Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
Kibork avatar Kibork 87 Точки

MAC OS програмиране

Здравейте, колеги!

 

Може ли някой, да ми даде малко инфо, как стоят нещата с програмирането и IDE-тата на MAC, дали е подходящ за цялото обучение в СофтУни и евентуално някои допълнителни съвети.

 

Поздрави,

 

Димитър!

0
Общи приказки
gngeorgiev avatar gngeorgiev 90 Точки

Не съм абсолютно запознат с MAC ама от сега ти казвам, че Windows Desktop/Server side няма да можеш да пишеш. Или ако можеш, няма да е готино/лесно и т.н. Върви ама не е баш същото.

 

Една лека редакция. За тия пари аз бих си взел мега лаптоп без ОС и ще си кача Linux(поне аз Arch). Ако искаш да ти прилича на MAC можеш да си настройш KDE-то. Освен XCode(и други специфични MAC неща), не мисля, че има нещо, което да не можеш да подкараш, включително по една виртуалка за всяка ОС на различен десктоп. 

 

Нищо против MAC-а, just sayin'

1
11/11/2014 16:58:35
Tr00peR avatar Tr00peR 569 Точки

Единственият удачен според мен вариант за .NET е да си се ползва виртуалка с уиндоус.

А ако човек използва мак, не вярвам да има проблем (откъм ресурси) да държи не 1, ами поне 3-4 виртуалки непрекъснато включени :)

1
10/11/2014 17:42:20
nickpanaiotov avatar nickpanaiotov 21 Точки

Тъй да се изкажа и аз. За дотНет Bootcamp -> Windows -> Visual Studio.

Направили са го хората културно два три клика и имаш винбоз. Единственият минус е, че ти изяжда 50-60 гиги от диска. Има също Mono което ти дава дотНет само, че за учене е по-добре да учиш на това на което ти преподават. 

Може и с виртуална машина както вече спомена колегата, аз просто не харесвам идеята. 

Web/PHP Storm ги има и за мак. 

SublimeText ако може да си го нагласиш хората разправят, че било много яко.

Всичко това го има и за Windows въпросът е в това което няма XCode

Ако се чудиш дали да си купиш мак моето мнение е да. Много хора ще ме нахейтят, в България да си Apple фен е като да си болен от проказа, което е разбираемо скъпи са им продуктите. Въпреки това са най-добрите без значение колко помия ще породят последните две изречения.

Поздрави 

3
Reath avatar Reath 188 Точки

Специално за когато някой ми каже "На Mac няма еди кво си" съм си подготвил една снимчица, която много обичам да им показвам, а именно: http://i.imgur.com/I6leTZo.jpg

И да няма каквото и да било за Mac OS, Mac-а ми в случая има още около 5 GB свободен RAM след като му пусна която и да е от любимите операционни системи на хората по света, така че не смятам че това е валиден аргумент за хейт срещу Mac. Стабилни машини са, страхотна батерия и най-важното, предлагат страхотна издръжливост. Устойчиви са във времето много повече от Windows сглобките, сам съм се убедил в това. OS-а им е поне по моя преценка супер user-friendly, но това вече е до лична преценка. В България биват оплювани заради цената им, но в края на краищата са машини, които предлагат много и можеш да разчиташ на тях дълго време.

3
georgy.nedyalkov avatar georgy.nedyalkov 103 Точки

Аз до скоро имах hackintosh с Mac OS Yosemite и използвах MonoDevelop и си работеше перфектно. Да не говоря, че е в пъти по-леко от Visual Studio :D Компилира си кода в .exe и си върви се едно под Windows. Не съм на 100% запознат, но програмите писани в MonoDevelop под Mac си рънват през накакъв емулатор вграден в Mono-то, понеже сами по себе си компилираните вече .exe файлове директно неможе да се пуснат/изпълнят под Mac. Така, че Митко, ако се чудиш сваляй си MonoDevelop, бачка си и поне за C# Basic ще ти свърши работа.

1