Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
GeorgiRGeorgiev avatar GeorgiRGeorgiev 2 Точки

За предпочитане ли е да пишем детайлни обяснения, когато правим задачите от домашното?

Здравейте на всички !

Бих искал да ви попитам един въпрос.

Мисля, че беше на миналата лекция от C# Basics "Вход и изход от конзолата ", преподавателият каза, че в задачите на изпита за влизане в "Software University" няма да има такива обяснения в задачите, каквито сега пишем на някой задачи. Например когато задачата изисква да се въведе число и ние пишем в конзолата да изпише "Check a number: " или пък например, когато изпишем дадено число/текст в конзолата да изписва отговор и обяснение, като например "Това число може да се дели на 2 .... защото еди какво си ... " и подобни примери в които пишем да изскача текст в конзолата по време на изпълнение на дадена задача.


Изскача ми един въпрос. В плюс ли е да пишем в задачите от домашната работа такива детайлни обяснения да изскачат по време на изпълнение на задачата или е по-добре да не пишем никакъв допълнителен текст за улеснение на човекът изплъняващ задачата? А вместо това направо да си изскача "True" или "False" ако е задача с булеви израз, без да добавяме текст, който да изскача в конзолата, който да обяснява защо резултата е "True" или "False" или пък всякакви други примери, без значение дали става въпрос за булеви изрази или за такива от друг тип, в които в зависимост от написаната стойност конзолата изписва даден резултат и ние правим така, че да изскача и допълнителен текст към изписващият се резултат за по-голяма яснота и по-детайлна информация относно причината да се изпълни дадена задача по определен начин след въвеждане на определени стойности?

0
Programming Basics 18/11/2014 14:09:10
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6846 Точки

Специално за обучението в СофтУни се старай да изкарваш ТОЧНО такъв аутпут, какъвто пише в графата output в Word file-а. Никакви допълнителни шукарии.

За собствено удоволствие можеш да си поиграеш със задачата и да я експанднеш, като добавиш нови функционалности и текстове. Но това не е част от домашното ти.

1
GeorgiRGeorgiev avatar GeorgiRGeorgiev 2 Точки

Благодаря ти за отговора и за вниманието.

БОГ да те благослови. Амин.

0
jabalka avatar jabalka 960 Точки

Подкрепям казаното от колегата по-нагоре.

За домашното и да пишеш шукарийки и да не пишеш - това няма да се отрази на оценката на домашното ти, стига да си изпълнил функционалностите и да ти работи правилно. В Judge системата, обаче (изпити, лабове) е задължително да изкарваш абсолютно същия output - символ по символ. Имай го предвид.

Поздрави!

1
quickben avatar quickben 974 Точки

тук следва въпроса какво имате предвид под "шукарийки", за мен проверка на входни данни не се води "шукарийка" а нещо задължително, но ако примерно се иска да конвертираш decimal to hexadecimal и си го направиш да конвертира и в други бройни системи си е чиста "шукарийка" и лично аз се "кефя" на такива домашни, защото и аз гледам да ги правя с малко повече "features" отколкото се иска в домашното, стига да не съм пресиран от времето :)

0
jabalka avatar jabalka 960 Точки

Да речем задачата ти изискваш да въведеш числото X. Ако при стратиране на програмата се отвори конзолата там се изписва: "Трябва да въведете яисло X, за да може да ви сметнем квадрата на числото по формулата X*X:" - това е шукарийка. Ако просто се отвори конзолата и ти си въвеждаш числото - това е без шукарийка :) Това имах предвид аз. Иначе в изказването на RoYaL мисля, че 'шукарийка' има по-широко значение.

Judge системата иска output-а ви е да е ТОЧНО както е описано в условието. Иначе програмата ви и да смята правилно, няма да имате точки в Judge. Това имах предвид аз.

Поздрави!

1
GeorgiRGeorgiev avatar GeorgiRGeorgiev 2 Точки

Благодаря ви за помощта.

БОГ да ви благослови.

0
Jinjaar avatar Jinjaar 347 Точки

 Здравей колега!

Мисля че не е нужно да описваш подробно инпута и оутпута, примерно в какъв рейнч трява да е числото и тем подобни.Можеш да улесниш Иузера като му напишеш ваведи стоност примерно за a= на еди си колко и тн. Слагай кратки и ясни пояснения ако така повече ти харесва, но все пак не прекалявай. Успех и все пак най важното е кодът да е верен. :)

2
GeorgiRGeorgiev avatar GeorgiRGeorgiev 2 Точки

Здравей, колега !

Благодаря ти за съвета.

БОГ да те благослови.

-1