знаеш как да си направиш добро CV, виж за мотивационно писмо при кандидатстване за определена позиция ми се обърна мнението от курса по Teamwork and Personal skills и бих направил/пуснал такова единствено и само когато кандидатствам за работа в IT индустрията, а не да ми искат Motivational Letter за продавач примерно, това си е направо жив смях, даже немога да си представя какво би представлявало такова писмо или мога...

Цял живот мечтая да съм учил 5 години за инж. и да работя във вашия магазин за 600лв на месец като продавач.... :) :) :)

пс - имам леко негативно мнение за HR-ите особено в България благодарение на малкия ми опит с тях, но човек трябва да се съобразява с наложените практики, когато(дано) натрупаме 5 страници CV тогава може да си позволим да пускаме бели листи пълни с инфо :)

3
hackman avatar hackman Trainer 73 Точки

Не знам до колко има смисъл моето мнение... но аз изобщо не харесвам EU CV формата.

За мен в едно CV са важни следните неща:

 • Информация за човека (Име, години, начин за контакт, препоръчително повече от един начин за контакт и задължително e-mail) Информация за това къде и какво е учил
  • тук се включват всички допълнителни занимания като СИП-ове и свободно избираеми курсове)
  • набляга се на наученото в тези курсове а не просто, че са завършени.
 • Информация за това къде и какво е работил
  • месторабота, от кога, до кога
  • длъжност и задължения
  • хубаво впечатление прави ако има контакт с бивш ръководител(име, длъжност и телефон/e-mail) за да може да се свърже човек с него и да се обсъди опитът на кандидатът
  • друго важно нещо е да се опишат допълнителните проекти които не са били част от основните задължения
 • Проекти
  • Много добро вепечатление правят хората които се занимават в същата сфера с някакви лични(важни за тях) проекти.
  • Също добро впечатление правят хората които са работили или още работят по няко OpenSource проект
7
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Май всички ни дразни EU формата, но... има едно голямо НО

Задължително е да разберем формата на CV-тата които приема работодателя! От опит мога да кажа че има фирми, и то от топ ниво, които като видят нещо различно от EU формат го връщат отзад на опашката - така че си направете сметката какъв шанс имате. Причината е 100% лоша/грешна политика при набавянето на кадри или HR отдел който не си върши работата (което не означава че и останалата част на фирмата е така, може да звучи налудничаво но е факт)!

Иначе няма две мнения по въпроса за качествено CV - ако фирмата е обърнала внимание на качествения подбор би трябвало да различи едно добро CV от EU-то ;)

2
25/03/2015 00:22:02